Čaute
Nikdy sa mi veľmi nepáčili tie oranžové svetlá, ktoré tam montoval výrobca. A tak som si objednal LED žiarovky zo stránky:
http://www.jb-tuning.sk/Do hmloviek túto:
CREE LED HB4 12-24V, 30W (6x5W) bíláA do "očí" túto:
BMW LED marker E90/E91 - 20W-C SUPER CREEA už keď som tam objednával, objednal som aj ja presvetlenie značky:
LED Vertex 37 5050 3SMD FestoonBolo mi povedané že všetky tieto žiarovky by nemali vyhadzovať chybu palubného PC. Nie je to celkom pravda. Led žiarovka do hmloviek okamžite vyhlásila chybu. Možno v iných autách ide OK ale v BMW E91 určite nie.
Postup výmeny je trochu komplikovanejší, nakoľko musí ísť dole predné koleso a ten plastový kryt pod blatníkom. Potom vznikne dosť miesta na výmenu oboch žiaroviek.
Teraz ma čakala úloha ako zabrániť vyhadzovaniu chyby tej LED do hmloviek. Nakoľko som ju nechcel vracať a jej svetlo je ozaj biele a dosť silné tak sa mi páčila. Tak jediné jednoduché riešenie je dať paralelne k nej nejaké zaťažovací rezistor, tak ako sa to bežne robí. Otázka bola že aký.
Nemám doma zrovna veľa výkonových rezistorov a tak som skúsil som 120R, to nepomohlo. Potom som dal dva 120R paralelne a chybu už nevypísalo. Žiarovka svietila, všetko bolo OK. Tak som sa potešil a vložil som výkonové rezistory na ten prívodný kábel, všetko založil naspäť a išiel som sa na tom previesť. Po 5km so zapnutými svetlami mi vypísalo chybu, skoro ma porazilo pretože ma zas čakala veľká robota s oboma kolesami, krytmi a pod. Zaujímavé zistenie ale, je že ak nemám hmlovky zapnuté chybu nevypíše, to znamená že tých 60R stačí pre self-check ale pre svietenie nie. To znamená že, tá elektronika v aute, meria odoberaný prúd pri svietení a porovnáva ho s nastavenými hranicami. Ale ak žiarovky nesvietia, auto robí občas self-check niekoľkými impulzmi a stačí aby ten prúd bol v tedy malý. Škoda len že som toto nevedel skôr
A tak som to zas rozobral a zisťoval aký odpor je už v pohode. To ale nie je jednoduché nakoľko, to trvá pár minút kým to tá riadiaca jednotka vyhodnotí. Na to som nemal čas. Zisťoval som na internete aký rezistor tam treba dať. Zistil som 6R ale to sa mi zdalo málo, pretože tam na ňom vzniká obrovské teplo z výkonu (24W na jednom). Zohnal som si teda 4ks výkonových kovových rezistorov 6R/20W. Dva som zapojil sériovo, tzn. aby mali 12R a skúsil som to. Jazdil som na tom 20min a nič. Tak som to celé zakrytoval, oblepil páskou spoje, prichytil kovové rezistory o kovový nosník paraboly drôtom, pretože by sa mi páska od tepla prepálila.
Jazdím na tom už skoro 2 mesiace a všetko ide ako má. Tzn. že aj 12R stačí.

Možno že by stačilo aj viac, ale kto vie koľko, a zisťovať sa mi to nechcelo, je to náročné na čas. Samozrejme ak by niekto vedel hranice tých dvoch prúdov v softvéri, dalo by sa to presne vypočítať pretože vieme odber jednej LED žiarovky.
Dúfam, že som niektorým ktorí chcú vymieňať LED žiarovky, aspoň trochu pomohol.
prikladám foto z prvej opravy kde ešte bolo 60R - čo bolo zle. (12R som už nefotil, nemal som pri sebe mobil)