... všetko o BMW ...

Moderátori: alfi666, BinKooL, fox1k

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Re: E46 - DSC vs. geometria (nevycentrovany volant)

Nedeľa, 17. Októbra 2010, 21:24

po takom zasahu treba jednoznacne vykalibrovat senzor natocenia volantu (ktory snima natocenie volantu pre DSC/ASC). Nastavuje sa do nulovej polohy, robi sa to cez diagnostiku. Kludne mozem poriesit.

lionlion
Auto: E90 325d
Kraj: Košický

Nedeľa, 17. Októbra 2010, 21:31

presne tak, to je ale druha moznost... prva je dat volant presne do stredu ako ma byt. Kto k comu ma lepsi pristup ten sa preto rozhodne \:D/

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Pondelok, 18. Októbra 2010, 09:55

AK z volantom nehybem,nechám ho tak ako bolo a dám nadstavit geometriu do roviny,tak by to malo byt ok......)))))nie????
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

lionlion
Auto: E90 325d
Kraj: Košický

Pondelok, 18. Októbra 2010, 11:04

ano presne tak, ja som to ties tak urobil na druhykrat, len uz som musel ten volant nastavit podla tej bodky na volantovej tyci lebo predtym som ho prehodil

Volant presne do stredu, zafixovat a potom robit geo

Kely987
Auto: E39 530DA
Kraj: Žilinský

Streda, 4. Mája 2016, 12:57

Zdar chalani , mam problem , od kupi auta mam volant trocha dolava vytoceny , predosli majitel daval volant presit a nevem ci ho zle nasadil alebo co , ale predvcerom som menil hlavne rameno a odvtedy jo mam este o nieco viac dolava a ked presiahnem rychlost 80 tak mi zasvieti DSC , a diag. Vypise - streeting angle senzor . Ide o E39 530d 2003 . Viem ze to neni E46 ale nechcel som zakladat temu , princip bude rovnaky , diki chalani

misak007
Auto: E46 & F25
Kraj: Bratislavský

Štvrtok, 5. Mája 2016, 15:13

ak mak mate senzor natocenia volantu (posledne ASC a vsetky DSC) tak stabilizacia funguje nasledovne:

Cez ABS snimace kontroluje otacky kolies a porovnava s natocenim volantu. Ak je volant rovno a otacky pravych kolies sa rovnaju lavym tzn idete rovno, vsetko je okey. Ak vsak zatocite do strany a rozdiel otacok je v rozsahu v akom by mal byt (cisty prejazd zakrutou bez smyku) tak stabilizacia nezacne zasahovat pribrzdenim kolies, vsetko je okey.

Akcelerometre to ma tusim 3. Tie su aktivne najmä v pri potrebe rychleho zasahu, nedotacavy, pretacavy, smyk, poskakovanie auta atd ale samozrejme aj pri beznej jazde na ne stabilizacia prihliada. Na male odchylky volantu, resp snimaca natocenia volantu voci realite nejako extremne nereaguju. (1 je v predu auta, 2. by mal byt vzadu a jeden v strede)

Modelova situacia: Mate urobenu geometriu, je jedno ci je spravne (tzn idete rovno = volant je rovno) alebo je volant krivo ked idete rovno, to auto nevie ako je natoceny v realite. Dolezite je aby snimac otacok volantu bol na 0 ked ide auto rovno. pri kazdej geometrii v bmw rekalibruju tento snimac natocenia volantu aby vsetko fungovalo ako ma. Ked nechodievate do autorizaku tak Vam to skoro nikto nespravi. Cisto teoreticky ak ste nikdy nezhodili volant a geometriu vam vzdy spravili na vyrovnanom volante ste okey, rozladenie tam bude ale zanedbatelne (len co sa za tie roky rozladil snimac - ak sa vsak na nom vyskytla nejaka chyba moze byt kludne rozladenie obrovkse - napr ak vam zlyhala baterka, alternator, nieco co mohlo porusit nastavenie v DSC a to je na napajanie extremne citlive), auto stale funguje spravne. Ak otocite volant o zub a podobne tak koniec. Snimac otacok volantu ukazuje pocas jazdy ze chcete zatacat do strany, pritom vy idete rovno. Auto si mysli ze chcete ist do strany ale abs snimace ukazuju ze idete rovno. Zakroci stabilizacia a zacne brzdit kolesa ktore by mali podla snimaca otacok volantu byt vo vnutornej strane obluku. V takomto pripade nastava nerovnomerne opotrebenie brzd a pneumatik a co je horsie v zime na lade klzkom povrchu, pri vyssich rychlostiach a ked je mokro, prosto znizena adhezia tak je auto potencialne nebezpecne pretoze tym pribrzdanim nespravnym sa samo snazi dostat do smyku. Stabilizacia vam prakticky robi zle jazdne vlastnosti. Pozorujete rozdielne chovanie pri zatacani do lava a do prava. Do jednej strany akoby auto chcelo ist a do druhej sa mu az tak nechce. Do jednej strany ma tendenciu sa samo dostat do pretacaveho smyku a do druhej strany vas vynasa ako po*rana predokolka nedotacava.

Taka geometria nie je sranda ako kedysi vďaka tej super mudrej elektrine.

Ako to napravit? Spravit presne geometriu, volant v strede (v originalnej pozicii ako ho dal vyrobca) pri jazde rovno a potom na diagsnotike zresetovat snimac otocenia volantu.

PS: Vsetko je o pomeroch, ak je snimac rozladeny minimalne, vsetko ide, nebadatelny rozdiel. Ak je rozladeny viac, natolko aby auto nezistilo poruchu, tak je zle a deju sa veci popisane vyssie. Ak je to totalne rozladene a auto uz vyhodnoti ze to nefunguje tak vyskocia kontrolky a cela stabilizacia aj ABS sa vypnu.

epi
Auto: e46 FL
Kraj: Nitriansky

Sobota, 7. Mája 2016, 18:36

Dobry text si napisal :thumbup:

misak007
Auto: E46 & F25
Kraj: Bratislavský

Nedeľa, 8. Mája 2016, 11:58

epi napísal:
Dobry text si napisal :thumbup:

:D Tak mozno to niekomu pomoze kto v tom nema jasno... nikto nevie vsetko... Ja si napr neviem odkrojit ani chlieb :D

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 11 neregistrovaných