Nechcem vytvarat dojem, ze ide o nejaky velky problem, tieto motory su podla mna nozaj perfektne, rozmyslam o e90 prave s tymto motorom len este riesim LPG ci ano ci nie. No ale k veci, pri lustrovani webu a zhanani info o tomto motore som narazil naozaj len na jediny problem, ktory je masivne rieseny hlavne na americkych forach. Staci dat do googlu "N52 ticking".
Tento problem je v podstate vyrieseny a v kocke ide o nasledovne:
N52 ma cas od casu problem so suchym chodom systemu ventilov (valve lifters) a prejavuje sa takto:
http://www.youtube.com/watch?v=EhLP-RkFGXMPricina je udajne nedostatocne mazanie mechanizmu ventilov v pripade, ze motor jazdi kratke vzdialenosti a hlavne dlhodobo nizke otacky.
BMW o tomto vie a ma na to proceduru kde neha motor na volnobeh bezat par minut na 3000rpm a toto opakuje. Ak toto nezaberie a zakaznik sa nadalej stazuje tak BMW vymeni hlavu valcov za verziu s lepsie navrhnutymi kanalikmi mazania.
Tento problem sa vraj neobjavuje ak sa motor nepodtaca a raz od casu poriadne prezenie, kedze je stavany na vysoku zataz.
Cinkanie vraj nema vplyv na chod a spolahlivost motora aj ked si myslim, ze suchy chod a mlatenie kov na kov zamedzeniu opotrebenia moc neprospeje.