... všetko o BMW ...

Moderátori: alfi666, BinKooL, fox1k

mmracing.sk

Rony
Autor témy
Auto: E46 320D 110kW
Kraj: Prešovský

E46 - problem s LED interierovym osvetlenim

Pondelok, 13. Septembra 2010, 18:59

Caute borci,
vymenil som vo svojej E46 320D vnutorne sulfidkove ziarovky v interierovym osvetleni za LEDky, ale problem je ze svetlo nesvieti s ledkami. Myslim ze kvôli velmi nizkemu odberu lediek, detekuje ze tam ziarovky nie su a svetlo nesvieti.

Rony
Autor témy

Re: E46 - problem s LED interierovym osvetlenim

Pondelok, 13. Septembra 2010, 18:59

Konkretne interierove svetlo svieti ale len ak nie su zapnute predne svetla. Na interierove osvetlenie mam napojene aj LED AE predne kruzky.
Cize predpokladam ze to funguje takto, ak svieti interierove svetlo su na neho napojene aj predne AE kruzky co je cca 7W + vnutorne ledky cca 1-2W, takze odber cca 9W a nie je ziadny problem vsetko funguje ako ma. Ale akonahle zapnem parkovacky zopne rele na AE led kruzky a tie su napajane z parkovaciek. Vnutorne svetlo taha uz len vnutorne LEDky co je odber cca 1-2W co je dost malo a asi to detekuje ze tam nie su ziarovky a svetlo nesvieti.

Viete niekto poradit ako sa da vyriesit tento problem?

Dik
Naposledy upravil/-a Rony v Streda, 15. Septembra 2010, 16:24, upravené celkom 1 krát.

Užívateľov profilový obrázok
profor
Auto: E46 nemám
Kraj: Bratislavský

Pondelok, 13. Septembra 2010, 19:22

dať tam všade toľko LED sulfitiek že sa odber zvýši na požadovanú hodnotu alebo skryť niekde 5W žiarovku - pod strop napríklad :D

Rony
Autor témy

Pondelok, 13. Septembra 2010, 20:04

hmm sakra a ja som tam daval LEDky aby som znizil odber... :)

Ale napr: v kufri ten problem nie je, tam ledky svietia stale, aj nad SPZ to pekne svieti. Len interierove svetlo blbne, nechapem preco to uplne vypne stavu do svetla.

Nad tou ziarovkou som rozmyslal ale zda sa mi to blbost, alebo aj dodatocny 5W odpor to by som stratil vyznam ledky.

Som rozmyslal ze to napojim tak aby predne AE ledky boli stale napojene na interierove svetlo a tym padom by mal byt problem vyrieseny. Len este pouvazovat, ako to napojit aby to bolo vsetko tak ako ma byt.

profor

Pondelok, 13. Septembra 2010, 20:20

čo si to chcel docieliť???? znížiť odber?
to akože čo ti pomôže? :)
i am done here...

Rony
Autor témy

Pondelok, 13. Septembra 2010, 20:26

no jasne: nižšia spotreba energie = nižšia spotreba paliva + menšie zataženie autobatérie a alternátora :lol:

Nie bolo to kvôli farbe svetla žlta sa mi nepáčila a ani nepasovalo zlte interierove svetlo k bielim led Angels Eyes.

darty
Kraj: Trnavský

Utorok, 14. Septembra 2010, 16:11

A máš to prepojenie poriadne urobené? Máš tie diódy dobre zapojené? To sa mi nezdá že by to bolo takto urobené, skús to dať na chvíľu do pôvodného stavu a vyskúšať to tak s tými LED-kami.
Ja neviem...

Rony
Autor témy

Utorok, 14. Septembra 2010, 17:50

Samozrejme ak dam naspät normalne 5W ziarovky vsetko funguje ako ma. Akonahle tam dam LEDky tie tam len bliknu na 1 sekundu a hneď zhasnu a viac sa uz nezasvietia. Musim zapnut-vypnut klucik a zas na 1 sekundu bliknu a hned zhasnu.
Vsetko je napojene tak ako ma byt. Proste to interierove svetlo nie je konstruovane na led osvetlenie :(

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Streda, 15. Septembra 2010, 09:55

to je logické to samostmievanie je nadstanevé na neký ten odber, a je robené cez pwm moduláciu, nie proforko????preto ti to blbne...treba dodržat odber......čo sa týka spotreby,tak koli ledkám ti neklesne......))))))možno o 0,5% aj to pochybujem....)))to skorej auto z denným sietením bude menej žrať.....))))ako moje....))))v tedy môžeme hovoriť už o nejakých 150W možno....)))
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

Rony
Autor témy

Streda, 15. Septembra 2010, 10:59

Samozrejme to s tou spotrebou som nemyslel vazne aj ked teoreticky moze ist o nieco dole, ked som vymenil vsetky ziarovky za LED, ved pocitajme: vnutorne svetlo predne 2x5W + zadne 2x5W+6W + kufor 30W + odkladacia skrinka 5W + parkovacky 2x5W + zadne svetla na SPZ 2x5W a uz mame spolu 81W. Aj ked je pravda ze vsetko spolu nikdy nesvieti.
Ale napr. pri vypnutom motore je rozdiel, ci interierove svetlo berie z baterky 21W alebo pri led cca 1,5W. Hlavne ak dlhsie ostava zasvietene, alebo napr. kufrove 30W vs 2W.

No ako hovorim menil som to hlavne kvôli farbe svetla.

Rony
Autor témy

Streda, 15. Septembra 2010, 10:59

Ale vratme sa k danemu problemu :).

Teoreticky lahke riesenie:
Co by sa stalo, ak by som vymenil z obrazka biely kabel so zltym. Cize biely kable ktory zopina rele pojde na interierove osvetlenie. A zlty kabel pojde na parkovacky. Tym padom ked zopnem parkovacky zasvietia sa AE led kruzky. A ak pocas svietenia parkovaciek zapnem interierove svetlo (ktore doteraz takto nezasvietilo) zopne sa rele a AE kruzky budu napajane z interieroveho osvetlenia, tym padom interierove osvetlenie bude mat dostatocny odber a bude to fungovat tak ako to fungovat ma.
Len pravdepodobne pri tomto zapojeni nebude fungovat samostmievanie prednych AE led kruzkov, alebo ano?
Moje otazky:
- nebude to samotmievanie vadit na to rele?
- po zopnuti rele su AE napajane prudom z bieleho kabla, alebo z hlavneho + od baterie?
- bude moja teoria fungovat v praxi? :D

Obrázok

profor

Streda, 15. Septembra 2010, 15:06

No jak tú kabeláž pozerám, predpokladám že ten biely napája relé, kdežto ten žltý je asi priamo napojený na napájanie krúžkov a by tam bol ten fade efekt. asi. neviem, možno by sa crumar mohol vyjadriť.

relé ti v určitom momente bude "bzučať" čo môže pri takom rýchlom spínaní odpínaní vyrobiť slušné rušenie do palubnej siete, ajkeď tam neni vešký odber. Na druhú stranu, neviem či to relé má blokovaciu diodu v závernom smere, možno hej a možno nie.
Ak nie, tak pri takom rýchlom impulzovaní do relé (PWM beží na cca 75Hz) to relé pri vypnutom stave naindukuje dosť veľké napäťie opačnej polarity čo nemusí robiť dobre mosfetu v GM čo spína osvetlenie.

myslím že AE sú napájané z baterky

skús :D hehe

tvoja spotrebná teória je logická, ale neboj, nikdy ti to nevymláti baterku :) je to ošetrené

profor

Streda, 15. Septembra 2010, 15:07

Ak nezabudnem pozrem do môjho GM aký spínač je na to osvetlenie použitý

crumar
Auto: 528i
Kraj: Žilinský

Streda, 15. Septembra 2010, 15:13

Ked prehodis biely vodic zo zltym, tak pri zapnuti parkovaciek sa ti rozsvieti aj interierove osvetlenie, takze tiadial cesta nevedie. ;)

profor

Streda, 15. Septembra 2010, 15:18

takže je to tak :)

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 12 neregistrovaných