... všetko o BMW ...
starML napísal:Já bych si dovolil nějaký dodatek nebo poznámky napsat:
- předpokládám, že to bylo v Západní Evropě, kam chodíme pracovat kvůli lepšímu výdělku, ale jsou tam také jiné ceny než v CZ nebo SK, posledních 10 let jsem tam byl dost často,
- na přesčasy a přednostní opravy mají svoje pravidla, proto si zkuste spočítat, kolik by stálo Vaše ubytování v hotelu při prodloužení dovolené nebo služební cesty, kdyby se čekalo na standartní dodací termín a hned víte proč si můžou říci 400 Euro za nějaký Sondertermin,
- špatná, možná kmitající řemenice motoru zlikvidovala ložiska na alternátoru, možná kroužky nebo uhlíky,
- jako náhradní díly k alternátoru se dodávají řemenice, regulátor, kryt a šroub viz ETK, nic z toho výše popsaného,
- že se ložisko alternátoru atp. dá opravit, je jasné, ale ne v podmínkách BMW, to dodává náhradní díly z vlastní distribuční sítě a na díly poskytuje záruku,
- shánět v zahraničí náhradní díly nebo člověka, který poškozený alternátor bleskem opraví není jednoduché a rozebrané auto zatím bude čekat na dílně v servisu, blokovat místo a čas mechanika => nový alternátor byl určitě lacinější,
- jestli bylo (nebo nebylo) nutno měnit baterku já nedokážu od klávesnice posoudit, já jsem jim u toho nesvítil a zákazník s rozsahem opravy souhlasil,
- servis na opravu a dodané díly poskytuje záruku a pokud zákazník s rozsahem opravy a výměnou dílů nesouhlasí, má servis takovou opravu odmítnout => nebude podstupovat riziko, že zaplatí odtah, až druhý den auto nanastartuje,
- původní baterii a alternátor jsi si měl vzít zpět, dát doma opravit a nabít a následným prodejem získat část nákladů zpět, potom zjistíš, jestli byla výměna za nové rentabilní, zdůvodnění jsem popsal výše,
- jestli byla ta původní baterie správně nakódovaná víš jen Ty sám, pokud tam byla klasická místo AGM, tak ji zdrojový systém BMW do 2 let stejně zlikviduje,
- že Ti opravili těsnění okolo turba, když to měli okolo rozebrané je třeba brát jako plus, protože by jsi při další opravě platit demontáž a montáž všeho okolo, tj. závada tam byla a naopak Ti peníze ušetřili,
- že jsou současná auta prošpikována komplikovanou elektronikou je pravda, že si diagnostikou můžu vyčíst, jakou startovací kapacitu měla baterie včera, před týdnem a minulý měsíc je také pravda a možná po zhodnocení těchto údajů se pro výměnu baterie rozhodli. Ale kmitající řemenici, ložisko alternátoru nebo uhlíky žádná interní ani vnější diagnostika nepozná, to musí zjistit člověk,
- podle mne jednali technicky správně, dále Ti odpustili 400 Eur (Sonder) a 350 Eur (MWSt)
- v rámci globální záruky si případný problém v kvalitě opravy nebo dodaných náhradních dílů můžeš reklamovat v libovolném BMW autorizáku v Evropě = reklamaci opravy provedené v Nizozemí uplatňuji v autorizáku v Košicích, zaplatí to ten nizozemský opravce a ještě bude mít ostudu. A proto neriskuje výměnu ložiska v alternátoru, které má mechanik v šuplíku. To samé platí o baterce, když veškeré diagnostické údaje jsou logovány na server BMW.
- nejsem majitel ani pracovník podobného servisu, kde to auto bylo opravováno, neobhajuji jeho ceny, ale uvažuji jako on. Myslím, že jsem dostatečně objasnil, co bylo - nebylo možné a rentabilní.