Streda, 12. Marca 2014, 15:12
K tým výmenám termostatu, nemyslím, že je to dobrý nápad, že by konštruktéri v BMW robili niečo zle, tie prevádzkové teploty M62jky sú kvôli konštrukcii a vysokej účinnosti, nízkym emisiám, veľmi nízkym spotrebám a zároveň veľkému výkonu, ktorý je schopný dosahovať, práve vďaka tým vysokým teplotám motora. Staršie M60tky sú z Nikasilu preto zrejme aj tá pracovná teplota stačila nižšia, než modernejšie M62jky, ktoré sú z Alusilu. Bežná teplota M62jok je 105 - 110C, znížiť to na 92 je myslím dosť veľký skok nie?, neviem vyjadrite sa k tomu nejaký motorári, ja len, že ten motor mám dosť naštudovaný a riadiaca jednotka počíta, že teplota dosiahne správnych hodnôt, teda 105/110C, takže ako bude reagovať na 92C. Napríklad M62TUB44 má dva módy chladenia, 105/110 pri normálnej jazde a 95/97 pri športovej jazde, aby bola teplota pod bodom varu. Ak by teplota neklesala pri vytáčaní motora a následnom zastavení na parkovisku, tak zo 110 by pri nakladačkách bola hneď aj 115/120 a možno aj vyššie a to by bolo už veľa a nestihlo by ho chladiť, preto to vyriešili dvoma módami. Staré M60tky nemali nič takéto a občas sa stávalo, že po nakladačkách a následnom zastavení ľúbilo roztrhnúť hadicu. Popravde takéto vysoké prevádzkové teploty na motoroch z liatiny nebývajú, tam sa pohybuje teplota okolo 87/90C a zrejme to bude mať niečo aj stým, že liatinové bloky majú valcové vložky, pričom ešte dnes super moderná M62 je vyrobená z ľahkého AluSilu a valcové vložky nemá, piestne krúžky behajú po stenách bloku (Alusilu). V amerike sa stávalo na starých M60tkach, že nekvalitné palivo poškodilo steny valcov z Nikasilu. Takže tá vysoká teplota M62jok bude tá správna, čo sa týka aj správneho opotrebovávania motora, kľudne nižšia teplota môže zvýšiť opotrebovanie stien bloku pre piesty, čiže valcov. Nie som motorový konštruktér, ale rád si všetko naštudujem a toto je môj názor.