CAR PC koncepty
Urcite tu je niekolko nadsencov z IT, ktori sa pohravali s myslienkou si zabudovat do svojich milacikov pocitac. Existuje niekolko variant, ktore prichadzaju do uvahy, kazdeho oslovi ina.
Na zaciatok by som vas chcel oboznamit z jednotlivymi typmi zariadeni:
Notebook, mozme mat klasickej velkoti, vacsinou s 15“ obrazovkou alebo takzvany mininotebook, ktory je mensich rozmerov. Preco pisem aj o klasickych notebookoch, ked tie budu ovela jednoduchsie na osadenie v aute? Lebo nie kazdy chce kupovat koli svojmu car pc hned novy notebook. Vela z vas uz ma doma notebook, ktory by radi vyuzili aj na toto riesenie.
Touchscreen:
Dash-in:
Pricom rozlisujeme motorizovane, a manualne, motorizovane ako uz nazov hovori maju v sebe mechaniku ktora dokaze nielen dany displej vysunut a schovat ale aj natacat do stran, ked je vysunuty. Par typov uz ma zabudovanu cd/dvd mechaniku s usb vystupom, cize mozeme nase media pohodlne vkladat priamo pod touch screen, a dokazu fungovat ako audio a video prehravac nezavisle od toho ci je pocitac pripojeny alebo nie je, samozrejme ze cenovo su vyssie. Potom su typy, ktore sice dokazu prehravat , video, audio, tv, radio bez pripojeneho pc...ale nemaju vga vstup a usb vystup touch screenu co je pre vacsinu rieseni tiez nepouzitelne.
Double alebo 2 Din:
Su raz take vysoke co sa tyka zabudovania, cize zaberu dve casti v stredovom panely, byvaju tak isto motorizovane a staticke, motorizovane sa daju este natocit a to tak ze sa dokaze displej posunut zhora nadol a mierne vyklonit dopredu. A su aj modely so zabudovanou cd/dvd mechanikou
Standalone
Su pomerne problematicke co sa tyka umiestnenia a podla mna aj neesteticke, ked sa len tak polozia niekde v aute a urcite velmi lahko padnu do oka zlodejovi, kedze sa daju rychlejsie odpojit ako zabudovane. Ale ich hlavna vyhoda je oproti zabudovanym to ze niesu obmedzeny velkostou stredoveho panela, cize mozme mat napriklad 10,4“ monitor, co je ucite pohodlnejsie na pozeranie filmov ako napr zabudovany 7“.
Urcite sa vacsina z vas rozhodne, pre in-dash screen, ano, efekt je velmi prijemny ked dakomu odprezentujeme ako sa elegantne vysunie z klasicky vyzerajuceho panela obrazovka a natoci spravne na vas, ale treba sa zamysliet ci je prave toto riesenie vhodne pre vas, kedze cim nizsia teplota a cim viacej casti ktore mozu byt nou ovplyvnene, tak tym vacsia pravdepodobnost ze sa tak stane. Niektori pouzivatelia hlasia zlyhanie mechaniky, pri roznych nizsich teplotach, od -5 mozu ale nemusia nastat problemy. Teplota ovplyvnuje nielen mechaniku in-dash monitora ale aj zobrazovaciu cast, cize displej, krystaly ktore su v monitore maju horsie vlastnosti v mraze a preto pri minusovych teplotach moze nastat to ze nas displej nebude pouzitelny, kym sa nezohreje prostredie v aute.
PC:
Klasicky:
Je ulozeny v pevnom, najcastejsie kovovom puzdre niekde v aute, najvacstejsie v kufri aj s cd/dvd menicom a prepojeny cez cele auto az ku monitoru vpredu. Najcastejsie sa pouziva via epia maticna, ktora je mini itx a ma integrovane komponenty.
http://www.stevieg.org/carpc/install/building/
1 a 2 Din pc:
1 Din PC s DVD mechanikov umiestneny v stredovom panely
2 Din PC s touchscreenom a DVD mechanikov
Daju sa zabudovat do stredoveho panelu, existuju varianty ktore sa zmestia do 1 Dinu, na miesto radia, alebo varianty ktore potrebuju 2 Diny. Casto maju zbaudovanu cd/dvd mechaniku a vyvedene usb porty a citacku na pamatove karty na predny panel, ale na druhej strane zbytocne drazdia oci zlodejov. A niektore uz aj touch screen, cize sa nemusite o nic starat, len zabudujete dane zadriadenie ako celok do stredovej dosky a pripojite ho.
Notebook:
Je varianta ktora vdaka napriklad: novemu asus eee pripada v dnesnej dobe ako rozumna, hlavne koli prizanivym rozmerom zariadenia.
Pozitiva:
Mozeme ho zabudovat tak, ze notebook bude mozne hocikedy vybrat a uschovat na bezpecnejsie miesto
Odolnost komponentov
Mozne pouzitie ako klasicky notebook, napr na dovolenke na prehranie filmu mimo auta.
UMPC:
Je to vlastne tablet pc mensich rozmerov, je mozne zabudovat ako pc, cize sa niekde ulozi v aute a prepoji sa s touch screenom vpredu, alebo ho priamo pripevnit bud do stredovej dosky alebo na nu. Vyhoda je, ze ho mozeme zobrat so sebou.
http://www.ultramobilegeek.com/2006/09/ ... -umpc.html
Ja som sa rozhodol pre variantu in-dash touch screen v spojeni s notebookom(asus eee s upravami)
Moj plan je:
1.
Osadit touch screen miesto radia.
Umiestnit notebook do auta
Prepojit zariadenia
Prepojit notebook s audio zostavou auta
Zmeny notebooku:
Rozsirit ram
Rozsirit pamat na ukladanie
Gps prijimac a vyviest antenu pod predne sklo
Usb Radio s prijimanim rds
Bluetooth modul
Mobilny internet(zatial asi s vyuzitim mobilu)
2.
Vyviest panel s usb portami, ovladacimy tlacidlami, citackou kariet a externou dvd rw na dosah sofera.
3.
Prepojit pc s ovladacimi prvkami auta:
Okna, svetla, klakson, klimatizacia.
Dovod je ten, aby som mohol na dialku cez wifi z mobilu ovladat svoje auto(okna, svetla, klakson, mozno este par dalsich, nie plyn, starter a rychlosti nemam chut ovladat;)
Venuju sa tomu napriklad tu:
http://www.mp3car.com/vbulletin/sensors/
http://www.mp3car.com/vbulletin/fusion- ... brain.html
Zabudovat do notebooku accelerometer, na snimanie a vyhodnocovanie spravania sa auta v roznych(krajnych) situaciach a na snimanie posobenia gravitacnych sil.
http://www.active-robots.com/products/p ... eter.shtml
http://www.olimex.com/dev/mod-mma7260q.html
4.
Prepojit pc S riadiacou jednotkou:
Monitorovat a zaznamenavat celkovy stav auta:
Rychlost, rychlostny stupen, otacky, spotreba, stupanie, uhol zakruty...Neskor je mozne reprodukovat komplet vsetko na mape. A samozrejme zobrazovat na touchscreene pocas jazdy, v peknom multimedialnom prostredi.
mno niekto si moze mysliet ze som blazon:) ok, co uz, tak som:)
neviem na kolko sa mi podari zrealizovat vsetky moje plany,
prekazku vidim akurat pri prepojeni nb s autom, sw ktory vyhodnocuje vsetky udaje, bud uz niekto napisal, cize pohladam, alebo si ho napisem sam.
momentalne som do asus eee osadil usb hub so 4 portmi, dva vyuzivam na 16gb usb disky, ktore su vzadu jednoducho vymenitelne. staci zhodit kryt na ramku a su pristupne, 3ti port vyuziva bluetooth modul a posledny si zatial setrim na dalsie rozsirenie, mozno touch panel a budem mat z neho tablet pc;p
ale tuto temu nejdem dalej preberat, kedze to tu nepatri a venuje sa tomu uz niekolko ludi na internete. osadit touchscreen do stredoveho panelu a prepojit ho s notebookom.
jeden taky moj hlavny momentalny problem je ten ze mam v plane si mozno kupit ako dalsie auto e60 a neni tam kde umiestnit touchscreen, cize toto musim este vyriesit, skor ako dokoncim svoj car pc
sorac za preklepy:)
privitam vsetky navrhy, napady a kritiku...