... všetko o BMW ...
Laco19 napísal:Ahoj. Chcel by som sa ťa opýtať, či je možné vymeniť guferá aj na novších klapkách - v plastovom domčeku. Tvoje fotky tu už nevidím, len predpokladám, že to boli ešte prvé, kovové. Mám e61 r.v. 2009, klapky chcem vrátiť. ĎakujemPo roku jazdenia so zaslepenymi klapkami som sa rozhodol pre opatovnu montaz opravenych klapiek.
Rozobratie, skrutky su roznitovane. Bud treba utrhnut hlavu skrutky, na roznitovanej casti zavitu vyfrezovat drazku pre plochy skrutkovac a zvysok skrutky vyskrutkovat von z opacnej strany:![]()
Alebo rucnou frezou (napr. Dremel) odfrezovat roznitovanu cast zavitu a skrutku normalne vyskrutkovat - to je jednoduchsie:![]()
Dalsie rozobratie je jednoduche: vytiahnut hriadel, malym plochym skrutkovacom pridvihnut zuby podlozky drziacej gufero a vybrat ju, potom vytlacit von gufero.
Vycistene cisticom na rury (W5 z Lidlu) a pripravene nove gufera 4x11x6. Tie by mali byt z materialu Viton (hnede) ako povodne - drzim palce pri zhanani.
![]()
Montaz je taktiez jednoducha, jediny problem je so zasunutim hriadky - to by sa malo robit s pouzitim pripravku aby sa neposkodil tesniaci brit gufera ale ked sa to dokladne namaze a pre istotu skontroluje hriadel ci tam nie je nejaky otrep (ja som ho pre istotu vylestil 1200 smirglom a zrazil ostre hrany) tak to ide.
Klapky priskrutkovane skrutkami M2x4mm, poistene anaerobnym lepidlom na trvale spoje (zelenym Loctite) a na dalsom obrazku roznitovane skrutky.![]()
Posledny pohlad na sanie so zaslepkami a montaz zrepasovanych klapiek:![]()