Štvrtok, 18. Septembra 2008, 22:22
No jo, dam ti len jeden protipriklad:
V BMW TIS sa pise ze tieto "amaterske zasahy" do motorov (chiptuning) nie su v ziadnom pripade odporucane, skracuju zivotnost motora, poskodzuju ho apd apd... Ziadna zaruka sa nato nevztahuje. Ako sa tam pise dalej "motory BMW su nakonfigurovane na 100% s ohladom na vykon, zivotnost a spolahlivost motora a kazdy takyto zasah do n ich tieto skutocnosti ovplyvni"
Je to teda trochu pritiahnute za vlasy, kedze niektore motory maju teda znacnu vykonovu rezervu aj kvoli emisnym predpisom, ale kus pravdy v tom aj tak bude..
Teda teraz neviem komu mam verit - chiptuningovym firmam co pisu bludy na svojich weboch, alebo vyrobcom, inzinierom a konstrukterom BMW?
No dilema ....
Inac, vela chiptuningovych firiem pise aki su machri a ako vedia vsetko prisposobit a dotiahnut na maximalny mozny vykon pri maximalnej moznej vykonnosti motora....
Chiptuning mozem robit aj ja doma v stodole - staci si kupit prislusny eprom flasher a z anglickeho ebay ceedecko za 5 libier s milion druhmi upravenych map programov pre rozne ECU... a hlasat budem to iste.......
Je to tak trosku aj biznis. Sam som zvazoval chip, a zatial som na bode mrazu. Nemal som este cas si okrem chiptuningovych stranok precitat aj nejake reakcie a vyjadrenie naozajstnych odbornikov.