Co sa tyka viskozity oleja, vela ludi zabuda, ako to v skutocnosti s olejmi je.
netreba zabudat nato, ze kazdy olej ci je to 5W-30; 5W-40 alebo 5W-50 je za studena podstatne hustejsi ako za tepla. Aj ten najmodernejsi olej 0W-30 nieje nikdy za studena rovnako tekuty, ako za tepla.
Za studena, ked nastartujes studeny motor, ktory ma povedzme 20 °C, tak ten olej je asi tak 10x hustejsi, ako ked sa motor (a aj olej) zohreje na 100 °C
Z tohoto dovodu nemoze husty olej nicomu uskodit, lebo ten husty olej mas v motore vzdy ked ho studeny nastartujes a neodjazdis aspon tych 8-10 km.
Co sa tyka rozdielu v hustote medzi 5w-30 a 5w-40, tak jednoducho povedane, 5w-40 ma pri teplote 100°C asi taku hustotu ako 5w-30 pri teplote 90 °C
Olej sa zohriava pomaly, cize aby sa cela olejova napln zohriala na takuto teplotu, treba odjazdit aspon 10 km, v zime v mrazoch aj 2x-3x tolko.
Z toho vypliva, ze keby viskozita oleja nejako negativne ovplyvnovala chod motora (nepocitam zvysenu spotrebu paliva) , tak by motor prve kilometre nefungoval tak ako by mal.
V tomto konkretnom pripade, kde ma motor najazdenych 268 tisic km, uz v tom motore nejake nepatrne vole mozu byt, ktore by dotesnil o nieco malo hustejsi olej 5(0)w-40.
Zaver: ak prejdes na kvalitny olej viskozity 0w-40 (Mobil 1 New Life, Shell Helix Ultra atd.) tak to motoru nijako neuskodi, jedine si mozes polepsit a to tak, ze ti MOZE klesnut spotreba oleja (ak to naozaj papa cez gufera ventilov), a zaroven sa moze o nieco ztisit chod motora. Najma netreba zabudat na vcasnu vymenu oleja a zabudnut na nejake Long Life intervaly = menit olej maximalne po 15 tisic km.
ale ako prvu vec, daj vymenit tie membrany na ventil dekloch, ak su tam este original, tak na 95% budu prasknute.