http://www.bimmerforums.com/forum/showt ... ler-pulleyToto je idealny thread. Poslednych 5 hodin som studoval, a zistil som nasledovne...
Vyssie vybavy E36/39 ci uz M50, M52 alebo M54 pouzivali dvojkladkovy system pretoze mali silnejsi alternator a potrebovali preniest vacsi krutak na remenicu altika tak aby sa to tam nesmykalo. Vsetko ostatne zostava rovnake, dlzka remena i zbytok dielov. U E39 bol do roku 98 ci 99 mozne vidiet bud:
A: Mechanicky napinak, jedna kladka, 90A alternator - vacsinou nizsie vybavy alebo proste tam dali to co bolo momentalne skladom
B: Hydraulicky napinak, rovnaká spodná kladka + pridaná horná šponovacia kladka s excentrickým uchytením.
Neskôr prišla (u E39, toto však už bolo možné vidieť minimálne na starej M50) možnosť C: ktorá predstavovala Mechanický napinák s jednou a tou istou kladkou od roku 1995, + hornou šponovacou kladkou už známou z riešenia B. Všetky čísla dielov sedia a sú vzájomne zamenitelné. Jedný rozdiel predstavuje "vdůlek" alebo proste jamka na uchytení alternátora ktorá aretuje prídavnú kladku do správnej polohy. Neviem či túto jamku 90A alternátory od výroby mali, ale podľa čísla delu 90A alternátora ju na google majú. Tá jamka vľavo pri otvore na skrutku.

Prakticky, keďže ja tú kladku už mám kúpenú, stačí mi kúpiť HEX Bolt M10x150 a proste ju tam pridám. Reálne by to malo predĺžiť životnosť remeňa, resp. by to malo vydržať "dlhšie tichšie".