... všetko o BMW ...

Moderátori: salat, barabas, alfi666

bmwtt.sk

Mareeek_K
Autor témy
Auto: BMW 320d ED
Kraj: Bratislavský

Nepríjemný šuchotavý zvuk zpod podvozka - prevodovka?

Pondelok, 12. Januára 2015, 11:43

Ahojte klubáci. ;)

Obraciam sa na Vás s problémom nepríjemného zvuku zpod podvozku, lebo chodenia po servisoch a zbytočne vyhodených peňazí už bolo dosť.
Ak to patrí k inej téme, vopred sorry.

Auto : BMW 320d Efficient Dynamics, 120KW, r.v.2011, 140 000 tkm

Môj problém :
* Šúchanie - taký kovový zvuk - ako keby šúchanie kov o kov
* Nastáva iba niekedy - nie vždy od prvých kilometrov. Čo som spozoroval, tak začne to robiť po prejdení pár km, niekedy 5, niekedy 20.
* Spozoroval som, že to väčšinou začne, ak na štvorke idem jemne s plynom 1300 otáčok a nepridávam, len pribrzďujem motorom, alebo jemne hladkám plyn. Potom to začne šúchať (dosť nepríjemný zvuk). Zvuk sa postupne stupňuje. Možno to začne pri miernom podtočení (1200) - ale pod 1000 nikdy nejdem. Auto ide ľahučko aj pri 1200 otáčkach
* Keď to začne šúchať, šúcha to aj pri vyradení rýchlosti - ak sa auto pohybuje v rozmedzí - 40 kmh - 60 kmh.
* Zvuk neprestáva ani pri brzdení, alebo pritiahnutí ručnej.
* Pri rýchlej akcelerácii potom na trojke alebo štvorke ten zvuk nepočuť.
* Zvuk počuť iba v rozmedzí asi 40 kmh - 60 kmh
* Ťažko identifikovať, odkiaľ ten zvuk počuť - počuť to odspodu v celom aute.

* Skúšal som aj jazdiť plynule po 120 kmh, potom vyradil rýchlosť a pri samom spomaľovaní auta, nič nepočuť, ako keby ten zvuk spôsobila - spustila zaradená štvorka resp. niekedy trojka.

Bol som v servisoch, postupne menili kotúče, platničky atď. Nepomohlo. Vraj to nie je motorom, ale v niečom pohyblivom závislom na otáčaní kolies. Dnes som bol v AutoMotive, pojazdili sme, počuli zvuk, zdvihli to, skúšali počúvať a vraj to ide od prevodovky. Vypustili olej, vraj bol dosť čierny. Dali nový a mal som pojazdiť, že ak nepomôže, tak výmena prevodovky, vraj BMW prevodovky neopravuje. Mi povedali 3000 €, tak sa skoro odvalilo. Boli si vraj istí, no mne sa tomu stále nechce veriť.
Pozerali aj kardan, ložisko, hardy spojky, vraj v pohode, taktiež ložiská v kolách, vraj všetko OK, tak som z toho smutný :/

Mal niekto niekedy podobný problém? Je možné, že to spôsobuje prevodovka? Napadá Vás niečo iné?
Však je to pomerne nové auto a jazdím na tom slušne.

Za každú radu vopred ďakujem.

Mareeek_K
Autor témy

Re: Nepríjemný šuchotavý zvuk zpod podvozka - prevodovka?

Pondelok, 19. Januára 2015, 22:05

Ahojte chalani, tak po dlhšom jazdení a snahe o identifikáciu problému som prišiel na zaujímavú vec :

Toto šúchanie ("ako kovové guličky v mlynčeku" alebo "šúchanie kov o kov") spúšťa pravdepodobne brzdenie motorom na štvorke. Zvuk sa po určitej dobe (brzdenie motorom z 2000 otáčok do tých 1300 a držanie v nich) zvyšuje a pokračuje aj po vyradení rýchlosti v rozmedzí 60kmh - 40kmh. Pri zastavení a následnej rovnomernej akcelerácii (od 1 po 5 v otáčkach nad 1500) tento zvuk vôbec nepočuť.

Zvuk ide z pod podvozka a je závislý na rýchlosti otáčania kolies, čiže motor vylučujem. Taktiež jemné brzdenie (ručnou aj nožnou nepomáha), takže vylučujem aj brzdy.

Auto radí krásne, rýchlosti nevyskakujú, nič. Mechanik skúšal vôle v diffe, nápravách, kardane a všetko vraj OK.
Olej v prevodovke bol menený a stav sa nezmenil.

* Čo môže byť pri brzdení motorom v najväčšej záťaži? Môže to byť podľa Vás prevodovkou? Nejaké ložisko? Ozubené koleso?
* Prečo to potom nepočuť pri akcelerácii a prečo to počuť iba nad 40kmh (nad 60 vylučujem, ak to prekrýva aerodynamický zvuk)?
* Poznáte nejaké kvalitné firmy, čo by sa pustili aj do prevodovky a jej repasu, ak by bola identifikovaná chyba v nej? Do novej prevodovky sa mi absolútne nechce, keď nemám problém s radením. Pod firmou myslím servis, ktorý si prevodovku sám vymontuje, vymení čo treba a nahodí naspäť.

Za každú radu, myšlienku budem vďačný. Auto pomerne nové a štve ma na ňom každá drobnosť. :(

Veľká vďaka.

Užívateľov profilový obrázok
PeqpeK
Auto: povacsine BMW

Pondelok, 19. Januára 2015, 22:19

co tak zohnat druhu (nie novu) prevodovku?

Mareeek_K
Autor témy

Pondelok, 19. Januára 2015, 22:25

Nebude s tým problém, keďže sa jedná o Efficient Dynamics (Nemá odlišnú prevodovku, ako klasické 320d) a ED zas nie je toľko na cestách? Myslíš, že sa bude dať zohnať záznovná aj pre takýto ročník?

Dík

PeqpeK
Auto: povacsine BMW

Pondelok, 19. Januára 2015, 22:49

prevodovka sa v ED nelisi, podla ETK sa lisi podla toho, ci mas start-stop alebo nie
je pravda, ze u novsich aut sa tazsie hladaju taketo diely, ale skusil by som pohladat nejake diely z vraku aby to sedelo...

bmwbanan
Auto: BMW 6GT 630d xDrive
Kraj: Žilinský

Pondelok, 19. Januára 2015, 23:15

a co tak ist do ZF v cechach ? oni budu vediet ci je problem prevodovka a aj ich repasuju, to iba bmw praktizuje kus za kus :)

tvaroh
Auto: Audi R8 quattro perf

Utorok, 20. Januára 2015, 13:08

to je automat ked je to ED??

ja som sa s takymto prejavom stretol pri zotrvaku
cize manual
KÓDOVANIE F a G modelov v BA
Diagnostika a reset servisnych intervalov BMW Motorrad 2017+

U11 plugin
G02 BMW X4 EX
G31 BMW 5 tourig EX
BMW S1000r dynamic+sport paket EX
F48 BMW X1 xdrive EX
F15 BMW X5 xdrive EX
F22 BMW M235i M-performance EX PRÍBEH review str.45
F10 BMW 520d Mpaket EX PRÍBEH
E92 BMW M3 LCI akrapovic evolution exhaust PRÍBEH
E92 BMW 335i Xdrive LCI Mperformance EX PRÍBEH
E91 330xd EX

Mareeek_K
Autor témy

Utorok, 20. Januára 2015, 13:10

Je to manuál (M6). Neviem, či je to zotrvákom. Auto na voľnobehu absolútne netrasie, je tiché a ten kovový zvuk spomaľuje rýchlosťou kolies, takže by som to nevidel na zotrvák. Tvoj zotrvák sa prejavoval ako? Dík

dibarbora

Utorok, 20. Januára 2015, 16:03

pozeral mechanik aj olej v diff? Ci tam nemas piliny? Patrilo by sa vymenit aj ten, nie len v prevodovke.
Myslim, ze za pozornost stoja aj loziska v kolesach.

bmwbanan
Auto: BMW 6GT 630d xDrive

Utorok, 20. Januára 2015, 17:18

aha sorry, neviem preco som to automaticky bral ako automat #-o

Mareeek_K
Autor témy

Utorok, 20. Januára 2015, 18:14

To dibarbora : Olej v diffe bol kontrolovaný. Čisťučký a bez pilín. Tam by som problém nevidel.

Mareeek_K
Autor témy

Streda, 21. Januára 2015, 07:35

Chalani a môže to byť teda aj dvojhmota? Dnes som to postrehol už aj na trojke v nižších otáčkach. Žeby sa moja opotrebovaná dvojhmota prejavovala iba v určitej rýchlosti? Je nejaký presný diagnostický postup, ako overiť životnosť dvojhmoty? Nerád by som za ňu vysolil do 1000 € a nepomohlo by to.

dibarbora

Sobota, 24. Januára 2015, 07:50

Pojazdi, nech sa to zhorsi a potom mozes hladat. Takto mozes zbytocne menit a platit...... . Taketo pazvuky ti moze robit cokolvek vratane diferaku, lozisk v kolesach, kardan a x dalsich veci. Mal som podobny problem, neurcite hucanie az kovove vrcnie zo zadu, casto som to pocul zo stredu auta. Spociatku to zaviselo od rychlosti, teploty, prejdenej vzdialenosti, ked to nakoiec robilo stale tak to boli loziska v zadnych kolesach. Pricom bezna diagnostika jazdy v zakrute tomu vobec nenasvedcovala, hucalo to furt rovnako pri priamej jazde ako aj v zakrute.

badbat329
Auto: F31
Kraj: Trnavský

Sobota, 24. Januára 2015, 08:52

Mareeek_K napísal:
Chalani a môže to byť teda aj dvojhmota? Dnes som to postrehol už aj na trojke v nižších otáčkach. Žeby sa moja opotrebovaná dvojhmota prejavovala iba v určitej rýchlosti? Je nejaký presný diagnostický postup, ako overiť životnosť dvojhmoty? Nerád by som za ňu vysolil do 1000 € a nepomohlo by to.

tu mas sadu zotrvak spojka za 550€ vymena ta bude stat do 200€. 140t km je moc skoro na zotrvak a spojku ale vymenit ich budes musiet skor ci neskor. (nemas to stocene?)

http://www.ebay.de/itm/LUK-KUPPLUNG-SCH ... 5d4cb0be59

Prevodovky za daju tiez zohnat len treba hladat..

http://www.ebay.de/itm/Schaltgetriebe-B ... 5b07e995f5

drzim palce.

Mareeek_K
Autor témy

Sobota, 24. Januára 2015, 12:26

dibarbora napísal:
Pojazdi, nech sa to zhorsi a potom mozes hladat. Takto mozes zbytocne menit a platit...... . Taketo pazvuky ti moze robit cokolvek vratane diferaku, lozisk v kolesach, kardan a x dalsich veci. Mal som podobny problem, neurcite hucanie az kovove vrcnie zo zadu, casto som to pocul zo stredu auta. Spociatku to zaviselo od rychlosti, teploty, prejdenej vzdialenosti, ked to nakoiec robilo stale tak to boli loziska v zadnych kolesach. Pricom bezna diagnostika jazdy v zakrute tomu vobec nenasvedcovala, hucalo to furt rovnako pri priamej jazde ako aj v zakrute.

Asi to tak spravím (Budem čakať, kým sa to nezhorší :)). Akurát sa chystám o mesiac na trip po Európe a dúfam, že to nepustí tam (napríklad tá prevodovka).

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných