... všetko o BMW ...
mexican napísal:Hneď som aj ja o čosi múdrejší. Konečne viem, čo znamená vo výpise výbavy
4NE - Blow-by heater
To bude asi ono prihrievanie motora, však?
bruno75 napísal:ano, každé auto sa musí rozbehnúť a prekonať úvodnú záťaž a stav motora vyzerá (aj) podľa toho koľko takých rozbehov má za sebou, ale ty si tvrdil, že je motoru v podstate jedno akú dlhú trasu prejde.
nie som strojár, ale zjednodušene povedané každý motor je stavaný na istý počet štartov a istý počet kilometrov - hovoríme tomu životnosť motora
myslím si, že ten čo jazdí výučne krátke trate má podstatne kratšiu životnosť (väčšie opotrebenie) motora ako ten, čo jazdí dlhé trate
teória o škodlivosti častých studených štartov teda nie je blbosť.
prečo by inak dávali do veľkoobjemových (a nielen do nich) motorov prihrievanie (aké máme aj my v našich autách) - Webasto (ako nezávislé kúrenie) je iba nadstavba (luxus pre posádku) na prihrievanie motora (nutnosť pre motor)
niekto to tu už riešil, ale myslím (možno sa mýlim), že takmer každý 6-valec diesel má v základnej výbave prihrievanie motora (pozor - nie nezávislé kúrenie)
tak manapadá - máš funkčné prihrievanie v motore, keď ti to podľa teba príliš veľa žerie?
oseldusan napísal:Co sa tyka toho prihrevu motora, to ze to ma kazdy diesel 525,530 v serii plati snad iba u E39 po facelifte. U E60,61 to uz nie je pravda. Ja som sa to dozvedel az po kupe auta. Bohuzial som si to nezistil ale spoliehal som sa na to.
bruno75 napísal:
vďaka za info, nevedel som, že to u E60 nemajú všetky D 3-litre![]()
![]()
teraz mám v aute nezávislé kúrenie, ale keď budem brať ďalšie auto, musím si dať na to pozor. BTW nevie niekto ako to je s príhrevom u F10 (je to v sérii alebo za príplatok)?
bruno75 napísal:BTW nevie niekto ako to je s príhrevom u F10 (je to v sérii alebo za príplatok)?
voMacK napísal:
dobra otazka..ked kuknes cennik..da sa priplatit len za nezavisle kurenie..o prihreve cennik nehovori nist
mexican napísal:
To si nevedel povedať, že už píšeš?
voMacK napísal:
sorac, nabuduce poslem avizo cez postoveho holuba![]()
otazka na telo: Kde si kupoval F11? V T.O.B. ?? Alebo dovoz z DE??
mexican napísal:
Počiatočné snahy boli kúpiť to v T.O.B. keďže sa jednalo o dosť nový model a ponuka ojazdených bola takmer nulová, ale postupom času sa začali objavovať Jahreswagen-y v DE, tak som nakoniec kúpil tam a ušetril nemalé peniaze.
Mimochodom príbeh som už začal písať, tam sa dozvieš viac. Ešte cez víkend skúsim porobiť nejaké fotos.