... všetko o BMW ...

Moderátori: salat, barabas, alfi666

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
eniac
Autor témy
Auto: E91 330xd M-Paket
Kraj: Bratislavský

Výmena angel eyes a predných hmloviek za LED (E91)

Sobota, 21. Novembra 2015, 16:54

Čaute

Nikdy sa mi veľmi nepáčili tie oranžové svetlá, ktoré tam montoval výrobca. A tak som si objednal LED žiarovky zo stránky:
http://www.jb-tuning.sk/

Do hmloviek túto: CREE LED HB4 12-24V, 30W (6x5W) bílá
A do "očí" túto: BMW LED marker E90/E91 - 20W-C SUPER CREE
A už keď som tam objednával, objednal som aj ja presvetlenie značky: LED Vertex 37 5050 3SMD Festoon

Bolo mi povedané že všetky tieto žiarovky by nemali vyhadzovať chybu palubného PC. Nie je to celkom pravda. Led žiarovka do hmloviek okamžite vyhlásila chybu. Možno v iných autách ide OK ale v BMW E91 určite nie.

Postup výmeny je trochu komplikovanejší, nakoľko musí ísť dole predné koleso a ten plastový kryt pod blatníkom. Potom vznikne dosť miesta na výmenu oboch žiaroviek.

Teraz ma čakala úloha ako zabrániť vyhadzovaniu chyby tej LED do hmloviek. Nakoľko som ju nechcel vracať a jej svetlo je ozaj biele a dosť silné tak sa mi páčila. Tak jediné jednoduché riešenie je dať paralelne k nej nejaké zaťažovací rezistor, tak ako sa to bežne robí. Otázka bola že aký.

Nemám doma zrovna veľa výkonových rezistorov a tak som skúsil som 120R, to nepomohlo. Potom som dal dva 120R paralelne a chybu už nevypísalo. Žiarovka svietila, všetko bolo OK. Tak som sa potešil a vložil som výkonové rezistory na ten prívodný kábel, všetko založil naspäť a išiel som sa na tom previesť. Po 5km so zapnutými svetlami mi vypísalo chybu, skoro ma porazilo pretože ma zas čakala veľká robota s oboma kolesami, krytmi a pod. Zaujímavé zistenie ale, je že ak nemám hmlovky zapnuté chybu nevypíše, to znamená že tých 60R stačí pre self-check ale pre svietenie nie. To znamená že, tá elektronika v aute, meria odoberaný prúd pri svietení a porovnáva ho s nastavenými hranicami. Ale ak žiarovky nesvietia, auto robí občas self-check niekoľkými impulzmi a stačí aby ten prúd bol v tedy malý. Škoda len že som toto nevedel skôr :?

A tak som to zas rozobral a zisťoval aký odpor je už v pohode. To ale nie je jednoduché nakoľko, to trvá pár minút kým to tá riadiaca jednotka vyhodnotí. Na to som nemal čas. Zisťoval som na internete aký rezistor tam treba dať. Zistil som 6R ale to sa mi zdalo málo, pretože tam na ňom vzniká obrovské teplo z výkonu (24W na jednom). Zohnal som si teda 4ks výkonových kovových rezistorov 6R/20W. Dva som zapojil sériovo, tzn. aby mali 12R a skúsil som to. Jazdil som na tom 20min a nič. Tak som to celé zakrytoval, oblepil páskou spoje, prichytil kovové rezistory o kovový nosník paraboly drôtom, pretože by sa mi páska od tepla prepálila.

Jazdím na tom už skoro 2 mesiace a všetko ide ako má. Tzn. že aj 12R stačí. :wink: Možno že by stačilo aj viac, ale kto vie koľko, a zisťovať sa mi to nechcelo, je to náročné na čas. Samozrejme ak by niekto vedel hranice tých dvoch prúdov v softvéri, dalo by sa to presne vypočítať pretože vieme odber jednej LED žiarovky.

Dúfam, že som niektorým ktorí chcú vymieňať LED žiarovky, aspoň trochu pomohol.
prikladám foto z prvej opravy kde ešte bolo 60R - čo bolo zle. (12R som už nefotil, nemal som pri sebe mobil)
Prílohy
Porovnanie svietivosti a farby.png
028.JPG
027.JPG
026.JPG
024.JPG
Naposledy upravil/-a eniac v Sobota, 21. Novembra 2015, 17:57, upravené celkom 1 krát.
Súčasnosť: E91 330d x-drive 2006 M-Paket
Ex1: E46 330xd Touring 2003
Ex2: E46 320i 1999

kompre
Auto: ex E90 325i
Kraj: Žilinský

Re: Výmena angel eyes a predných hmloviek za LED (E91)

Sobota, 21. Novembra 2015, 17:31

:thumbup: ja som to zatial vyriesil tak, ze som kupil prisvetlovacie H3 a hmlovky H8 od Mtec a to SuperWhite. Nakolko mam facelift a ledky do angeleyes pri LCI moc nemaju zmysel skusil som najprv kupit H8 GP Thunder 8500 a uvidim ako to cele bude vypadat. Zatial som vymenil len prisvetlovacie H3 do zakruty, k hmlovkam som sa este nedostal (nechce sa mid avat dole koleso, snad bude stacit len vytocit) a H8micky do kruzkov su este na ceste :(.

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Nedeľa, 22. Novembra 2015, 12:17

Stacilo cez pc vypnut kontrolu svetiel kde davas led a ziadne odpory ktore sa dobre hreju by som tam nedaval a to este nehovorim o licht module(FRM) ze dostava zataz....Teda nepocital som kolko to zere presne s tymi tvojimi odporami,ale naco si to komplikovat ked to ide klikom mysi!Osobne by som nechcel nic v aute co mi dokaze prepalit pasku,lebo je to iba otazka casu.......
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

eniac
Autor témy

Nedeľa, 22. Novembra 2015, 12:58

TT-SIMIK

1. Ja som nechcel vypínať žiadnu ochranu, je tam nato aby fungovala. A keď prdne žiarovka chcem o tom vedieť. Pristúpil by som iba na možnosť prepísania tolerancií prúdu v softvéri, ak to niekto vôbec vie urobiť. Ak takého človeka nájdem, dám tie rezistory hneď preč.

2. Ja som mal v tom čase rozobraté auto na zdviháku a široko ďaleko nie je nik kto by mal kábel a softvér a kto by to aj vedel urobiť.

3. Napíšem ti presné výkonové pomery. Jedna LED má 30W pri 12V. Strata na rezistoroch je (12^2)/12=12W. To znamená že dokopy to svetlo odoberá 42W. Pôvodná vláknová žiarovka má 51W/12V. Tak aké ohrievanie? Veď to má ešte menšiu spotrebu o 9W a teda aj menšie oteplenie. Tie moje rezistory sú 20W/1ks, teda to teplo na nich vyžiarené je pre ne abslútne nič a vydržia veky. Čo sa týka plastov, ja som ich prichytil o parabolu ktorá je celá kovová a navrhnutá tak že v nej je 51W zdroj tepla a teraz tam je iba 30W zdroj. Takže tá parabola nijak neutrpí.

Tak že pokiaľ mi tam kuny neprehryznú káble, malo by to fungovať veľmi dlho.

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Nedeľa, 22. Novembra 2015, 14:10

Tvoje auto tvoja vec:-)))))No skus odpojit diodovu ziarovku ci zahlasi chybu aj ked tam je odpor?To by ma zaujmalo....:-))Ja ti nechcem zle,ale tej spalenej elektriky som videl pri bmw uz dost.....Tie 20w odpory maju dost vysoku teplotu...davno som mal na E46 odpory iba na 5w ziarovke a tie palili ze sa nedal udrzat prst na nich.....
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

eniac
Autor témy

Nedeľa, 22. Novembra 2015, 14:23

Na každom z tých rezistorov je strata len 6W. Ale ako som už písal, ak by som mal iné dobré riešenie, vyhodím ich odtiaľ preč, ani mne sa to nepáči. Ale to auto si furt kontroluje ten odber, ono tam chce proste mať tých 4,25A. Riadiacej jednotke stačí aj menej ale nikde som nenašiel že koľko. Ja mám teraz odber 3,5A a nič nevypisuje. Možno tam majú hranicu 3A. Kto vie.... Ale viem že 2,5A je málo tak som nastavil 3.5A.

AntiBiotik
Auto: E91 320d
Kraj: Prešovský

Štvrtok, 26. Novembra 2015, 07:03

Nestacilo ti premerat odpor povodnej ziarovky a potom aj odpor ledky a vysledny rezistor by bol len rozdiel tych dvoch pdporov?
BMW E91 320d 130@160kW/425Nm, Retrofits: FLA, Heated seats front | "OEM like" heated seats rear | TV | AV in | Raspberry-pi | Combox + USB | Snap-in | BMW apps (6FL,6NF,6NR) | Front PDC | Rear/Top view camera | Custom HiFi with DSP | High cluster white LED | Custom ambilight...

eniac
Autor témy

Štvrtok, 26. Novembra 2015, 07:50

Odpor pôvodnej žiarovky je prudko závislý na teplote, tzn. že za studena má vlákno odpor možno tak 1 Ohm. V každom prípade sa to dá vypočítať z výkonu. To som aj urobil ale načo zas zbytočne odovzdávať výkon do rezistorov keď auto sa uspokojí i s menším prúdom. Ja mám výsledný prúdový odber 3.5A oproti 4.25A pôvodne. Auto žiadnu chybu nevyhadzuje.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných