... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
R0nnIe
Autor témy
Auto: 325i e36 coupe
Kraj: Žilinský

E36 Viskospojka

Štvrtok, 9. Júla 2009, 14:52

Chcem sa len opytat , ako sa da zistit ze ci je viskospojka KO. Mne motor drzi teplotu paradne, aj ked som mu niekedy dal fakt zabrat teplota nestupla. No len ma zaujma jedna vec. Pokial viem viskospojka funguje tak, ze cim vacsie teplota tim ma vacsiu svornost. No zaujmave je, ze ked som zastavil motor, a otvoril som kapotu a snazil sa vrtulu potocit , tak som ju mohol kludne rukov tocit, ma to tak byt? Robi tato spojka len svornost zo strani hriadela, nie vrtule? Ked nad tym tak uvazujem asi ano, lebo keby robila svornost aj opacne, tak by v momente po vypnuti motora stala, ale ona sa este toci svojou zotrvacnostou. Dufam ze som to napisal zrozumitelne

SurrendeR
Auto: e36 328i Tour
Kraj: Bratislavský

Re: E36 Viskospojka

Sobota, 11. Júla 2009, 22:45

no zistis to tak, ze pojdes tomu nakladat a potom zastavis na mieste ostanes chvilku stat, nechas na volnobehu, po cca 3min pridas plyn a ak nebudes pocut ze ti ide aj ventilator na visko, tak sa jej svornost zhorsuje...

jasne ze svornost je obojstranna, cize ked mas 6000rpm na motori, ventilator sa toci pomaly ako na volnobehu ba este pomalsie...
ked zastavis motor vrtula by sa nemala dlho tocit, resp mala by zastat takmer spolu s motorom...
za vypnuteho motoru by malo ist ventilatorom toci pomerne lahko no nie tak ze ked ho roztocis ze spravi otocky, eventualne sa ma zastavit po 1/4 max 1/2 otocky.
takisto... skus jazdit, vytacat, zastavim na volnobehu, otvorit kufor a skus ci zastavis vrtulu rucne, ak nie, tak je uz zopnuta ;)
za studena by si mal vrtulu dokazat zatavit pomerne lahko (opatrne)

dufam ze som pomohol

birki
Auto: 540iA touring

Nedeľa, 12. Júla 2009, 09:04

no ja by som tu vrtulu urcite nezastavoval... rucne... ;) niekde je tu otom aj pisane ze zvazok novin to rozsalatilo
www.mojnemec.sk
co das to dostanes
Vymenim sekundove lepidlo za 3oj sekundove lepidlo , zn: nestiham lepit

SurrendeR
Auto: e36 328i Tour

Nedeľa, 12. Júla 2009, 12:36

ja to zastavim aj rucne :P ale opatrne

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných