Sobota, 6. Júla 2013, 22:54
Tlmice vymenene. Bol to ako porod. Ak nemate na to potrebne naradie neodporucam robit, zbytocne si clovek pri tom zanadava a pride o par rokov zivota kvoli nervom. Ako to ten konstrukter z bmw vymyslel. Tu plati zlata 36ka, system Mc Pherson ako tu a ovela jednoduchsi. Ale k veci, ako som to urobil. Najprv som si vyrobil stahovak na gulove capy, celkom masivny a odolny, no aj s nim sa mi nepodarilo gulovy cap na riadeni stiahnut, je tam pekne zakusnuty.Tak som rozmyslal nad inym systemom. Treba zhodit brzdic, aby nezavadzal, rozumne uchytit niekde o kasnu. Povolenim tlmica sa odskrutkuje aj tycka stabilizatora, treba ju odklonit bokom. specialnym nastrojom treba roztvorit samotny uchyt tlmica v otocni. A teraz ta najsamlepsia cast. Najlepsie doma vyrobenymi stahovakmi strun treba priamo v aute stiahnut strunu, je tam dost miesta na to, aby sa to dalo urobit vovnutri. Moje stahovaky su doma robene a su male, origo budu pravdepodobne vacsie. Po stiahnuti strun demontovat tlmic z horneho ulozenia, ak nemame strunu dostatocne stlacenu, mame o zabavu postarane a pekne si zanadavame :-) po odkruteni nam klesne tlmic aj s ramenami dole a pritlacenim za ramena sa da odklonit smerom von z podblatnika. Tu uz dokazeme vytiahnut samotny tlmic. Pri montazi noveho nezabudneme vymenit horne ulozenie v kasni, natlacit don vazelinu a nasadit kryciu podlozku. Nasadime tlmic do otocne, nasadime nan strunu a vyklopime ho dovnutra. zdvihakom si pridvihujeme rameno a pri uspesnom trafeni tlmica do horneho ulozenia mame vyhrane. Zakrutime maticu na tlmici a mozme ramena pridvihnut tak, aby sa dotlacila struna nadoraz a sa uvolnili stahovaky strun. Vyberieme ich. Vyberieme specialny nastroj na roztiahnutie otoce. Tu uz je len samotna montaz a zvladne ju kazdy. Popravde vela casu som stravil len rozmyslanim ako to urobit, nebyt toho, mam to hotove za hodinu jednu stranu. zacal som pravou a robil som to od samotneho stahovsku po uspesnu montaz 6 hodin. Lavu som uz vdaka systemu urobil za hodinu. Verdikt, nikdy viac a uz teraz viem, ze radsej budem davat kar do servisu na opravu a usetrim si 6 hodin otazok precoto tak vymysleli.
radosť - jazda - bmw :.... vieme o čom ten slogan je
jetzt?
ex E39 523iA touring (sporak LPG)
ex E36 coupe 320i