... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

bmwtt.sk

Užívateľov profilový obrázok
BorisHNR
Autor témy
Auto: BMW E46 330xi
Kraj: Nitriansky

Re: [E46 330xi + LPG] Moja Bavaria

Pondelok, 1. Júna 2015, 16:37

Zdravím všetkých
auto ma opäť raz prekvapilo. Ja sa k tým novým brzdám a ostatným veciach, ktoré mám naplánované, asi nikdy nedostanem :cry:

Menilo sa všetkých 6 sviečok a 2 cievky a na záver preverené diagnostikou.
Auto v nízkych otáčkach kopalo jak je*nuté. Napr. pri zaradenej 3-ke pri rýchlosti cca 60km/h sa mi ťažko rozbiehalo. Raz som dokonca musel zastaviť na parkovisku, lebo sa mi rozsvietila kontrolka motora, vydávalo to divné zvuky a cítil som sa, ako keby som jazdil na koni.
Naštastie teraz všetko fičí ako má, len moje plány sa odďaľujú :(

MrStan
Auto: E46 318Ci
Kraj: Trnavský

Utorok, 2. Júna 2015, 10:03

Cau
A robilo ti to iba na plyne alebo aj na benzine?? Lebo s týmto mam ja stále problémi...ale iba na plyne, na benzine ide hladučko, nakoľko si myslím že ak je sviečka už pred smrtou je stále ešte schopná odpáliť benzin no horšie už plyn. Inak dávaš tam obyč sviečky či špecialne pre LPG? a ak ano, aké? Lebo ja som tam mal už neaky bosch pre LPG a teraz NGK...ale mam pocit že NGK nič moc
E46 318 Ci
ex Opel Corsa C 1.0

nrtm
Auto: firemne

Utorok, 2. Júna 2015, 13:39

Nazdar, vidim ze mas NR znacky. Kto ti robil diagnostiku? Obzeram sa po niekom v okoli NR, co to aj vie robit. Chcel by som dat auto preventivne pozriet.

BorisHNR
Autor témy

Utorok, 2. Júna 2015, 14:19

MrStan napísal:
Cau
A robilo ti to iba na plyne alebo aj na benzine?? Lebo s týmto mam ja stále problémi...ale iba na plyne, na benzine ide hladučko, nakoľko si myslím že ak je sviečka už pred smrtou je stále ešte schopná odpáliť benzin no horšie už plyn. Inak dávaš tam obyč sviečky či špecialne pre LPG? a ak ano, aké? Lebo ja som tam mal už neaky bosch pre LPG a teraz NGK...ale mam pocit že NGK nič moc

Prvýkrát sa to objavilo na plyne, tak som skúsil prepnúť na benzín, ale po pár kilometroch to začalo šklbať aj na benzíne. Sú tam špeciálne LPG sviečky NGK a NGK tam boli aj predtým. No presný typ ti nepoviem, krabičky od nich už nie sú.

asfethan
Kraj: Zahraničie

Utorok, 2. Júna 2015, 14:31

MrStan napísal:
Cau
Inak dávaš tam obyč sviečky či špecialne pre LPG? a ak ano, aké? Lebo ja som tam mal už neaky bosch pre LPG a teraz NGK...ale mam pocit že NGK nič moc

NGK najdes aj priamo v ETK. Su to dobre sviecky. Treba dbat na to aby tam siel typ ktory tam ma byt. V servisoch zaoberajucich sa priamo montazou a dodavanim LPG systemov ti povedia ze sviecky maju byt tie ktore ustanovil vyrobca. Ziadne ine a uz vonkoncom nie nejake LPG "specialne". Moze sa nastavit akurat kratsi interval vymeny sviecok.

Problem ktory mate moze sposobovat aj prilis bohata, alebo chudobna zmes. LPG systemy maju zvycajne v sw cez ktory sa programuju a nastavuju aj diagnostiku z cidiel a senzorov ktorymi disponuju. Za spoluprace diagnostiky pre BMW sa da odhalit pricina a zaroven dobre nastavit/upravit/vyladit mapa plynovej RJ.

MrStan

Streda, 3. Júna 2015, 08:37

asfethan napísal:

NGK najdes aj priamo v ETK. Su to dobre sviecky. Treba dbat na to aby tam siel typ ktory tam ma byt. V servisoch zaoberajucich sa priamo montazou a dodavanim LPG systemov ti povedia ze sviecky maju byt tie ktore ustanovil vyrobca. Ziadne ine a uz vonkoncom nie nejake LPG "specialne". Moze sa nastavit akurat kratsi interval vymeny sviecok.

Problem ktory mate moze sposobovat aj prilis bohata, alebo chudobna zmes. LPG systemy maju zvycajne v sw cez ktory sa programuju a nastavuju aj diagnostiku z cidiel a senzorov ktorymi disponuju. Za spoluprace diagnostiky pre BMW sa da odhalit pricina a zaroven dobre nastavit/upravit/vyladit mapa plynovej RJ.

Ano to všetko viem, a už minimálne 5x som bol v MP gas v hlohovci aby mi upravili zmes, pretože vždy mi vyhadzuje kontrolku spalin motora na plyne, a 5x to bolo vždy rozhodene a po uprave to šlo chvíľku ok...a po chvili zase raz...tak len vyzvedam ako je to u iných
E46 318 Ci
ex Opel Corsa C 1.0

Bushido46
Auto: štyrišesťtrojliter

Streda, 3. Júna 2015, 08:48

No jebal by som celý plyn tak ako je.

asfethan

Streda, 3. Júna 2015, 09:02

Nieco tam nie je dobre potom. To uz zavana aj HW/mechanickou poruchou. Princip fungovania je pomerne jednoduchy, ECU vyhodnoti na zaklade udajov z lambd a svojho programovania ako hori zmes a podla toho nastavuje dlzku vstrekov. Tuto informaciu si berie RJ LPG a podla informacii zo senzorov ktore ma k dispozicii, parametrov vstrekov a vlozenych udajov prepocitava dlzku vstreku LPG na vstrekovac. Pri zakladnej kalibracii sa potom porovnava ci je spravanie totozne s benzinovym priebehom v ramci nastavenej odchylky. Obe RJ si robia svoje adaptacie, ale ked sa to uz raz nastavi spravne, nie je mozne aby sa to casom rozhasilo len tak same. Mensie zmeny v prejave chodu motoru na LPG mozno pozorovat pri zmene zmesi medzi letnou/zimnou.

Takze bud ti to nevedia spravne nastavit, alebo tam mas niekde poruchu ci uz v LPG casti, alebo benzinovej. Ak benzinova chodi dlhodobo bez problemov, je pravdepodobne ze problem bude v plynovej sustave.

MrStan

Streda, 3. Júna 2015, 09:34

asfethan napísal:
Nieco tam nie je dobre potom. To uz zavana aj HW/mechanickou poruchou. Princip fungovania je pomerne jednoduchy, ECU vyhodnoti na zaklade udajov z lambd a svojho programovania ako hori zmes a podla toho nastavuje dlzku vstrekov. Tuto informaciu si berie RJ LPG a podla informacii zo senzorov ktore ma k dispozicii, parametrov vstrekov a vlozenych udajov prepocitava dlzku vstreku LPG na vstrekovac. Pri zakladnej kalibracii sa potom porovnava ci je spravanie totozne s benzinovym priebehom v ramci nastavenej odchylky. Obe RJ si robia svoje adaptacie, ale ked sa to uz raz nastavi spravne, nie je mozne aby sa to casom rozhasilo len tak same. Mensie zmeny v prejave chodu motoru na LPG mozno pozorovat pri zmene zmesi medzi letnou/zimnou.

Takze bud ti to nevedia spravne nastavit, alebo tam mas niekde poruchu ci uz v LPG casti, alebo benzinovej. Ak benzinova chodi dlhodobo bez problemov, je pravdepodobne ze problem bude v plynovej sustave.

No takže to len utvrdzuje to čo mi treba spraviť....a čo mi aj doporučili...nakoľko som to auto kúpil už s plynom a bol montovaný original v taliansku firmou EMER, a RJ je umiestnená nelogicky pri motore, doporučili mi to cele prekáblovať a prehodiť RJ do ECU boxu.

Inak sorry Boris že to riešim v tvojom príbehu :-"
E46 318 Ci
ex Opel Corsa C 1.0

asfethan

Streda, 3. Júna 2015, 09:50

Problem nemusi byt v umiestneni RJ, jedine ze by to bolo nejako velmi blizko horucich casti a vystavene neumerne vysokym teplotam. Ja mam BRC montovane tiez v Taliansku a problem bol v tom ze ten system ma 8 rokov. Boli vadne 4 vstreky zo 6 (fucali) a aj reduktor. Ked je vadna membrana v reduktore, prepusta plyn aj ked ma byt zavrety a tym padom sa vies velmi lahko dopracovat k bohatej zmesi. Naopak moze zase aj stracat tlak ze vo vyssich otackach tlak na reduktore nie je dostatocny aby zasoboval vstreky plynom.

Toto vsetko by mal ale vediet odhalit kvalitny servis. Stretol som sa ale uz aj s tym ze zakaznik musi trvat na tom aby specificka cast bola preverena, lebo chyba tam nie je predpokladana. Vsak ak by si potreboval este nieco prediskutovat tak kludne napis spravu aby sme tu nezapratavali pribeh klubakovi.

BorisHNR
Autor témy

Streda, 3. Júna 2015, 12:02

MrStan napísal:
Inak sorry Boris že to riešim v tvojom príbehu :-"

v pohode :) aj pre mňa sú to užitočné informácie

BorisHNR
Autor témy

Streda, 3. Júna 2015, 16:22

Nazdar páni.
Už dlhšie mi vŕta v hlave jedna vec. A tou je aspoň maličký driftík :twisted:
Myslíte, že so 4x4 a s vypnutým DSC (aj keď na X sa to vraj nedá vynúť úplne )pôjde trošku rozhodiť zadok aspoň na mokrej ceste?
Už som to párkrát skúšal, ale asi sa bojím alebo na to nemám cit, lebo zatiaľ sa mi to nepodarilo. Aj keď si myslím, že to bude tá prvá možnosť :D
Podľa mňa by to malo ísť aj keď je to 4x4. Tých 230 koní predsa musí niečo spraviť :)

BorisHNR
Autor témy

Štvrtok, 18. Júna 2015, 15:53

čaute.
Po nejakej dobe som tu znova s nejakými novinkami.

Z tohtomesačnej výplaty sme menili zadné tlmiče aj s uloženiami. Pravý to už mal za sebou - vytečený, ľavý mlel z posledného. Dávali sme tlmiče TRW, uvidíme koľko toho znesú. Spolu s uloženiami to bolo 145€. Prachovky s dorazmi boli v celkom schopnom stave, tak sme ich z časových dôvodov neobjednávali a len sa prehodili.

Inak prvýkrát som bol osobne pri servisovaní môjho auta, doteraz išlo všetko mimo mňa. Kamoš robí v servise, takže som sa mohol na auto pozrieť aj zospodu. Čakal som, že to bude väčší masaker, ale vôbec to nevyzerá zle. Mohol som porobiť foto #-o
Pár chybičiek sa ale našlo.
1. Pravé zadné rameno bolo trocha ohnuté, keďže muselo znášať dosť otrasov za vytečený tlmič.
2. Zadné brzdové platničky si žiadajú vymeniť
3. Predné tlmiče tiež vhodné na výmenu

Uvidíme čo z toho bude, na júl mám naplánované angel eyes a Morimoto Mini H1 projektory.
A tu by som sa chcel opýtať, či ich niekto má namontované na aute. Dozvedel som sa, že sú to 2,5" projektory a chcel by som vidieť, ako by to vyzeralo. Bojím sa, že v tej parabole budú citeľne malé.

Dik za každú odpoveď :)

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 29 neregistrovaných