... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

bmwtt.sk

undy
Auto: Xxxxxx
Kraj: Zahraničie

Re: E61 530xd trasie a trasie

Utorok, 2. Júna 2015, 13:27

vďaka za radu, tá ovalita je v poriadku, tuším 0,002 niečoho, údajne v tolerancii. Spodné ramená- skontrolujem, neviem, ktoré mi menili. A sústružiť to budú v centrumkolies, netuším, kto to obsluhuje, snáď sa ozve niekto, kto ich pozná. Ešte raz vďaka

hornetsharon
Autor témy
Auto: BMW E61 530xd
Kraj: Nitriansky

Sobota, 6. Júna 2015, 15:24

Chalani vidim, ze to tu ostalo stat na mrtvom bode. Ziadne postrehy, ci vlastne skusenosti? Tolko klubakov malo podobny problem ako ja a nik sa nenajde co by napisal ako to vyriesil? Ano odpoviem si sam kym mi to tu niekto splechne. Predaj a mas po probleme a kup si nove. Tak ze vopred vdaka za taketo rady. \:D/
Inak posunul som sa dalej, ale problem mi to nevyriesilo. Mal som rozhodenu celu napravu koli vymene silentblokov. Vsetky capy pevne ziadne vole, vymenene velke silenty aj tie mensie v spodnych ramenach, ale trasenie pri brzdeni nezmizlo. Chalani prosim ak viete kto mal podobny problem aspon to mi napiste a ja sa konkretnemu klubakovi ozvem a skusim sa popytat. V servise BMW miknu plecom a skusaju pokus omyl a treba len platit a platit a vysledok sa nedostavi. Tak este raz voprer vdaka za Vase rady-postrehy.

MMM123
Auto: E90 LCI 325i (3.00)
Kraj: Bratislavský

Sobota, 6. Júna 2015, 19:00

Ale veď ti to poradili dvaja v tejto téme - daj original BMW kotúče a najlepšie aj original platničky (tie sú Textar). Prečo to neskúsiš ? Cenový rozdiel medzi BMW a ATE je zanedbateľný, namiesto toho zbytočne vyhadzuješ peniaze do zbytočných opráv. ATE nie sú žiadna výhra, tie mám napr. na Mitsubishi Outlander a nad 100km/h trasú ako divé (po krátkom čase používania).
*
Každopádne original kotuče budem zachvilu meniť na mojej 325i xDrive E90, (do vymeny mam cca 2500km a trasú cca od 90km/h). Tak ako nezabudnem, napíšem či trasenie pri brzdení prestalo.

hornetsharon
Autor témy

Sobota, 6. Júna 2015, 21:21

Dakujem za postreh. Pises, ze brzdove dosky original su Textar. Toto som potreboval vediet pri kotucoch kto ich dodava do prvovyroby. Tvoje skusenosti s textar su dobre, ale kopec klubakov spominalo ze textar nechcu ani vidiet. Jedno vylucuje druhe. Jeden preferuje meile druhy zas trw dalsi ATE iny Bosch...atd. Ok myslite si o ATE cokolvek ale napisem to tu este raz. Kotuce boli premerane na hodinach aj na STK pri merani brzdnych ucinkov a ovality. Tak ako mozu triast rovne kotuce. Ak sa raz skrivia ssamesa nevyrovnaju a moje su OK. Materialom a strojarine trochu rozumiem mam na to skolu. Ale budem velmi rad ak das vediet ako to bude u teba po vymene kotucov. Po vymene som to mal aj ja ok objavilo sa trasenie asi po odjazdeni 1000km.

MMM123
Auto: E90 LCI 325i (3.00)

Nedeľa, 7. Júna 2015, 10:48

hornetsharon napísal:
Dakujem za postreh. Pises, ze brzdove dosky original su Textar. Toto som potreboval vediet pri kotucoch kto ich dodava do prvovyroby. Tvoje skusenosti s textar su dobre, ale kopec klubakov spominalo ze textar nechcu ani vidiet. Jedno vylucuje druhe. Jeden preferuje meile druhy zas trw dalsi ATE iny Bosch...atd. Ok myslite si o ATE cokolvek ale napisem to tu este raz. Kotuce boli premerane na hodinach aj na STK pri merani brzdnych ucinkov a ovality. Tak ako mozu triast rovne kotuce. Ak sa raz skrivia ssamesa nevyrovnaju a moje su OK. Materialom a strojarine trochu rozumiem mam na to skolu. Ale budem velmi rad ak das vediet ako to bude u teba po vymene kotucov. Po vymene som to mal aj ja ok objavilo sa trasenie asi po odjazdeni 1000km.

O platničkách Textar to viem od svojho predajcu, že keď v BMW objednáš original predné platničky, dajú ti Textar.
S tými kotúčmi to nie je také jednoduché ako píšeš. Niekde som sa dočítal, že kotúče pre BMW dodáva JURID (týkalo sa mojho 325i). To ale neznamená, že keď si objednáš kotúče Jurid, dostaneš to isté ako BMW OEM. Je rozdiel medzi tým čo dodávajú ako OE a tým čo sa predáva na webe ako aftermarket. Ber to len ako lacnejšiu náhradu, kvalita je rozdielna. S náhradami pojazdíš pár km a si tam kde si bol. U mňa predný kotúč ATE stojí 62.-€, original 96.-€, tak ani nejdem špekulovať a kupujem originaly.

starML
Kraj: Zahraničie

Nedeľa, 7. Júna 2015, 12:26

Asi před půl rokem jsem si psal s jedním nešťastným majitelem e39, který kvůli kopání a třesení na jedné straně měnil kotouče i desky asi 3x za rok. Poprvé mu uznali reklamaci, podruhé zamítli a potřetí ho poslali do prdele. Naše komunikace byla asi přes PM, protože to vlákno nemůžu najít, ale dám jiné odkazy níže. Bylo úplně jedno, jestli ty první kotouče byly z druhovýroby a poslední origo. Cca za měsíc nebo 1000km mu ty další nové ATE, Zimmermany, Bremba atp. zase vibrovaly.

Můj odhad byl ten, že se na té jedné straně kotouč přehřívá. Majitel si sehnal nějaký infračervený nebo dálkový teploměr a měřili jsme teplotu při volné jízdě bez intenzívního brzdění a totéž po několika intenzívních zabržděních. Pochopitelně se to měření vždy dělalo na stojícím vozidle, nikoliv online. Výsledek byl ten, že při intenzívním brzdění byla teplota kotoučů na obou kolech přibližně stejná. Naopak při volné jízdě se jasně projevila vyšší teplota (o 10-15 stupňů) na tom vibrujícím kole. Takže problém byl odhalen - jedna strana podle měření přibržďuje, majitel tvrdil že to není pravda. Nechal jsem mu zkontrolovat, jestli se mu pístky vracejí - tvrdil, že ANO, potom přiznal, že jeden váleček, možná oba se vrací méně, než na druhé straně. Podle majitele se oba kotouče na vyheverovaném autě otáčejí celkem volně. Vzhledem ke vzdálenosti jsem auto neviděl, komunikace probíhala jako teď - tj. od klávesnice. Nakonec jsme příčinu odhalily - byla to poškozená brzdová hadice, bylo poškozeno vnitřní opletení. Takže při zabrždění tlak brzdové kapaliny hadici roztáhl a kapalina do válečků prošla. Ale po puštění brzdového pedálu se ty válečky na vibrující straně vracely pomaleji, respektive o něco méně, než na straně druhé. Pointa je v tom, že při začátku brzdění měly obě strany jinou počáteční teplotu a na jedné straně vozu byla vyšší teplotou změněna struktura kotouče - proč, co a kde najdeš v odkazech níže => budeš muset něco přečíst :D

Shrnutí:
Nejde o ostré brzdění, problém je v ochlazení. Nejde o zkroucení kotouče, ale o nehomogennost materiálu po nerovnoměrném schlazení kotouče s deskou v dotyku v jednom místě horkého kotouče. Pro ty, co ani toto nechápou ještě stručněji: Smrt pro koutouč je prudké zabrzdění z 100+ na nulu a pak zůstat stát na místě se sešlápnutým pedálem. Takže pozor u aut s automatem, tam to jinak nejde. Ale lze na to myslet, přeřadit do P a odbrzdit.
Chce to naučit se brzdit, resp. odbržďovat a následně dochlazovat, podobně jako naučit se jezdit s turbem.
Celé diskusní vlákno na českém klubu vzniklo, protože jednomu se neustále vlní pedál pod nohou a až později se přiznal, že se mu kotouč stále hřeje, přehřívá. Chce to mít v pořádku i ostatní komponenty brzd, řízení, tlumení atd.

Odkazy:
http://trinom.org/tmp/brakemyths.pdf
http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... sc&start=0
http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... c&t=111273
http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... t=#1346343
Naposledy upravil/-a starML v Streda, 22. Júla 2015, 22:35, upravené celkom 2 krát.
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex

Užívateľov profilový obrázok
Maco
Auto: visavytena pajta

Nedeľa, 7. Júna 2015, 18:50

Ja ked som riesil predne brzdy tak som prave ATE zavrhol kvoli castemu problemu s trasenim. Zvolil som textar/textar a brzdi to uplne perfektne a najazdene asi 8tis km zatial.... Len troskaj viac prasi ale to neriesim, dolezite je ze to fakt velmi dobre brzdi. Inac napriklad valcek alebo taketo veci by si nemohol mat poskodene?
bmwcoding.sk

BMWHJTRKLB

hornetsharon
Autor témy

Pondelok, 8. Júna 2015, 12:58

StarML dakujem. Tvoja teoria ci prax ma to nieco do seba. Rozdielna teplota dvoch rovnakych materialov sa rovna rozdielna roztaznost. Zmeriam to po jazde aka bude na tych kotucoch teplota. Stalo sa mi raz nieco podobne. Po vymene zadnych brzdovych pakni v bubnoch bola jedna strana na tesno. Nevracali sa pakne ako mali.Pri jazde sa to zacalo hriat a aj triast kolesok. Toto moze byt nieco podobne. Vdaka za postreh.

Martin46
Auto: BMW 130i +Quaife
Kraj: Banskobystrický

Utorok, 9. Júna 2015, 12:03

brzdové kotúče original BMW sa dajú kúpiť iba v BMW. Platničky vyrába Saxid, Gafler a Textar (v minulosti aj napr. Energit ale ten už asi ani neexistuje)

- zatiaľ čo jedny menované platničky TEXTAR je možné kúpiť mimo BMW(je možné, že keď sa kúpia cez BMW prejdú prísnejšou výstupnou kontrolou), kotúče nie je mimo BMW možné kúpiť.

- osobné skúsenosti aj skúsenosti zákazníkov sú nasledovné. Samozrejme teória je jedna vec, druhá vec sú reálne skúsenosti

moja ex BMW E90 330i - veľmi "tenký" kotúč vzhľadom k priemeru - rozmer 330x24
- Textar zle, ATE zle a riešenie až OEM BMW kotúč

asi tri ďalšie BMW E90 330i/330d - presne rovnaký postup ako na mojom ex aute, OEM kotúč dlhodobo a spoľahlivo funguje

BMW E60 530d - naozaj veľké množstvo vozidiel, ktoré mali s neoriginál kotúčmi problémy. OEM kotúče vždy problém vyriešili

BMW E39 530i - moje súčasné auto, všetko funguje s OEM BMW kotúčmi

BMW F10 535 - Zimmerman nakoľko nebol dvojhmotnostný nefungoval viac ako 15tis km, OEM funguje bez problemov

S

Martin46

Utorok, 9. Júna 2015, 12:06

p.s. samozrejme tie velke silentbloky na ramenách odporúčam meniť aj preventívne, velakrát robia problémy.

airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Utorok, 9. Júna 2015, 12:55

Je uplne jedno aka firma robi kotuce pre prvovyrobu, mozno sa robia aj v cine (ako 85% vsetkych ostatnych) tak ci onak ich nekupis inde nez v bmw. To co ti predaju v normalnom obchode s ND, nebude to iste aj keby sa vyrobca zhodoval.

miki012
Auto: x5
Kraj: Trnavský

Utorok, 9. Júna 2015, 18:40

no ja riesim tiez tento problem kotuce zimmerman a platnicky textar po5000km trasie pred 4mesiacmi som kupil nove dierovane zimmerman a platnicky textar plus zadne nove ate kotuce aj platnicky a zase trasie.dal som kotuce stocit v robote a neska som ich nahodil a ziadny rozdiel:( uz som stoho na nervy...ma nejaky vyznam kotuce reklamovat???najazdil som na nich asi 5000km

Martin46

Utorok, 9. Júna 2015, 21:30

ak kotúče triasli bezprostredne po stočení vidím to na nové náboje v prípade XD alebo loźiská s nábojmi v prípade zadnokolky.

alebo je to zle stočené

p.s. stočené kotúče podľa mojich vedomostí nie je možné reklamovať

hornetsharon
Autor témy

Streda, 10. Júna 2015, 22:15

Hej Martin stocene kotuce mu uz nevyreklamuju. Ale ak mu hadzu naboje nemusi ich hned menit staci ak si da stocit kotuce priamo na naprave. Ved firma Peterson zapoziciava stroje po celom Slovensku. Ak to ma v nabojoch tento probkem sa mu vyriesi. Ja mam tieto procesy uz za sebou. Sice kotuce som nesustruzil ved su nove a podla merania ovality aj rovne. Co sa tyka tych silentblokov tie som teraz aktualne vymenil aj velke aj tie mensie na spodnych ramenach. Moj problem mi to celkom nevyriesilo. Mam tam tie nove kotuce ATE aku mam istotu ze ked kupim original BMW kotuce to prestane? Ak nie tak 300-400 eur leti kominom. Som rad ze sa zapojilo do temy viac chalanov. Vidite renomovane znacky kotuco brembo, zimerman, trw, ate, textar atd. vsetky robia problemy. Tak ze okrem BMW nedokaze nikto dodat kvalitne kotuce? Cital som clanky kde chalani davali drahe tuningove kotuce a maju s nimi problem. Uz som z toho celeho zmagoreny. Klubak Undy bol v NR centrume kolies na sustruzenie kotucov na naprave. Zatial spokojnost. Este budem riesit to rovnomerne zahrievanie kotucov myslim ze to ma logiku. Vyskusam a dam vediet ake su teploty na kotucoch.

miki012
Auto: x5
Kraj: Trnavský

Streda, 10. Júna 2015, 23:28

Do centrumkolies som objednany na stredu a dam to stocit na aute.este otazka nebolo by dobre este pred stocenim dat nove platnicky?

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní