... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

reklamne predmety bmwklub.sk

Skyder
Autor témy
Kraj: Bratislavský

[E39 530D] Moje druhé, ale vlastne prvé.

Nedeľa, 20. Apríla 2014, 10:27

Ahojte páni a zopár dám,

Konečne nastal deň kedy aj ja si napíšem svoj príbeh o aute ktoré som vyše pol roka dozadu kúpil. V prvom rade Vám chcem oznámit, ak čakáte nejaké M Paketové úpravy alebo upravené výfuky, nedočkáte sa. Nasledujúce auto je v prvom rade využívané ako auto a nie ako hračka alebo prasiatko do ktorého len tlačíte drobné a viete že z toho nikdy nič nebude. Aj ked dobre, priznávam sa, keby mám, tlačím aj ja :D

A nasledujúci príbeh bude v prvom rade využívaný na zápis informácii o aute.

Ak chceš vediet, ako som sa k autu dostal, čítaj dalej, ak nie, preskoč na druhý príspevok. (Asi sa musíš velmi nudiť keď to fakt ideš čítat :D)

Príbeh

Odmalička som bol „fanúšikom“ áut. Fanušíkom z toho pohladu, že sme bývali v byte s oknami do dvoru kde parkovali dve naše autá, Škody. Išlo o Škodu Fábiu a Škodu Octáviu. Ako malý som sa v nich hrával, točil volantom, všetko mačkal, veď to asi poznáte.
Ked som mal 15 rokov, nejako sa mi podarilo presvedčit moju maminu, aby ma naučila šoférovat. Tak za tri roky dokedy som dostal vodičák ma učila šoférovať najprv na Fábii 1.4 16v 74kw a neskôr na Opeli Astra 1.6 Twinport 77kw.
V 18tich rokoch, ked som skladal vodičské skúšky, síce ovládať auto som vedel no samozrejme viac som si myslel že to viem ako tomu naozaj bolo, a na finálnej jazde som skoro vyletel (aj keď nie mojou vinou).

Pvré Auto

Každopádne ako moje prvé auto som „mal“ Opel Astra 1.6 Twinport 77kw, a mal som naozaj šťastie pretože toto auto bolo písané na firmu a nikdy vlastne „moje“ nebolo, aspoň nie na papieri. Každopádne na aute som sa vozil, a moc som sa nestaral. Vlastne aj nebolo o čo sa starať, tankoval som vždy na Shell a auto sa nekazilo.

No po troch rokoch vozenia sa na ňom ( a dvoch rokoch čo som okukával iné autá, posledný rok zväčša „bavoráky“) nastala situácia že auto by sa malo odpísať z firmy, takže bola otázka či napísať na nás alebo predať. Moja mamina ešte nevedela ale u mňa už bolo dávno rozhodnuté, a síce auto som mal rád a nikdy ma nesklamalo, išlo sa predať. Nakoniec aj trochu zo zúfalstva sme auto predali do AAA Auto, a síce je o nich známe žeb férový prístup moc nemajú, dali nám za neho dosť penazí aby som si s miernym doplatkom kúpil môj sen, moje prvé BMW.

VIDEO pred predajom ASTRA: https://www.youtube.com/watch?v=YvL9ruVjfsE

Prvé BMW
Už ked padlo rozhodnutie že Astra sa bude predávať, robil som si prehľad o tom čo sa ponúka na trhu. Moje cenové rozpätie padlo na niečo medzi peknou E36 alebo nepeknou E46 / E39.

Na výber boli vybraté tri autá:
Jedna veľmi pekná E39 v Bratislave ktorá bola na predaj asi týždeň. RV 2000, 135kw. Na fotkách vyzerala dobre.
Jedna pekná E36 pri Zvolene, 320i, manuál, v striebristej farbe. Bola z BMWklubu, člen sa volal Lukki a nejaké číslo. 17tky kolesá nezapísané v TP, prevodovka na výmenu a spojka tiež, ale motor išiel pekne a hrdzavá nebola (aspoň karoséria nie), takže to bol horúci kandidát.
Ďalej jedna E46 vo Zvolene, to bolo totál sklamanie ako sa dalo podla ceny čakať, totálny zlepenec, ani to nebudem rozpisovať.

Ako sme sa vracali zo Zvolena po tom čo sme ja, TheCarista (môj bratranec) a môj mechanik boli pozrieť E36 / E46, rozmýšlal som či zobrať tú E36ku, alebo E39 ktorú sme videli ešte ráno pred cestou z BA ako prvé auto. A vtedy to viac menej rozhodol jeden moment. Ešte ráno keď sme pozerali E39tku, bývalý majiteľ pri predstavovaní auta, po naštartovaní motora aby sme zistili ako ide, na to mierne šlapol. Čo vám poviem, zamiloval som sa do toho zvuku 6-valcového dieslu v otáčkach. Ako komentoval môj bratranec TheCarista, „znie to ako fabrika!!“ :D
Medzitým sme požiadali pána s E39 na predaj, či by mohol prísť do dielne k môjmu mechanikovi, nech sa auto skontroluje hlavne zospodu, či je geometria v poriadku, či to netečie. Pri tom boli už obaja moji bratranci ktorí mi vtedy robili taxikára (Ďakujem  ). Auto vyzeralo dobre a muselo padnúť rozhodnutie.

A tak som zavolal pánovi z TN ktorý predával spomínanú E39, o stovku mi sklepol cenu a bolo rozhodnuté (Nákupná cena bola 3400 Eur).
Naposledy upravil/-a Skyder v Nedeľa, 20. Apríla 2014, 12:00, upravené celkom 2 krát.

Skyder
Autor témy

Re: [E39 530D] Moje druhé, ale vlastne prvé.

Nedeľa, 20. Apríla 2014, 10:27

AUTO

Takže aby som konečne predstavil auto, je to E39 Sedan manuál, farba Cosmoschwarz. Výbava priemerná alebo až podpriemerná – Obyčajný volant, manuálne sedačky, 4:3 displej a rádio BM 24 + CD changer, xenóny, navigácia ktorá nefunguje. 184hp predfacelift verzia. No aspoň že to má ten velký BC, ktorý má vypadané pixely :D

Tu sú fotky z AB.eu, kde som ju našiel. Ja dodám fotky keď ich budem mať čím urobiť a hlavne keď auto bude čisté :D

https://www.dropbox.com/sh/h4ia7y70a9l4 ... UBnf2S/E39

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Po pár mesiachoch strávených s E39 som navštívil Jara ( Jararak) aby mi urobil diagnostiku. Na to kolko má auto rokov a kilometrov (320500 pri kúpe) to vôbec nevyzeralo zle ale nie je to ani perfektné. Každopádne tu je zoznam chýb:

Žhaviče – Jeden je už po smrti. (Sranda že auto mi v zime vždy naštartovalo)
Vrtula na dochladzovanie motora (Visko spojka?)
Vstreky – jeden má väčší prepad, inak Ok
Riadiaca jednotka ABG / poistky – (Stále svieti ABG na prístrojovke)
AUC senzor na pravej strane v klíme
Webasto nefunguje, asi tiež zlá RJ
A samozrejme, mrtva Navi.
Ďalej čo na aute treba urobiť je:
Hrdza na zadnom pravom blatníku, hrdza vzadu nad nárazníkom. Zatial oboje len v začiatku po tejto zime.
Tlmiče – Predné su pred smrťou, už šetrím na Sachs a uloženia.
Odlučovač oleja-po prečítaní tochto fóra som zistil že by sa patrilo ho skontrolovať a vymenit za bezúdržbový.
Chcel by som dať LED do interiéru, ak sa podarí dám foto + návod.
Naposledy upravil/-a Skyder v Nedeľa, 20. Apríla 2014, 12:00, upravené celkom 2 krát.

Skyder
Autor témy

Nedeľa, 20. Apríla 2014, 10:28

26.2. 2014 Auto absolvovalo výmenu oleja v motore a výmenu olejového, palivového a vzduchového filtru. Na odporúčanie môjho mechanika tam boli dané filtre PURFLUX (olej + vzduch), ako palivový sa z Elitu zohnal FEBI. Olej sa dával LIQUI MOLY TOPTEC 4100 -> 5W40, LL04 dokonca, ale je to náhrada za iný Liqui Moly LL01.

FOTKY: https://www.dropbox.com/sh/3ju5p4ssy6f6hoo/5yKz7ycHvi

Marné pokusy

V priebehu tochto roku som kúpil M Paketový volant, pretože s hentým kormidlom to je hrôza. Samozrejme volant nesadol (aj keď mal) a bolo zistené že mám už slimáka nie na volante, ale na tom kde sa volant montuje.

FOTKY: https://www.dropbox.com/sh/urerl6nwk529g9z/7jLMDkdEkW

Ďalej som kúpil Xcarlink, ale po dodaní som zistil že to je nejaká iná verzia kde je ešte Line-In a na moje rádio to nepôjde.

FOTKY: https://www.dropbox.com/sh/4l472jqiyxt4rtf/n5oLN7PGu3#/

A potom už len mierny nákup hovadiniek do auta, v podobe bandasky. Mám bratrancov v Rakúsku a chodia často na SK takže kedže ja teraz v Rakúsku niesom, budúmi nosit nejaký premium diesel, nech netankujem tieto Slovenské „patoky“.

Zimny Setup
Obrázok

Jar
Obrázok

Asi najnovšia fotka
Obrázok

Výdavky

Zatial len takto:
Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
Gabo10
Auto: E39 530iA
Kraj: Banskobystrický

Nedeľa, 20. Apríla 2014, 11:23

Pekné,tých 184kW máš aj odmerané niekde?
Ľudia, ktorí tvrdia, že sa nedá, nemajú zavadzať ľuďom, ktorí veria, že sa dá.....
[E39 530iA] Daily car
[E39 530D] socialne presúvadlo EX

Skyder
Autor témy

Nedeľa, 20. Apríla 2014, 13:33

Gabo10 napísal:
Pekné,tých 184kW máš aj odmerané niekde?

Bohužial to je koní, mal som tam chybu, už upravné. Ale raz možno bude aj to ;)

TheCarista
Auto: 540i G31

Utorok, 29. Apríla 2014, 13:05

pekne si to napisal braško =) ale na nieco si zabudol ! :D mame uz aj video!!! :D

https://www.youtube.com/watch?v=rkAFXKUTskQ

SurrendeR
Auto: e36 328i Tour

Utorok, 29. Apríla 2014, 15:21

pekne si si doprial :thumbup:
ale urob radost sebe aj oproti iducim vodicom v noci, a daj si prelestit svetla 8-[

edit, teraz vidim, ze uz mas nakupene na lestenie :thumbup:

Skyder
Autor témy

Utorok, 29. Apríla 2014, 19:07

@TheCarista: Kámo to video je len pre sukromne učely, to si sem nemusel dávat :D

@SurrendeR: čo sa týka svetiel tak rieši sa to, plexi sa mali menit ale kedže som zatial zohnal za normálnu cenu len s oranžovými smerovkami, tak ich ponuknem na výmenu lebo oranžove sa tam IMHO moc nehodia. Čo sa týka leštenia týchto starých plexi, to už bolo robené pár mesiacov dozadu, avšak plexi su aj zvnútra špinavé (asi tam istú dobu zatekalo) a tyčky sú polámané, takže to sa bude čoskoro tiež riešit. Najviac ma od toho odrádza to rozkladanie a rozlepovanie svetiel, kdže som to ešte nerobil..

ALAS
Auto: E39 525d
Kraj: Nitriansky

Utorok, 29. Apríla 2014, 21:41

Rozlepovania sa vobec bat nemusis, to sa robi iba na FL svetlach. :wink:

Predface sa normalne rozoberaju, iba uvolnis klipsne a das dole plexi.

Ziadny tmel ani silikon tam nieje, iba klasicke gumickove tesnenie. :thumbup:
BMW E39 525d | BMW E39 540it 6q | Honda Accord (CH1) TypeR 2.2 VTEC | JEEP Cherokee XJ 4.0 | Mercedes Benz S204 200CDI

Skyder
Autor témy

Streda, 30. Apríla 2014, 15:32

Fakt? Tak to je super potom, asi som sa zle informoval.. V inej téme som tu čítal že predfl su so silikonom ktorý by sa mal dat rozlepit a FL su už s niečím čo sa občas dá a občas nie.. Tak a už len zohnat dobre plexi s bielymi smerovkami za normálnu cenu :-k

PS: Mám na výmenu ak by ste mali biele za oranžové, fotky tu: vymenim-darujem-bmw/e39-vymenim-predne-plexi-and-oranzova-smerovka-za-bielu-t91775.html

Skyder
Autor témy

Re: [E39 530D] Moje druhé, ale vlastne prvé - LED interier

Štvrtok, 22. Mája 2014, 21:58

Čaute,

Nedávno som riešil LED interier do mojej E39, kedže to žlté svetlo čo bohvieako neosvetlovalo nič v aute sa mi fakt nepáčilo. Tak som poriešil LEDky od jedneho známeho, konkrétne išlo o tieto:

5x 39mm= 6SMD 5x3e -> do dverí a priehradky pred spolujazdcom
8x 42mm = 8SMD can bus 8*3e -> 2+2 ks do clonítok, jedna do kufru, jedna dopredu do stredoveho panelu na streche a dva ks do zadu do osvetlenia za sedadlami.
4x BA9S = 5SMD 4x2e -> do čítacích lampičiek vpredu a vzadu, avšak vpredu nechcu svietit. ?
1x T10 5smd 1x1e -> do kufru
Spolu 48 Eur.

Mám tu nejake fotky z “prerábky”, je tam aj cca vidno ako sa vyberaju tie plastové kryty. Ak by chcel niekto poradiť ako na to, kludne sa može ozvať.
https://www.dropbox.com/sh/33mjeih3zp56 ... APhCXczfta

Obrázok

TheCarista

Piatok, 19. Júna 2015, 19:11

tom ty lenivec, co tak si vyupdateovat pribeh? :mrgreen:

Skyder
Autor témy

Nedeľa, 21. Júna 2015, 18:28

Noooo keď sa budem nudiť :D

TheCarista

Pondelok, 4. Apríla 2016, 23:49

Skyder napísal:
Noooo keď sa budem nudiť :D

Furt sa nenudis? :mrgreen:

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 17 neregistrovaných