Ako ďalšie na rad prišli disky. Nevravím, že by sa mi nepáčili tie, na ktorých bol, ale predsa len RFT a 18" na naše cesty nie sú vôbec ideál, tak som začal zháňať to, na čom prišiel originál z fabriky. Našiel som inzerát na krásne 194ky v dobrom stave za pekný peniaz, tak hneď na druhý deň sa išlo po ne a šup s nimi na voz. Rozmer klasika 225/45r17 a 255/40r17. Čo sa komfortu jazdy týka, bol to strašný rozdiel a som rád, že som sa toho zbavil a RFT už to auto nikdy neuvidí.

- Najrýchlejší taxík v BB
Potom prišiel prvý vážnejší problém. Auto stálo 2 týždne, kedže som bol mimo SVK a kedže baterka bola ešte origo, tak po štarte zrazu svietili svetlá, nešli ovládať okná, nešli smerovky .... atď. Znalejší už asi vedia v čom bol problém. FRM3 modul povedal pápá a teda vybrať, poslať na prehratie softu a potom nanovo nakódovať (aspoň som sa naučil robiť s NCS). Tak teda jazdíme jazdíme, hltáme kilometre, dni ubiehajú avšetko vyzeralo fajn, keď jedného dňa som šiel dopriať aj autu a bol som ho umyť. Po štarte však niečo zrachotilo a po pár metroch začalo svietiť dobíjanie. Vravím si - fajn, altík to má za sebou. Cestou domov sa však zrazu pridala vysoká teplota motora. Už mi nebolo všetko jedno, tak som to rýchlo odstavil a začal pátrať po probléme. Obzerám, smrad od altíku cítím, ale všetko sa točí, tak jasná vec. Objednám alternátor rovno aj s vodnou pumpou (po 250 tisic ešte nemenená, s mojím šťastím si vravím že to odišlo naraz) a druhý deň výmena. Spokojný naštartujem, žiadna chyba, žiadne pazvuky, všetko okej. Lenže po prejdení pár metrov zrazu zase divné zvuky a svieti dobíjanie. Už som chystal zapalovač a kanister benzínu ale nejak som to rozdýchal a pátral ďalej. Samozrejme, bola to hlavná remenica, ktorú odtrhlo. Sviňa jedna sa ale krútila a všetko s ňou (lenže pomaly), preto som ju nepodozrieval na prvý krát. Tak teda na druhý deň výmena remenice a všetko zas na poriadku.

Tak kilometre zas pribúdali a pribúdali, keď sa auto začalo správať nejak príliš húpavo a nestabilne. Samozrejme originál M-podvozok to vzdal na našich skvostných cestách a teda prišlo rozhodovanie. Nechať to v M-sporte alebo dať klasiku. Po zvážení pre a proti, padlo rozhodnutie, že sa pôjde na klasický podvozok. Teda nasledoval ďalší celý deň strávený v gáráži, kde sa menila komplet predná náprava (ramená, čapy a tyčký riadenia, stabilizačné tyčky a uloženie stabíka, tlmiče, pružiny, uloženia) a vzadu (tlmiče, pružiny, uloženia a tyčky stabilizátora). Všetko išlo LMI/Sachs (bohužiaľ k tomu nemám foto dokumentáciu).Po výmene samozrejme geometria predok aj zadok a auto bolo zas o niečo komfortnejšie ale hlavne pevné a stabilné na ceste.
Chvíľu bol zas pokoj a potom som začal badať, že nejak auto nejde tak ako išlo. Na ďalší deň zase potešujúca hláška - Particle filter. Samozrejme zapchaté DPF. Tak šup s ním von, poslané na prečistenie, založené a hohoho zrazu bol aj POWER

Vtedy som prišiel na to, že je odjebaný hlavný termostat a auto sa nezohrialo nad 70° ani pri záťaži. Takže sa vymenil termostat za origo. Radosť mi vydržala asi 2 týždne, keď znova prišla hláška o DPF. To už bol náznak väčšieho problému a ten je, že auto žerie celkom dosť oleja a nechce regenerovať. Vtedy padali ťažké rozhodnutia ako ďalej.... tak sa spravil kompromis a DPF šlo čauko kakauko. Najväčšia zvláštnosť je však tá, že tomu autu je úplne jedno, že ho tam nemá. Žiadna chyba, žiadny núdzak, proste ide ako keby sa nič nedialo.
Vtedy začalo pátranie po tom hlavnom probléme a to je spotreba oleja. Ako prvé samozrejme padol tip na separátor. Vymenený za origo, sledoval som spotrebu oleja, klesla podstatne. Chvíľka ticha pred búrkou, padlo pár tisic km do plusu, keď tu zrazu s postupom dní začalo turbo pískať viac než obvykle a začalo celkom schopne napekať olej v koncovke výfuku. Teda turbo von, poslať na repas (rovno s prerábkou na hybridné, kedže som magor a musím mať výkonové rezervy do budúcna). Po 3 týždňoch turbína nazad, pomenené aj všetky tesnenia na hadiciach od turba až po sanie. Medzi tým v decembri ešte prebehla výmena obidvoch zadných ložisiek kolies a zadných platničiek + oprava káblovačky k senzoru náklonu pre svetlá.