... všetko o BMW ...
Moderátori: salat, barabas, alfi666
Gti.s napísal:Ja mam 330d menim olej po 30tisic podle org.servisu a papa to 1.5l neco si to veme ale mam nekde prdle tesneni a trochu tece.cela leva strana je jen od oleje a vubec nevim odkud se to bere.
xlukas.cz napísal:dobre, ale kolik jsi mel km, kdyz jsi to sem v 2011 psal kolik jsi mel km a kolik jsi za ty dva roky najel?
mimochodem, my s automatama mame problem, pokud si motor cucne oleje. s manualem to pres rychlost zdechnete, ale jak s automatem?
koki999 napísal:
Zistil si odkial sa ti tam ten olej nabral ? Hromadi sa mi na vrchu olej a neviem odkial, separator vymeneny, agregát bol vyčistený a nič. Vzdy sa tam nahromadia vypary odnekialNa nejakých 10 tisic km som dolial možno 2 dcl.
xlukas.cz napísal:dobre, ale kolik jsi mel km, kdyz jsi to sem v 2011 psal kolik jsi mel km a kolik jsi za ty dva roky najel?
mimochodem, my s automatama mame problem, pokud si motor cucne oleje. s manualem to pres rychlost zdechnete, ale jak s automatem?
Single-grade
A single-grade engine oil, as defined by SAE J300, cannot use a polymeric Viscosity Index Improver (also referred to as Viscosity Modifier) additive. SAE J300 has established eleven viscosity grades, of which six are considered Winter-grades and given a W designation. The 11 viscosity grades are 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W, 20, 30, 40, 50, and 60. These numbers are often referred to as the "weight" of a motor oil, and single-grade motor oils are often called "straight-weight" oils.
For single winter grade oils, the dynamic viscosity is measured at different cold temperatures, specified in J300 depending on the viscosity grade, in units of mPa·s, or the equivalent older non-SI units, centipoise (abbreviated cP), using two different test methods. They are the Cold Cranking Simulator (ASTMD5293) and the Mini-Rotary Viscometer (ASTM D4684). Based on the coldest temperature the oil passes at, that oil is graded as SAE viscosity grade 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, or 25W. The lower the viscosity grade, the lower the temperature the oil can pass. For example, if an oil passes at the specifications for 10W and 5W, but fails for 0W, then that oil must be labeled as an SAE 5W. That oil cannot be labeled as either 0W or 10W.
Zimné číslo
Viskozitné špecifikácie má väčšinou tvar napr SAE 15W-40, SAE 5W-40, SAE 0W-30 a pod. Prvé číslo udáva vlastnosti oleja pri nízkych teplotách, t.j. čerpateľnosť oleja. Čím je toto číslo nižšie, tým bude olej tekutejší v zimných mrazoch a tým lepšie ráno naštartujeme studený motor a rýchlejšie sa aj olej dostane na všetky potrebné miesta. U studeného motoru to v zime môže pri oleji SAE 15W-40 trvať napríklad aj 20 sekúnd, zatiaľ čo pri oleji SAE 0W-30 pri rovnakých podmienkach napríklad len 1 sekundu (hodnoty uvádzam len ako príklad). Dnes sa čoraz viac presadzujú motorové oleje s čo možno najnižším zimným číslom. Dôvodom je lepšia ochrana motora pri studených štartoch, kedy na kritických miestach motora nie je ešte dostatočné množstvo oleja. Čím skôr sa celý motor premaže, tým menej trpia a tým sa zvyšuje jeho životnosť.
Letné číslo
Druhé číslo informuje o viskozite oleja pri približne prevádzkovej teplote oleja. Čím je toto číslo vyššie, tým je olej pri prevádzke automobilu hustejšie a tým väčší kladie odpor proti vzájomnému pohybu trecích plôch. V časoch jednosezónnych olejov sa hlásilo len toto číslo. Ak teda máme oleje SAE 15W-40, 10W-40 a 5W-40, pri prevádzkovej teplote budú mať všetky tieto oleje rovnakú viskozitu a nebude medzi nimi v tomto smere žiadny rozdiel. Rozdiel bude iba v fluidite a čerpateľnosti pri nízkych teplotách.
Luke-xXx napísal:Ahojte,
ja mam rovnaky problem. Kupil som jazdenu e90 320d r2006 a ako to uz byva zvykom na SR, zistili sa stocene KM a tecuci olej v motorovom priestore. Po preskumani sa zistilo, ze ide o turbo a jedno tesnenie. Chcel by som sa Vas pani opytat, ci mi viete povedat, kde zozeniem repas turba, priapdne rovno aj servis v BA, kde to bude najlacnejsie a aj dobre urobene? Mam jeden servis, ale su skor VW orientovany, muisim nasjt niekoho co pozna aj BMW. Velmi si cenim vase odpovede.
Dakujem.
Lukas