... všetko o BMW ...

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
ViktorDDD
Autor témy
Auto: BMW E34 525 TDS
Kraj: Bratislavský

E34 525 TDS - zlé viečko expanzky?

Štvrtok, 7. Júla 2011, 14:14

dnes som menil chladiacu kvapalinu, keď som nalial novú tak som kus pojazdil aby sa odvzdušnil systém, potom keď som otvoril expanzku tak mi vybublalo asi 2dl kvapaliny a do expanzky striekala cez tú dierku kde ide tá tenká hadička, ale expanzka bola prázdna, lebo som tam dolial viac ako 1liter, takže predpokladám že tá voda mi vytiekla z tej hadičky lebo z expanzky nemohla, môže byť že zlé viečko neprepúšťa kvapalinu z tej hadičky? alebo ako presne má to viečko fungovať?
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

4dams
Auto: e34 TDS/A & e34 538i
Kraj: Zahraničie

Re: E34 525 TDS - zlé viečko expanzky?

Štvrtok, 7. Júla 2011, 15:21

ViktorDDD napísal:
dnes som menil chladiacu kvapalinu, keď som nalial novú tak som kus pojazdil aby sa odvzdušnil systém, potom keď som otvoril expanzku tak mi vybublalo asi 2dl kvapaliny a do expanzky striekala cez tú dierku kde ide tá tenká hadička, ale expanzka bola prázdna, lebo som tam dolial viac ako 1liter, takže predpokladám že tá voda mi vytiekla z tej hadičky lebo z expanzky nemohla, môže byť že zlé viečko neprepúšťa kvapalinu z tej hadičky? alebo ako presne má to viečko fungovať?

Viecko ma iba pri urcitom tlaku (tj, ked sa dost prehreje motor a pod) prepustit tlak aby ti hadice neroztrhlo alebo poistky mrazove nevytlacilo. Tiez vytvara urcity tlak, aby voda neskor vrela. Pri vecsom tlaku voda vrie pri vyssej teplote.

ViktorDDD
Autor témy

Štvrtok, 7. Júla 2011, 15:36

to viem že mi udržuje určitý tlak ale neviem či je to normálne alebo je v ňom niečo upchaté že mi neprepúšťa kvapalinu z tej hadičky

btw. zajtra mi dorazí nové viečko tak vyskúšam a uvidím
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau

PetiE34
Auto: E34 524 TD +E34+E30
Kraj: Košický

Štvrtok, 7. Júla 2011, 23:09

ja som mal tiež zlé viečko a robilo presne toto , kvôli viečku ostane niekde vzduch ten sa zohreje a ked otvoríš viečko tak vytlačí vodu , to viečko je dosť komplikované nieje to iba pretlakový ventil ktorí vypustí pretlak pri poruche, sú v ňom viaceré pružiny a membrány a väčšinou tá je deravá ku ktorej sa nedá dostať nedeštruktívnym spôsobom
pomáha iba výmena , a po výmene chladiacej je dobré nechať motor zohriať až na pracovnú teplotu s otvoreným viečkom , a tá hadička vedie do ľavého vrchného rohu chladiča a slúži na odvzdušnenie a ked cez dierku v nádobe tečie len chladiaca je všetko OK , nesmú biť bublinky
E34 525 tourig tds-ON AIR
E34 524 td-Sterlingsilber-Metalic
E34 525 tds
E34
E30
Kočky chcú BMW, seriem nanich ... mám BMX! 8998

ViktorDDD
Autor témy

Pondelok, 11. Júla 2011, 22:44

takže závada odstránená, nové viečko expanzky (behr za 12€ - dúfam nebude to nejaký šmejd) a motor drží teplotu, netlakuje hadice, nevytláča vodu, vlastne po 50km skúšobnej jazde v dnešnej hurúčave vyzerá byť všetko v pohode
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau

ViktorDDD
Autor témy

Utorok, 13. Septembra 2011, 08:03

možno len panikarim alebo je niečo fakt zlé, ale včera sa mi stala taká vec, bol som s autom na dlhšiu trasu (dokopy 240km), a cca po 80km som došiel ku kopcovitej časti - cca 10km v priemere okolo 8-10% stúpanie, miestami aj 12 a viac, a ku koncu, čiže po cca 8km dusenia motora na 3ke-4ke okolo 3000ot. a viac mi stúpla teplota vody cez polovicu ručička bola presne medzi stredom a bielou čiarkou v 3/4 toho políčka, ako som prešiel tie kopce tak sa mi motor pekne schladil tak ako má byť ručička na polovicu
takže otázka znie: je to tak v poriadku alebo bude niečo zlé? inak bolo cca 30stupňov vonku
vodná pompa, viečko expanzky, termostat všetko bolo menené, akurát chladič som menil ale za použitý, tak buď je zanesený a má slabú účinnosť alebo bude hlava (tesnenie) v háji? inak chladiaca zmes sa mi nestráca akurát včera po tej ceste som musel doliať asi pol litra
dúfam že to nebude hlavou, vodu nežerie, studený štart dobrý a nepočuť že by niektorý valec nemal kompresiu a vynechával
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau

fioro
Auto: 156 1,9JTD

Utorok, 13. Septembra 2011, 09:51

a viska zopla vrtulu ?
...... Obrázok......
.............Moje sadzomety...........
BMW e34 525tds EX
Ford Transit 2,5 td EX
Opel Campo 2,5td 4x4 EX
Alfa 156 1,9 JTD

4dams
Auto: e34 TDS/A & e34 538i
Kraj: Zahraničie

Utorok, 13. Septembra 2011, 10:06

ja ked som skusal maximalku na dialnici uz pri 190 mi zacala stupat teplota. Mne pomohlo ked som s vapkou vycistil chladic, lebo v nom bolo neskutocne vela bordelu...

ViktorDDD
Autor témy

Utorok, 13. Septembra 2011, 11:46

no visco je trochu zatuhnuté takže rukou neni šanca aby som ju zastavil a aj vrtula klimatizácie sa tiež zapla, a dolu kopcom som mal do 1km motor schladený na normálnu teplotu, potom som sa ešte 30km motal po KE a ručička ako pribitá v strede, ja len neviem či je to normálne že keď tomu tlačím na krk do kopca dlhšiu dobu tak aby stúpla teplota
chladič skúsim vyfúkať aby bolo cez neho pekne vidno, možno na jar bude nový chladič a visco podľa toho čo peňaženka dovolí
zanedlho sa možno budú meniť rozvody tak keby sa zhodila aj hlava tak sa uvidí, len teraz mám trochu strach :?
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau

fioro
Auto: 156 1,9JTD

Utorok, 13. Septembra 2011, 11:51

no mne ked zopne visco tak pri tom fukote by som ani nepocul ze mi ide aj elektricka...proste to visco huci jak boeing :-) a cez pol sa to ani nepohne....
...... Obrázok......
.............Moje sadzomety...........
BMW e34 525tds EX
Ford Transit 2,5 td EX
Opel Campo 2,5td 4x4 EX
Alfa 156 1,9 JTD

Milosss
Kraj: Trenčiansky

Utorok, 13. Septembra 2011, 15:26

Pravda, visca huci poriadne, mal som tu cest na e39ine naftovej, a bolo ju pocut dost.
Co sa tyka priklincovanej teploty, e34ka ma este tepomer, ktory sa moze hybat, niekto aj sem na forum daval obrazok, kde je ku kazdemu urcitemu pasmu pripasana urcita teplota, stred ma tusim presnych 88 alebo tak nejako. Proste to nefunguje ako u e39, kde v strede teplomera palicka neni, a hodnota v strede na ukazovateli znamena prevazdkovu teplotu od teraz tipnem cca 75 az po nejakych 108°C + - autobus.
Preto ak vyjde kusok vyssie, stale to nemusi znamenat nic zle. Ja som na svojej benzinovej mal viscu nefunkcnu a v rovnakej teplote ako popisuje Viktor som siel hore na Branc, je to asi 2,5km cesta do stupania, taktiez hore na mohylu pri Bradle, to je tiez nejake 3km do dobreho stupania a teplotu som mal stale v strede, mozno milimeter za stredom, ale rucicka stale oblizovala tu strednu palicku. Dalej nesla. To len tak pre porovnanie. A klima vrtula sa nespustila, asi vadna RJ alebo cidlo, to som vtedy netusil.
Skor by som sa obaval toho, ze si nikdy vodu nedolieval, a zrazu po tej ceste si musel pol litra doliat. Teplota moze vyjst hore, ale pokial je vsetko OK, tak nezacne vriet, cize by nemala ani prepadom odist. Skontroloval by som chladic, zvonku som ja napriklad nemal skoro vobec zaspineny, skor zvnutra po tych x rokoch. A potom, sledoval, ci sa voda bude dalej tratit, ci nie.
Nur Original ist Legal.

ViktorDDD
Autor témy

Utorok, 13. Septembra 2011, 16:29

dnes som spravil ďalších 120km dokopy, pobehovačky po meste atď. a celkom svižnou jazdou a teplota sa držala a ani voda teraz neubúda, tak uvidím ešte čo s tým bude
visco budem asi meniť lebo ako som písal tak je trochu zatuhnutá keď je vypnutý motor tak s ňou ide točiť ťažšie ale nepočuť že by sa zopla natvrdo lebo taký hukot aký tu popisujete som ešte nikdy nepočul :D
a chladič určite vyberiem prečistím, nová zmes, atď., no taký luxus hociktoré auto nedostane, každých 10tis. novú chladiacu :D

inak s tým môžem behať koľko len chcem a voda sa drží a keď mu začnem nakladať cez 3000 a viac do kopca atď. proste dostane na krk tak len vtedy začína stúpať teplota ale dnes napr. po takej svižnejšej jazde som nechal motor na voľnobehu asi 10minút bežať a voda ani nepohla, to by sa s prasknutou hlavou tak nesprávalo že?
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau

Milosss
Kraj: Trenčiansky

Utorok, 13. Septembra 2011, 17:47

Vznetovy motor na volnobehu produkuje dost malo odpadoveho tepla, preto ho ani na mieste nezohrejes tak lahko. Preto sa tesnenie ci hlava najviac preukaze pri zatazi, do kopca, s podtocenym motorom najlepsie, ked produkuje strasne vela odpadoveho tepla. Na volnobehu to vobec nemusi ukazat.
Ak sa ti voda dalej nestraca, neriesit, mozno pri najblizsom podobnom incidente by som v tom momente vystupil von a skontroloval, ci su hadice tvrde, pripadne si najst v okoli cloveka, co dokaze odhalit vyfukove plyny vo vodnom okruhu a otestovat to a podla toho postupovat dalej.
Nur Original ist Legal.

ViktorDDD
Autor témy

Utorok, 13. Septembra 2011, 17:54

:thumbup:
zatiaľ to nebudem riešiť kým to behá bez problémov, potom sa uvidí čo ďalej
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau

ViktorDDD
Autor témy

Nedeľa, 18. Septembra 2011, 14:59

auto sa zatiaľ neprehrieva (šiel som v kuse 140 asi 5minút a ručička sa ani nepohla) , voda sa nestráca - za 800km ani kvapka, len neviem prečo mi robí auto takú vec, že:
dám dole viečko expanzky a v tom momente mi začne striekať do expanzky cez tú malú dierku na hrdle chlad. kvapalina do expanzky, nemalo by to tak fungovať tak že cez to viečko môže volne tiecť do expanzky aj za jazdy? lebo vyzerá to tak že to viečko tú kvapalinu neprepúšťa, a tým sa vytvára aj tlak v systéme, keď motor úplne vychladne tak hadicu do chladiča viem stlačiť ale je cítiť že je tam určitý tlak ktorý sa vyrovná keď dám dole viečko expanzky, kde môže byť chyba? lebo nechcem si robiť zbytočné investície keby som dal napr. hlavu dole, nové tesnenie atď. a pritom to bude len nejaká banálna chyba
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní