... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
kiwic
Auto: e87 130i
Kraj: Prešovský

Re: Aky olej

Štvrtok, 14. Júna 2012, 10:40

Medzi vymenami dolievam asi 3dcl.
E87 130i
VW Lupo 3L 66kw

ex E36 318tds Touring
ex E36 325ti Compact
ex E36 316i Compact

Inst: @michael_tschesak

GtheRacer
Auto: dake sa najdu...
Kraj: Bratislavský

Štvrtok, 14. Júna 2012, 10:48

kiwic napísal:
Ja by som tam dal aj 5w-40, niekto hovorí, že po zmene oleja z polo na "syntetiku" moze motor pustit karbon a upchat kanaly, teraz som z toho v pomykove. Tak sa spytam na rovinu 5w alebo nechat 10w? Inac motor ma uz skoro 173000km tachometrickych.

skusim to este raz.
podla nervov asi posledny raz...

nie viskozita rozhoduje o kvalite oleja!!!!!!!
(aj ked velmi kvalitny 10W-40 olej sa asi bude tazko hladat, kedze po takom jednoducho trh nepisti)
Menejkvalitny (jednoduchy olej) moze, spolu s inymi faktormi sposobit tvorbu usadenin.
Cize 173tis. km s nizkokvalitnym olejom moze mat za nasledok urcity nanos.
Kvalitne oleje zabranuju tvorbe usadenin.
Cize ich aj do istej miery rozpustaju.
Urcite to vsak nema byt dovod nezacat ich pouzivat, aj ked pred nimi tam bola nizsia kvalita !! (DVA vykricniky)

Ak je dovodne podozrenie na pritomnost usadenin v motore, je rozumne este pred vymenou oleja pouzit
kvalitny vyplach (LEN NA VOLNOBEH!!!!!! - 6x!), nasledne stary olej vyliat, dat novy filter aj kvalitny olej
a dodrzuj intervaly vymeny.

...
Urcite sa zase hned v dalsom prispevku vyskytne viskozita #-o, takze to radsej napisem uz do tohto:
5W-40 je idealna viskozita v strednej Europe do 99% benzinovych motorov.

VISKOZITA (5W-40) NEHOVORI NIC O KVALITE OLEJA !!
(iba z niektorych zriedkavych viskozit sa da DO URCITEJ, nizkej MIERY predpokladat kvalita zlozenia,
ale nie z 10W-40, 5W-40, 5W-30 ! )

staci?
Hladam:
-> E39 v dobrom techn. stave M62B44TÜ manual
-> E90 LCI Styling 32 7Jx16 ET34 ponuknite...

---
Schopnosti sofera spoznas podla zvyskov much na bocnom okne.
(Walter R.)

kiwic
Auto: e87 130i
Kraj: Prešovský

Štvrtok, 14. Júna 2012, 11:04

O.K chapem, mas aj nejaky konkretny tip na vyplach? Bude dobre ked tam šupnem potom tento olej? http://olejposta.sk/r_3921.html
V motore určite sú nejake usadeniny, ostane to potom bez nasledkov?
Sorry, ze tolko otravujem, ale chcem pre motor to najlepsie.
E87 130i
VW Lupo 3L 66kw

ex E36 318tds Touring
ex E36 325ti Compact
ex E36 316i Compact

Inst: @michael_tschesak

GtheRacer

Štvrtok, 14. Júna 2012, 11:36

kiwic napísal:
O.K chapem, mas aj nejaky konkretny tip na vyplach? Bude dobre ked tam šupnem potom tento olej? http://olejposta.sk/r_3921.html
V motore určite sú nejake usadeniny, ostane to potom bez nasledkov?
Sorry, ze tolko otravujem, ale chcem pre motor to najlepsie.

neviem posudit aktualny stav vo vnutri tvojho motora.
Pokial auto nepoznas od narodenia, mozes jednoducho neinvazivne robit zavery
o jeho vnutornom stave na viecku nalievacieho otvoru oleja, hadici odvetravania klukovej
skrine, z vnutornej strany veka ventilov, prip. zhodit olejovu vanu. Jasne, este aj
zistit znecistenie chladiacej kvapaliny, ale to uz by si bol inde...

Kvalitny vyplach je napr.: Liqui Moly MotorClean, Prod.Nr. 1019

VZDY LEN NA VOLNOBEH!!
VZDY DODRZAT NAVOD NA POUZITIE!
DO TEPLEHO MOTORA S DOSTATKOM OLEJA, potom kludne aj dlhsie (15min).
Hladam:

---
(Walter R.)

Mi_t_is
Auto: BMW E36 325iA
Kraj: Žilinský

Štvrtok, 14. Júna 2012, 11:59

Dá sa to vyplachnuť aj olejom slovnaft SAE 40 za 2€ liter.. Pobehať na tom 20km v lete.. vyliať a dať novú napln ako chceš..

Nič sa nestane ak to zmeníš z 10W na 5W pretože ako tu kolega nadomnou hovoril nie je viskozita ktora rozhoduje o kvalite oleja..
10W od vyborneho vyrobcu s kvalitnym balikom aditiv dokaže rozpuštať usadeniny niekedy lepšie ako neznačková 5W...
Na predaj:

Obrázok
Znaky BMW,Kľúčenka 1er,3er,5er,7er,X rada ,čiapočky ventilov BMW,///M
Reseter intervalov OBDI, OBDII, tlačidlo kľúča centrálu

Predám manžetu radiacej paky E34(pravá koža,nová),Lanko ručnej brzdy E36 -bubon

Kontakt

chico69
Auto: E46, 320d, 100kW

Pondelok, 2. Júla 2012, 09:50

chalani nemáte skúsenosti s olejom od Bardi auto ? majú naň svoje obaly, takže neviem čo je to zač..
neviete náhodou aký olej to je ?

bjukemen
Kraj: Banskobystrický

Utorok, 3. Júla 2012, 06:03

.. je tak ako napisal GtheRacer..ale je smutne ze este stale aj v dnesnej dobe je tu demagogia o olejoch kde sa stale delia na polo-plnu a mineral ked uz to davno tak nieje.. odporucan precitat si toto http://oleje.cz/index.php?left=main&page=clanky_mytus3 tam je vsetko vysvetlene a je zbytocne t tu rozpitvavat..

..inak k tym 10w-40 jesto aj velmi tvalitne oleje ako bol Modry Shell Helix vyborne cistiace vlastnosti a potom Total Quartz 7000 tieto dva su vhodne na vycistenie resp. preplach oleja aj ked niesu uplne lacine takze nechat v motore 5000km a potom vymenit a dat nejaku 5w-40 nieje tam co viacej spekulovat

GtheRacer

Utorok, 3. Júla 2012, 11:46

:-k zaujimave.
bjukemen mas na uvedene nejake konkretne udaje, al. rozbory?
z coho cerpas?
Ak by sa tieto vypovede dali validovat, bolo by fajn vediet,
ze je k dispozicii aj KVALITNA 10W-40, ktora zvlast v lete,
by pre vela motorov bola uplne postacujuca...

Okrem toho: pre vohdne motory je KVALITNA 10W-40 /3x 10.000km > 5W-40 /2x 15.000km
(teraz mam na mysli mazacie schopnosti, nie cenu)
Hladam:

---
(Walter R.)

MILHOUSE
Auto: E36 316i compact
Kraj: Zahraničie

Utorok, 3. Júla 2012, 14:31

no to aj mna zaujima...problem je v tom, ze auto bolo zivene roky 05W40 a teraz tam...na radu jedneho sikovneho mechanika mam 2 roky po sebe 10W40.
Ako neviem ci si mam trufnut dat tam spat tu 5W40, lebo som sa aj dost vela nacital o tom, ze hore sa da oleje menit ale spat nie...
Ale su to iba 2 roky...
Ked ja som v takychto veciach k...t a necham sa prehovorit... ](*,)
Teraz tam je valvoline magnatec 10w40 tusim.
cca 230 000 km nalietanych

bjukemen
Kraj: Banskobystrický

Utorok, 3. Júla 2012, 18:09

..na fore oleje.cz bol raz dokument kde sa nezayvsle robili nejake rozbory o podieli syntetickej zlozky v olejoch a napr. Total Quartz mal obsah az 70% ale kedze oleje sa každy rok menia teraz to uz nemusi byt pravda, ale zase s modrym shell helix 10w-40 su skusenosti aj moje osobne pri cisteni motora ,dakedy som si evidoval vymeny a som si fotil viko ventilov z dnuka a podobne dal helix odjazdil 5000km a znova rozobral, vysledky boli viac nez zaujímave, kazdopadne ked kvalitnu 10w-40 tak taku aby mala API SL/SJ to je este kvalita ktora nehladi na ekologiu

..a pre diesle plati to iste radsej olej API CF ako olej co plni normu C3 bo to je hlavne pre filtre pevnych castic atd. a v nom je menej aditiv ktore motoru pomahaju v dlhovekosti..ale pre DPF zase taky olej ako ma ist teda C3 a podobne aby ho to nepochovalo..

..po 10w-40 mozes spokojne prejst na 5w-40 len prvu vymenu oleja skrat o jednu tretinu

Okrem toho: pre vohdne motory je KVALITNA 10W-40 /3x 10.000km > 5W-40 /2x 15.000km
(teraz mam na mysli mazacie schopnosti, nie cenu)

..toto sa neda takto povedat lebo kvalitna 10w-40 umaze motor tak isto 15000km ako aj 5w-40 s tym nema nic viskozita oleja, zalezi na inych parametroch a to hodnote TBN a ine..ta cim je vyssia tym lepsie..a taky olej Castrol Edge 5w-40 ju ma dost nizku asi 7.7 a kedze je to alkalicka rezerva oleja rychlejsie sa vycerpa a motor moze zacat korodovat..ale to je iba jeden parameter..vyznat sa v olejoch je hotova alchymia..

..kazdopadne najhorsie pre motor su LongLife intervaly 30 000km a podobne preto ja menim olej vzdy po 15 000km a to je max. napr. v zime ked je kopec studenych startov atd. sa odporuca interval skratit..uff ale to je uz o inom zase :)

MILHOUSE
Auto: E36 316i compact
Kraj: Zahraničie

Streda, 4. Júla 2012, 06:32

..po 10w-40 mozes spokojne prejst na 5w-40 len prvu vymenu oleja skrat o jednu tretinu

diky moc za infosku, tak tam supnem spat tu 5W40...

GtheRacer

Streda, 4. Júla 2012, 09:54

bjukemen napísal:
..kazdopadne najhorsie pre motor su LongLife intervaly 30 000km a podobne preto ja menim olej vzdy po 15 000km a to je max. napr. v zime ked je kopec studenych startov atd. sa odporuca interval skratit..uff ale to je uz o inom zase :)

presne TOTO som mal na mysli - interval vymeny je dolezitejsi, nez sa dnes snazia presvedcit.
30tis km neberiem pri veciach, na ktorych mi zalezi vobec do uvahy, (pokial sa to nenajazdi za
4 mesiace na (D) dialniciach a nechce sa ti furt chodit na zdvihak, ale aj vtedy by som to asi ne...)

...ale ked mas v motore kvalitny olej, ktory rozpusta usadeniny, a ..., ..., (proste ma kvalitny balik aditiv,
ako sa tu uz tolko pisalo) a kazdych 10tis km ho vymenis, urobis pre motor ovela viac, ako ked pojdes
s beznym "znackovym" olejom 15tis. (o viac sa ani nebavme!)
Cize ak mozes tu 10W-40 odporucat a je tam aj priazniva cena, nemusi to vobec byt zle! :-"
Ja som 10W-40 vobec nesledoval, myslel som, ze v dnesnej "0W" dobe sa pri 10W-40 hladi
iba na cenu a potom je jasne, ze vnutri by bol len zakladny paket aditiv. ;)

...
Ale aby som to predsa len trosku zamiesal: ( ;) ) Mam aj taku skusenost, ze som z BMW R6 motora
so skoro 180tis km vylieval po 15tis km olej, ktory na rozbore vykazoval v priemere 64% aditiv a zlozenia
novej vzorky!!! Jasne! Ono to strasne zalezi AKO sa jazdi - otacky, starty; dalej celkovy technicky stav
motora, piestnych kruzkov, zapalovania, paliva, atd, atd...
Cize je jasne, ze vymenne intervaly su priemerne hodnoty, ktore pripustaju odchylky jednym aj druhym smerom
a su kalkulovane na istotu!
Viem o 135i (TURBO!!) ktora vyse 65tis km jazdila na jeden olej a motor dodnes fici bez problemov...
(akoze iny ext(k)rem!)
Hladam:

---
(Walter R.)

Mi_t_is
Auto: BMW E36 325iA
Kraj: Žilinský

Streda, 4. Júla 2012, 11:39

bože zas niekto kto verí debilinám starej matere že na lepší olej sa ísť nemôže ale na horší hej =D>

Nalej a nerieš ;)
Na predaj:

Obrázok
Znaky BMW,Kľúčenka 1er,3er,5er,7er,X rada ,čiapočky ventilov BMW,///M
Reseter intervalov OBDI, OBDII, tlačidlo kľúča centrálu

Predám manžetu radiacej paky E34(pravá koža,nová),Lanko ručnej brzdy E36 -bubon

Kontakt

GtheRacer

Streda, 4. Júla 2012, 11:49

...ale presne z toho je vidiet, aka dogmatizovana je tema olej!
aj ked chemicke suvislosti su naozaj zlozite a hlavne vsetko so vsetkym suvisi.

A je uplne jedno ci SK, D, GB, US forum - vsade plno "zarucenych" receptov.
Len malokedy: ovor Navod na pouzivanie /Owners Manual & see :shock:
Hladam:

---
(Walter R.)

ViktorDDD
Auto: BMW E34 525 TDS

Streda, 4. Júla 2012, 11:56

používal som castrol magnatec 10W40, teraz som prešiel na shell hx7 diesel 10W40 a motor beží o mnoho tichšie, takže ja to hodnotím ako kvalitný olej, na jeseň asi kúpim zas shell hx7 ale 5W40 a keď ho nebude nejak výrazne žrať (viac ako liter do výmeny) tak ostanem pri ňom
inak ja som nepostrehol aby v zime pri -20 bol motor s 10W40 nejak hlučnejší ako v lete, alebo žeby dlhšie svietila kontrolka mazania
pred 10rokmi bol najpoužívanejší olej do takých 10-15ročných jazdeniek 15W40 a aj vtedy boli rovnaké mrazy ako teraz, ale teraz je už 10W40 podľa vás bahno ktoré v zime vôbec nemaže
a väčšina 10W40 aj 5W40 spĺňa rovnaké API SL/CF, a veľa 10W40 olejov spĺňa aj špecifikáciu LL-98, takže až na tú hustotu v extrémnych mrazoch nevidím žiaden dôvod prečo by nemohol byť použitý v 15ročných jazdenkách bmw
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 28 neregistrovaných