... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
Rottwa
Kraj: Zahraničie

Re: Zařazení zpátečky za jízdy

Nedeľa, 16. Februára 2014, 12:14

ta veta je dobre, len slovo "maximalne" vymen za "minimalne" :wink:

david1
Autor témy
Kraj: Prešovský

Nedeľa, 16. Februára 2014, 14:00

A jej no zkusím tu zpátečku dnes a dám vědět snad to bude ok.

david1
Autor témy

Nedeľa, 16. Februára 2014, 19:12

Tak jsem to zkoušel do prudkeho kopce plný a necukalo to možná až na konci ale nejsem si jistý zda to nepodkluzovali gumy protože mám letní a pršelo.
Jinak jeden mechanik mě psal: že pokud to řadí dobře je vše ok
Druhý mechanik: ve vašem přpadě mohlo dojít k poškození spojek, které jsou sepnuty při
zpátečce, ale hlavní potíž může nastat u ozubených kol v planetách. Doporučuji demontovat olejovou vanu a nahlédnout, jestli nejsou v oleji úlomky, které by mohli zapříčinit větší poškození převodovky.
Tak opravdu nevím a když sem tohle poslal prvnímu mechanikovi odepsal : Nahlednuti do vany obnasi vymenu oleje, pripadne filtru. Ale radej bych to nedelal. Staci chloupek necistoty v oleji a je po prevodovce. Ono se po te tezko dokazuje co zapricini smrt prevodovky. Rozhodnuti je ale samozrejme na vas.

Co si o tom tedy myslíte ? :shock:

darklord
Auto: stara haraburda
Kraj: Bratislavský

Nedeľa, 16. Februára 2014, 20:34

Nehrabat do toho co funguje.
"Řídit diesel je něco jako bejt teplej, v dnešní době nic neobvyklého, ale pořád špatně."

david1
Autor témy

Nedeľa, 16. Februára 2014, 22:40

Jen když zařadím zpátečku tak to trochu cukne, ale auto mám nové nejsem si jistý zda to dělalo tak i předtím.

Rottwa

Pondelok, 17. Februára 2014, 08:37

Nedalo mi to, tak som si to overil v praci a bavoracke ZF-ka maju samozrejme Reverse inhibit feature - teda funkciu pre zabranenie zaradenia spiatocky vo vysokej rychlosti. Akurat sa to prejavuje takto starodavne (ze auto spomali a trha). Dnes to prevodovka iba ignoruje a nezaradi kym sa neznizi rychlost pod hranicu hornej tolerancie.

Cudoval som sa, lebo nase prevodovky to robia presne tak, ze ti Reverse odignoruju a nezaradia pokial auto nejde >7 km/h. Robia to aj novsie shift-by-wire BMW (od E60 vyssie). Starsie konvencne automaty to riesia inak.

Cize zaver: Nic sa nestalo ani nestane, ked na tvojom automate zaradis spaitocku za jazdy. Pozdravujem tych odbornikov na automaty, co z teba hned chceli stiahnut peniaze za zbytocne ukony :thumbup: Mozte zmenit nazov topiku na - vyriesene

david1
Autor témy

Pondelok, 17. Februára 2014, 08:46

Díky moc, že sis s tím dal práci a zjistil něco o tom vážím si toho! Říkám vše bez problému jen když dám R trochu to cukne nebo lupne, ale těžko říct zda to tak dělalo i předtím, protože auto mám nové a je fakt v top stavě. Rok výroby auta je 2001 ještě psali, že mám zkontrolovat silentbloky diferáku.

alfi666

Pondelok, 17. Februára 2014, 09:40

ser na to.. na tak starom aute ani nema zmysel uvazovat nad opravou alebo repasom.. jazdi kym to ide a potom nanajvys zozenies inu prevodovku...
Vobec to neries, to auto ma 13 rokov
No more BMW... chodim peso ;)
E61 530d titansilber - EX
E46 320d farngrün metallic - EX

Rottwa

Pondelok, 17. Februára 2014, 10:08

Mne to trhne tiez viac na spiatocke, ale iba za studena. Je to v poriadku. nechce sa mi rozpisovat preco to robi, ale za studena zarad najprv D na par sekund a az tak zarad R.

VaNoS
Auto: Ne demande pas
Kraj: Trenčiansky

Pondelok, 17. Februára 2014, 10:52

Rottwa napísal:
Mne to trhne tiez viac na spiatocke, ale iba za studena. Je to v poriadku. nechce sa mi rozpisovat preco to robi, ale za studena zarad najprv D na par sekund a az tak zarad R.

To znamená, že máš asi zvýšený voľnobeh za studena plus nie už dobré Valve Body, hlavne čo sa táka hlavného ventilu, neviem presne ako sa už volá, pretože aj keď má motor 720 otáčok za studena, musí dobré Valve body ten tlak pustiť normálne, teda nesmie trhnúť. To preradenie najprv do D a potom R, je práve ono, lebo potom je ten tlak menší a netrhne to. Stačí urobiť repas Valve body a je po probléme. Netreba to podceňovať, lebo jedného pekného dňa to trhne tak, že zlomí D-čkový kôš a máš zarobené. Vždy treba skúšať automat za úplneho studena a hneď tam treba kopnúť R, takto som kupoval ako moju bývalú pri -10, tak i Viktorovu 540ku, ktorá stála týždeň bez pohnutia. Tak isto aj Porter 740ku, je to veľmi dôležité.

PS: Práve na tieto repasy sa chcem špezializovať, tu máš sadu: http://www.ebay.com/itm/ZF5HP24-OEM-Val ... ce&vxp=mtr
Naposledy upravil/-a VaNoS v Pondelok, 17. Februára 2014, 11:06, upravené celkom 1 krát.

david1
Autor témy

Pondelok, 17. Februára 2014, 11:04

Je to staré 13 let ale je to fakt výstavní kousek koupil sem ho tady od někoho z fora, protože má polepy bmwklub.sk pak dám kdyžtak fotky. Ted jsem jel asi 20km pak jsem byl hodinu pryč dal R a úplně vklidu ale včera večer při nastartování to cuklo nebylo zahřáte tak je to asi taky tím. Fakt moc díky za rady, z auta jsem nadšený a měl jsem strach abych neinvestoval hned dalších 40k do převodovky, ale našel jsem si i převodovku z bouraného auta za 20k najeto 110k tak bych to případně řešil i do budoucna.

Rottwa

Pondelok, 17. Februára 2014, 12:52

Fakt sa mi to nechce rozpisovat a vysvetlovat, ale pises polopravdy + poloklamstva. Nieco uz o tom vies a kludne sa na to specializuj, ale chyba ti este vela teorie, ked si schopny napisat toto. Drzim palce.

Over and out from this topic. :-"

VaNoS
Auto: Ne demande pas
Kraj: Trenčiansky

Pondelok, 17. Februára 2014, 12:56

Rottwa napísal:
Fakt sa mi to nechce rozpisovat a vysvetlovat, ale pises polopravdy + poloklamstva. Nieco uz o tom vies a kludne sa na to specializuj, ale chyba ti este vela teorie, ked si schopny napisat toto. Drzim palce.

Over and out from this topic. :-"

Tak ma oprav, rád sa nechám poučiť. A to, že sa chcem na to špecializovať znamená, že nechcem byť žiadny LuboMT, ale s Porterom sme si zohnali 5HP24 a chceme tam repasnúť Valve body, samozrejme máme aj sadu, čo som ti posielal. Je plne funkčná, len do spiatočky kope, koš ešte nemá zlomený, uvidíme, inak radí normálne. Nemám rád keď niekto niekoho podceňuje a ani ho nepozná.

PS: Tú tvoju 740ku, ked bola na predaj sme boli pozerať...

david1
Autor témy

Utorok, 18. Februára 2014, 10:49

Rottwa napísal:
Nedalo mi to, tak som si to overil v praci a bavoracke ZF-ka maju samozrejme Reverse inhibit feature - teda funkciu pre zabranenie zaradenia spiatocky vo vysokej rychlosti. Akurat sa to prejavuje takto starodavne (ze auto spomali a trha). Dnes to prevodovka iba ignoruje a nezaradi kym sa neznizi rychlost pod hranicu hornej tolerancie.

Cudoval som sa, lebo nase prevodovky to robia presne tak, ze ti Reverse odignoruju a nezaradia pokial auto nejde >7 km/h. Robia to aj novsie shift-by-wire BMW (od E60 vyssie). Starsie konvencne automaty to riesia inak.

Cize zaver: Nic sa nestalo ani nestane, ked na tvojom automate zaradis spaitocku za jazdy. Pozdravujem tych odbornikov na automaty, co z teba hned chceli stiahnut peniaze za zbytocne ukony :thumbup: Mozte zmenit nazov topiku na - vyriesene

Už to neřeším, ale ještě odepsala jedna firma co dělá převodovky když sem jim napsal, že to cukalo a brzdilo :
No dobře, ale když je to tedy pojistka jak říká slavné české amatérské fórum všech značek ptám se tedy co způsobilo to zastavení vozidla? V převodovce se muselo něco odehrát a to je normální zařazení spojek a brzd pro zpětný chod. Proti tomuto úkonu co provedla vaše přítelkýně není žadná další pojistka!!! Jen ta na voliči, aby včas došlo uživateli "aha jedu vpřed nebudu řadit R".
A přímo z bmw psali :
Dobrý den,

pokud během jízdy vpřed zařadíte R, nedojde k poškození automatické převodovky. Samozřejmostí je její bezporuchový chod, pak nemůže nastat zařazení zpětného chodu, jednotka převodovky vyhodnotí tento signál za nesmyslný. Sám píšete, že převodovka funguje dál bez závad, proto si myslím, že případná diagnostika nic nezjistí.

Rottwa

Utorok, 18. Februára 2014, 13:34

Novsie automaty jednoducho nezaradia - nic sa nedeje.
Starsie automaty: aktivuju solenoid (v nasom pripade MV3) na maximalny unik oleja.

(velmi) Jednoducho povedane: Mas solenoidmi otvorenu hydraulicku cestu kanalikmi cez ventily pre piestik ktory zatlaci lamely pre spiatocku dokopy. Ak nie je splnena podmienka, ze auto ma maximalnu rychlost xx km/h (v nasom pripade ze ide stale pomerne rychlo dopredu), aktivuje sa dalsi solenoid, ktory urobi "prievan" a otvori cestu (viac ciest) pre ten prud oleja mimo hydrauliky - tzv. "exhaust". Cize nejaky ten tlak sice na ten piestik tlaci, ale je to zanedbatelny tlak voci odpor na lamely kvoli tomu "prievanu". Lamely sa sice trocha zopnu, ale prirovnal by som to k opotrebovaniu ako ked ste v autoskole pri zaciatkoch zabrusili spojku pri pohnuti sa vpred. Nic hrozne sa nestane a uz vobec nie "mokrej" spojke.

Snad som to napisal zrozumitelne. Smutne je ze ti odbornici na automaty o tom ani nevedia, pricom je to jedna zo zakladnych veci ked sa robi D-FMEA pre automaty. :oops:
Prílohy
a.png

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 20 neregistrovaných