Piatok, 16. Septembra 2016, 13:43
Tak dnes dorazil balík do DUCABIKE. Keďže moja suchá spojka sa už nechala odporúčať do večných lovíšť, prišiel čas na novú a ako to u mňa býva zvykom nič neostane iba tak.
Pôvodný oceľový kôš je nahradený duralovým, takže by mala byť nižšia hmotnosť. Pôvodný 12 zubový kôš je nahradený 48 zubovým. Takže kôš by mal vydržať oveľa dlhšie (snáď potiahne aspoň 40t km:) a má 4x väčšiu plochu takže by malo lepšie zaberať. Ďalej ako by to bolo keby nemám Ducati s otvorenou spojkou :) takže otvorený kryt spojky od výrobcu EVR. Vlastne všetko je to EVR. Tento výrobca dodáva priamo diely pre Ducati corse na závodné motorky tak by to malo aj čosi vydržať (a dúfam, že podľa ceny to vydrží už navždy :) :). No a keď otvorený kryt spojky tak už otvorený ako sa patrí. Namiesto klasického prítlačáku je duralový prítlačák model CORSE. Samozrejmosťou je nové ložisko a také vecičky okolo. No a kedže tú celú nádheru bude vidieť tak aj strunky a čiapočky (mištičky) v zlatej farbe. Nakoľko má motorka zlatú vidlicu tak to bude jemný detail a myslím si, že výsledok bude vyzerať celý elegantne. By ste neverili, čo môžu stáť tie malé strunky :) no a posledný upgrade je ten, že spojka je už v prevedení antihoping. Samozrejme nové lamely a pliešky z organickej zlúčeniny či ako sa tomu hovorí.
Sériová spojka sa dá zohnať za cca 200€ a toto tu vyšlo cez 700€ bez DPH :) dúfam, že rozdiel bude stáť za to. Celkovo by sa malo ušetriť skoro 2kg váhy. Na celkovú váhu motorky to nie je veľa, ale tu sa bavíme iba o váhe spojky takže neustále točívá hmotnosť. Spojka musí roztočiť menšiu hmotnosť a teda by mala ísť motorka ostrejšie do otáčok. Výkon to nepridáva, ale reakcia na plyn by mala byť rýchlejšia. Som zvedavý. Dnes sa bude nahadzovať.
No a úpravy do budúcna - pomocný valček s väčším priemerom. Malo by stačiť o 30% menej sily na zmáčknutie spojky a niečo ohľadom zotrváku na štartér. Dokopy by to malo aj so spojkou priniesť úsporu 2,7kg na točivej hmote. Tak to bude čakať na zimné obdobie.... Predpokladám, že potom príde asi aj veľký servis. Nechcem ani vedieť tú cenu keď iba spojka stála toľkoto :) (spojka LUK na 540tku stála 350€ pre porovnanie)
-
Prílohy
-

-

pri bmw sa zacinaju auta / E39 520i ´98 + E39540i 01 + E53 4,8is 05´