... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

reklamne predmety bmwklub.sk

peter12345
Auto: E61
Kraj: Nitriansky

Re: kde je teplota motora

Sobota, 31. Marca 2012, 14:12

len neviem co natukam 19 potom 24 nakoniec 7 a neukaze teplotu ale skoci naspet na hodinky predtym som mal E60 2004 A ten posuvny pasik v otackometri bol lepsi

Užívateľov profilový obrázok
voMacK
Auto: G31 540i
Kraj: Trenčiansky

Sobota, 31. Marca 2012, 14:20

- pretukas sa do polozky 19 [pockas sekundu ci dve, aby si do nej "Vosiel" ]
- vytukas cislo rovne suctu poslednych piatich znakov VIN [opat pockas sekundu ci dve, aby sa tato volba potvrdila]
naskoci ti opat prva polozka v MENU a teraz musis pretukavat na polozku 7, kde opat pockas aby si sa dostal do prvej polozky tohoto menu, t.j. 7.01 ...a HĽA!! zrazu kde sa vzal, tu sa vzal vidis teplotu motora
"Auto je napisane na mna, ale inak s nim nic nemam!"
-- P.R.

peter12345
Auto: E61
Kraj: Nitriansky

Sobota, 31. Marca 2012, 14:23

uz viem co som posral pozeral som to bez zvuku :D diky moc

5ko
Auto: E60 530i
Kraj: Košický

Pondelok, 2. Apríla 2012, 20:44

caute no mne ukazuje ale sa mi zda ze nejak moc..za studena mam stupnicu niekde okolo 6ky a za tepla predposledny dielik.. :roll: co to moze byt??alebo je to u benzinu normal??

airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Pondelok, 2. Apríla 2012, 23:10

kto bude mat zaujem v blizkej dobe bude moznost (u mna) zmenit ukazovatel spotreby za ukazovatel teploty oleja ako ma M5. Bude to zahrnat vymenu prislusnej stupnice ako aj preprogramovanie softwaru budikov. Zatial len pre benzinove modely e60 a e90.
Myslim ze teplota oleja ma vacsiu vypovednu hodnotu ako teplota chladiacej zmesi alebo ukazovatel aktualnej priemernej spotreby (aspon pre mna) :smile:

MateX3
Auto: firemné :-)

Utorok, 3. Apríla 2012, 18:14

airbone napísal:
kto bude mat zaujem v blizkej dobe bude moznost (u mna) zmenit ukazovatel spotreby za ukazovatel teploty oleja ako ma M5. Bude to zahrnat vymenu prislusnej stupnice ako aj preprogramovanie softwaru budikov. Zatial len pre benzinove modely e60 a e90.
Myslim ze teplota oleja ma vacsiu vypovednu hodnotu ako teplota chladiacej zmesi alebo ukazovatel aktualnej priemernej spotreby (aspon pre mna) :smile:

Zaujimave, nejaky prevodnik? Cim su riadene budiky? Pouzijes existujuce zapojenie?
Kebyze si dokazal spravit aj s prepinanim medzi spotreba/tep. chladiacej/ teplota oleja mohlo by to byt pre ebay zaujimave.
Stupnica by zostala pre spotrebu pricom prevadzkova teplota olej/chladiaca bude vzdy rucicka v strede.

airbone

Štvrtok, 10. Mája 2012, 00:06

MateX3 napísal:

Zaujimave, nejaky prevodnik? Cim su riadene budiky? Pouzijes existujuce zapojenie?
Kebyze si dokazal spravit aj s prepinanim medzi spotreba/tep. chladiacej/ teplota oleja mohlo by to byt pre ebay zaujimave.
Stupnica by zostala pre spotrebu pricom prevadzkova teplota olej/chladiaca bude vzdy rucicka v strede.

Nie, ziadny prevodnik a ani ziadna zmena zapojenia. Len zmena riadiaceho softwaru budikov, jeho modifikacia aby rucicka spotrebomeru ukazovala hodnotu teploty oleja, samozrejme je nutne vymenit pravu stupnicu otackomeru za inu, kde je stupnica teploty oleja. Tak isto bude moznost zmeny rychlomeru zo standardny do 260kmh na taky ako ma M5 do 330km/h, pricom druha polovica stupnice je zhustena. Do 120kmh je 20km medzi hrubymi ciarkami a po 120kmh je to zhustene na 30km medzi nimi. Je to vlastne stupnica z M5, takze aj tato zmena vyzaduje preprogramovanie softwaru budikov pre spravnu indikaciu.
Mam aj originalne stupnice z M5, lenze maju jeden hacik... zatial co rychlomer s palivom je ok, ale otackomer s teplotou oleja je az do 9000RPM co urcite nie je dobry napad, kedze klasicke benzinove E60 to maju do 7000.
Takze nasledoval problem ako nato, a stupnice som si musel dat navrhnut a momentalne sa robia.
Na obrazku dolu je ich navrh, teda M5 look akurat so stupnicou do 7000 ako ma byt pre non-m5 a dolu pod tym original stupnice z M5.
K tomu pojde zmena podsvetlenia na biele (stupnice) a original cevene M5 rucky + este aftermarket hrube kruzky ala m5 (alebo lepsie povedane obruce....). Tuto modifikaciu bude mozne vykonat na vasich budikoch, takze sa po prerobeni len strcia naspat do auta a vsetko bude ako ma byt....
Namiesto znaku M5 (ktory je mimochodom chraneny autorskym zakonom a teda nemal by sa pouzit), bude moznost si vybrat nejaky iny, resp aj vlastny navrh.

Zatial to este nie je vsetko hotove, lebo mam malo casu, ale blizi sa to.
Pocitam ze tu na SK sa asi nenajde vela zakaznikov, ak vobec niekto, ale to ma netrapi lebo tento mod robim hlavne pre nemecky a europsky market.
Prílohy
e60 m5 7000 umin - muster - abx.jpg
e60 m5 7000 umin - muster - abx.jpg (62.17 KiB) 1986 zobrazení
P1010057 (Large).JPG
P1010083 (Large).JPG

ptz
Auto: E60 540i man
Kraj: Bratislavský

Štvrtok, 10. Mája 2012, 06:43

vyzera to velmi fajn :thumbup:

budes robit tachometer len a la M5, to jest do 330 km/h alebo bude v ponuke aj klasicky do 260 km/h? (mne osobne sa nepaci, ze pol tachometru je ciachovana po 20 km/h a zvysok po 30km/h)

airbone

Štvrtok, 10. Mája 2012, 17:35

je mozne aj ponechat 260kmh stupnicu, nie je problem.
To delenie stupnice je presne ako to je na m5. Bude mozne vytvorit aj stupnicu do 330kmh alebo do 300kmh a rozvrstvit ju pravidelne po celom rozsahu. Mam aj z X6 ky stupnicu do 300kmh lenze nepamatam si ci je rozvrstvena pravidelne alebo zahustena v druhej polovici ako tato. Pozriem sa.

airbone

Nedeľa, 26. Augusta 2012, 03:27

tak konecne som si nasiel cas a dokoncil svoj projekt prerabky budikov.
Stupnica rychlomeru je teraz ako na M5 do 330kmh s rozdielnym rozvrstvenim po 120kmh. No co je hlavna vec, je vypustenie ukazovatela spotreby a jeho nahrada ovela uzitocnejsim ukazovatelom teploty oleja motora, ako ma m5 alebo napriklad aj e63 645i (akurat ze 645i ma az do 170 stupnov, ja som zatial nahodil do 150stupnov ako M5).
Ukazovatel aktualnej spotreby je sice fajn, ale podla mna ovela vacsi vyznam ma ukazovatel teploty oleja. A to z dvoch dovodov:
1. Absencia ukazovatela teploty chladiacej kvapaliny (pohyblive pole v otackomeri nepovazujem za indikaciu teploty motora - to ani nie je jeho ucelom, ale je to len velmi orientacny a udaj. Na LCI E60 to dokonca vypustili a zostal tam len plech s ciarkami ktory sa v skutocnosti ani nehybe). Udaj o teplote oleja ma este vacsi vyznam ako udaj o teplote chladiacej kvapaliny, pretoze olej sa ohreje trosku neskor a je naozaj dobre vediet, kedy uz ma prevadzkovu teplotu, co indikuje aj to, ze motor je uz dostatocne ohriaty na prevadzkovu teplotu.
2. U tychto motorov (V8 4.4i) je udaj o teplote oleja obzvlast dolezity. Vela ludi v nom pouziva olej 5W-30 alebo dokokonca 0W-30. Je to maximalne nevhodny olej pre takyto motor. Olej v 4.4i totiz zvykne mat dokonca vyssiu prevadzkovu teplotu oleja ako napriklad M5 a jeho prehrievanie sposobi casom vytvaranie karbonu a postupnu destrukciu motora. O konkretnych pripadoch som cital velakrat. Ja davam olej 5W-50, ale kazdopadne aj tak si treba davat bacha.... Takze ukazovatel teploty motora je uzitocna vecicka. Koniec-koncov aj E63 645i s takym istym motorom ho ma, takze nechapem preco sa do 545i nedaval.....
No a k prerabke som este hodil origo M5 cervene rucky, zmena podsvetlenia na biele a ciarkovane pole okolo otackomeru som vymenil za "farebne" z M5 budikov. Jj a este som pridal vacsie strieborne "obruce"ako ma m5. Vsetko fachci ako ma.

Co sa tyka toho ukazovatela oleja, nie je problem ho spravit na 545i. Na budkoch je samozrejme potrebne vymenit stupnice. Udaj o teplote motora vysiela DME cez zbernicu CAN, ale je potrebne preprogramovat interny software budikov aby zobrazovali teplotu oleja namiesto spotreby. Na inych motoroch ako napr 530i, 525i apd. som zatial nemal moznost vyskusat. Podstatne tam je ci DME vysiela alebo nevysiela tento udaj, ak nie, tak je podla mna moznost to nakodovat aby ho vysielala , lenze bez praktickej skusky teda neviem potvrdit...... Ale mam dojem ze to pojde aj tam, pripadne s malymi zasahmi do sw DME. Ak sa najde nejaky dobrovolnik s E60 530i/525i/520i v ramci PO, rad by som to vyskusal. Tak isto na benzinovych E90 ako napr 330i apd...... Kto ma nato chut, piste mi... :))
Teraz par obrazkov
Prílohy
IMG_1101 (Medium).JPG
IMG_1109 (Medium).JPG
IMG_1109 (Medium).JPG (75.61 KiB) 1856 zobrazení
IMG_1105 (Medium).JPG
IMG_1105 (Medium).JPG (68.92 KiB) 1856 zobrazení
IMG_1106 (Medium).JPG
IMG_1106 (Medium).JPG (70.05 KiB) 1856 zobrazení

ptz
Auto: E60 540i man
Kraj: Bratislavský

Nedeľa, 26. Augusta 2012, 07:26

sikovny :thumbup:

voMacK
Auto: G31 540i
Kraj: Trenčiansky

Nedeľa, 26. Augusta 2012, 08:50

no pekne! :thumbup:
"Auto je napisane na mna, ale inak s nim nic nemam!"
-- P.R.

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Nedeľa, 26. Augusta 2012, 18:46

Airbone,keby si to vedel na tieto urobit digital,zaplatim čo si povieš...))))) :wink:
Prílohy
tacho.jpg
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných