... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
stevo699
Autor témy
Auto: BMW e90 330i
Kraj: Bratislavský

vymahanie vzniknutej škody

Streda, 21. Marca 2012, 11:41

Načrtnem moj problém....Bývam v Petržalke kde sa parkuje pozdĺž cesty v úzkej uličke. Chodia tade ale aj kamióny pretože zo zadnej strany domu zásobujú pre firmy čo sú pod panelákom. Jedného dňa z okna vidím ako sa trepe okolo môjho auta asi 15tonový kamión s návesom a čo čert nechcel oškrel mi časť blatníka dosť brutálnym spôsobom. Vodič nenechal asi svoj kontakt ani nič (možno si to ani nevšimol keď s takým hovadom šuchne jednu 1,5 tonovú e46ku) a keďže to chvílu trvá pokým človek zlezie z 9. poschodia dole kamión už bol preč. Jediné čo mám je ŠPZ kamiónu. Nemám havarijné poistenie pretože moje auto má už 10 rokov a PZP takéto veci nerieši. Od koho mám vymáhať škodu? Dá sa to vôbec nejak? Keby to bol len škrabanček kašlem na to. Odhadovaná cena opravy v servise 250€. Ďakujem za odpovede.
BMW e90 330i
EX: BMW E46 330dA

SurrendeR
Auto: e36 328i Tour

Re: vymahanie vzniknutej škody

Streda, 21. Marca 2012, 11:48

mozes to riesit viacerimi cestami..
ak mas SPZ, pozri sa na http://www.skp.sk/index.php?clanek=1 aku ma poistku
druha vec, v klude s cistym svedomim mozes zavolat na policiu, nahlasit SPZ .. oni uz budu vediet ako pokracovat..
btw, to si mohol spravit hned ako si bol dole na parkovicku..
na toto havarijku nepotrebujes... zavinila ti to cudzia osoba s poistenym vozidlom = prepaletene to bude z jeho poistky..

dalsia vec.. zavolat si nejakemu pravnikovi a opytat sa na moznosti :P

auto111
Kraj: Trnavský

Streda, 21. Marca 2012, 12:12

Stalo sa mi nieco podobne. Volaj hned policiu.

V skratke: tiez mi niekto poskodil dvere a usiel. Dokonca som si nevidel ani SPZ len som vedel popis auta (farba znacka model) a vedel som ze dotycny byva niekde velmi blizko.

Policajti vinika nasli za 45 min !! A samozrejme ho presvedcili aby sa priznal. Kedze policajti mali dokazy ako napr. identicke poskodenia na mojom a vinnikovom aute (policajti vsetko zmerali a nafotili).

Potom mi boli zo strany policajtov ponuknute 2 moznosti (neviem aka je prax v BA):

A) bud vinnika zacnu vysetrovat za utek z miesta nehody a z toho plynuce nasledky
B) najdeny vinnik nebude rieseny za utek z miesta nehody ale dohodne sa s tebou akoby nastala bezna havaria (cez PZP).

stevo699
Autor témy
Auto: BMW e90 330i

Streda, 21. Marca 2012, 12:33

problém je v tom že som nevolal políciu hneď a už to je pár dní odvtedy
BMW e90 330i
EX: BMW E46 330dA

salat
Auto: BMW 320d E91 LCI

Streda, 21. Marca 2012, 13:11

co je to "par dni" ? :) 1-2? 10-12? :D

viem ze to uz teraz nepomoze, ale mal si ich zavolat hned. (to do buducna)
Asi by som skusil zavolat aj tak, nechal sa prepojit na dopravakov a vysvetlil policajtovi na druhom konci situaciu. Oni ti tiez vedia poradit co s tym, su to tiez ludia (kupodivu ;) ). Idealne by bolo ak by si mal svedka, niekoho kto to tiez videl, kludne aj manzelka alebo brat...

Ako bolo spominane, ak by to uznali tak by vinnikovi hrozilo odobratie vodicaku za utek z miesta nehody. Jasne ze vsimnut si maly kontakt na dlhom navese je obcas nemozne, ale zakon vynimky nepozna (a ak je to kriticke, ma mat zavoznika/navigatora, alebo niekoho ineho na pomoc pri vyjazde)
problem s dokazovanim bude, ze na ocelovom rame kamiona oderky od nejakeho osobaku tazko najdes, hlavne ak je to starsi a kompletne doskrabany naves :(
BMW 320d E91
Seat Ibiza ST, 1,2TSI DSG
EX - Seat Leon II

"Si to, čo tvoje auto. Neveríš? Bež do garáže, otvor bránu... pozeráš sa na seba!"

maiki
Auto: 02" E46 320d

Streda, 21. Marca 2012, 13:25

a plati to aj ked je skoda "tak mala" ??

a v pripade ze nevies kto nehodu zavinil, oplati sa vobec podavat trestne oznamenie, prip. nahlasit to??
(mam oskrety bok od auta - neviem kedy kde a kto to spravil, iba si myslim)
Your car. Your story. So don't let someone else write the book.
E46 320d 02"
ex E36 323i 96"
Obrázok

Cosmo
Auto: E53
Kraj: Trenčiansky

Streda, 21. Marca 2012, 14:25

Policajt je povinný prijať každé oznámenie.
Hranica škody medzi priestupkom a trestným činom je do/nad 266 Euro.
Takisto si treba ujasniť aj pojmy škodová udalosť a dopravná nehoda :

§64
Dopravná nehoda
(1) Dopravná nehoda je udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej
a) sa usmrtí alebo zraní osoba,
b) sa poškodí cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie,
c) uniknú nebezpečné veci24)alebo
d) na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku vznikne hmotná škoda zrejme prevyšujúca jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona31.
(2) Za dopravnú nehodu sa považuje aj škodová udalosť podľa odseku 3, ak
a) nie je splnená niektorá z povinností podľa § 66 ods. 6,
b) je vodič zúčastneného vozidla pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky alebo sa odmietol podrobiť vyšetreniu na zistenie ich požitia alebo
c) sa účastníci škodovej udalosti nedohodli na jej zavinení.
(3) Ostatné udalosti v cestnej premávke, pri ktorých vznikla škoda v priamej súvislosti s premávkou vozidla, sa na účely tohto zákona nepovažujú za dopravnú nehodu. Takéto udalosti sú škodovou udalosťou, ktorú orgány Policajného zboru neobjasňujú.

§65
Povinnosti vodiča pri dopravnej nehode
Vodič, ktorý sa zúčastnil na dopravnej nehode, je povinný
a) bezodkladne zastaviť vozidlo,
b) zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku.

§66
Povinnosti účastníka dopravnej nehody a škodovej udalosti
(1) Účastník dopravnej nehody je osoba, ktorá sa priamo aktívne alebo pasívne zúčastnila na dopravnej nehode.
(2) Účastník dopravnej nehody je povinný
a) ohlásiť dopravnú nehodu policajtovi,
b) poskytnúť podľa svojich schopností a možností zranenej osobe prvú pomoc a bezodkladne privolať záchrannú zdravotnú službu,
c) urobiť potrebné opatrenia na záchranu osoby alebo majetku ohrozeného dopravnou nehodou,
d) zotrvať na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne vrátiť po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody,
e) zdržať sa konania, ktoré by bolo na ujmu vyšetrenia dopravnej nehody, najmä premiestnenia vozidiel,
f) urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky na mieste dopravnej nehody,
g) umožniť obnovenie cestnej premávky, najmä premávky vozidiel pravidelnej verejnej dopravy osôb,
h) preukázať svoju totožnosť na požiadanie iného účastníka dopravnej nehody,
i) bezodkladne upovedomiť osobu, ktorá nie je účastníkom dopravnej nehody, o hmotnej škode, ktorá jej bola spôsobená dopravnou nehodou, a oznámiť jej svoje osobné údaje; ak to nie je možné, upovedomenie a oznámenie zabezpečí prostredníctvom Policajného zboru.
(3) Ak je to nevyhnutné na uvoľnenie alebo na ošetrenie zranenej osoby alebo na obnovenie cestnej premávky, účastník dopravnej nehody môže premiestniť vozidlá, pritom je však povinný vyznačiť postavenie vozidiel po dopravnej nehode, situáciu a stopy.
(4) Účastník dopravnej nehody je povinný poskytnúť orgánu Policajného zboru potrebnú súčinnosť pri objasňovaní dopravnej nehody vrátane predloženia dokladov, ktoré s tým súvisia.
(5) Účastník škodovej udalosti je osoba, ktorá sa priamo aktívne alebo pasívne zúčastnila na škodovej udalosti.
(6) Účastník škodovej udalosti je povinný bezodkladne zastaviť vozidlo, preukázať svoju totožnosť inému účastníkovi škodovej udalosti, poskytnúť údaje o poistení vozidla, vyplniť a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody podľa osobitného predpisu31a, zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky a urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky. Ak účastník škodovej udalosti spôsobil hmotnú škodu osobe, ktorá nie je účastníkom škodovej udalosti, je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a oznámiť jej svoje osobné údaje.

Treba to čo najskôr nahlásiť na najbližšom útvare Policajného zboru. Napíš ako si dopadol.

johnyfly1
Auto: E36/316i compact
Kraj: Žilinský

Streda, 21. Marca 2012, 15:52

ano prijat oznamenie musi....otazka je co s nim potom spravia...ocovi rozbili zadne sklo cez noc a policajt mu povedal na rovinu ze spisat to mozu ale ked mu nic neukradli zbytocne to bude lezat na stole a aj tak sa to nevysetri...
E36 compact 316i           (||||)(||||)

fafa111
Auto: E36 320i coupe
Kraj: Prešovský

Streda, 21. Marca 2012, 16:38

stevo699 napísal:
problém je v tom že som nevolal políciu hneď a už to je pár dní odvtedy

Určite sa choď opýtať na políciu, čo s tým, veď máš ŠPZ, dátum a predajne, ktoré tam zásobujú a v nich dodáky, kto, čo, kedy priniesol. Dokonca vieš aj približný čas. Daj trestné a nech policajti hľadajú.

SurrendeR
Auto: e36 328i Tour

Streda, 21. Marca 2012, 18:25

nemusis ani trestne.. proste to nahlas.. cim skor.. aj hned teraz..

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 227 neregistrovaných