... všetko o BMW ...
Ritchey napísal:Spravil som cca 12000km/144000-156000km/ od poslednej vymeny oleja (pred 7 mesiacmi) nalial som tam edge 0w-30 neviem vobec co tam bolo predtym, okamzite som pocitil ako to auto ozilo a zacalo ovela lepsie zrychlovat (tipujem ze auto to auto zopar mesiacov stalo a nejazdilo sa na nom) a riesim dilemu ci tam mam stale liat 0w-30 alebo dam radsej 5w-30 nie je tento olej prilis riedky pre nase pocasie? (nic ine ako castrol edge tam davat nebudem)
Ritchey napísal:takze som si robil trosku prehlad precital dost vedeckych ang clankov o SAPS C1 C2 C3 normach a dospel som k nazoru ze pre moj motor je lepsi 0w-30 LL01 kedze nema filter pevnych castic...
zopar bodov preco:
-0w30 je drahsi, asi nie pre nic za nic
-0w30 ma interval vymeny az 50000(!)km 5w-40 castrol iba 15000km (menim po 15000km zhruba tak mam dobru rezervu v pripade 0w30)
-nove normy LL04 znizuju urcite prvky (fosfor a pod.) kvoli filtru pevnych castic aby sa neupchal bordelom. Tieto prvky sluzia na lepsiu ochranu motora v urcitych mnozstvach.
Norma ACEA C3 (alebo C1,C2) urcuje ze olej je SAPS. To znamena znizeny obsah Sulphated Ash, Phosphorus and Sulphur, the levels of which are often restricted in the latest performance specifications.
tu su parametre normy http://www.lubrizol.com/EuropeanEngineOils/C308.html
videl som aj porovnanie castrol edge 0w-30 a mobil1 0w-40 oba oleje LL01 a 0w-30 sa choval stabilnejsie, mobil stracal rychlejsie aditiva a klesal kvalitativne
takze ja ostavam pri 0w30 (nakoniec bmw odporuca castrol a predpisuje normu LL01 a nie je nic ine co splna obe poziadavky ako 0w30 castrol... hotovo vybavene)