Špekulant napísal:raz mi niekto hovoril že nemože sa zasa dávat tej nemrzky vela lebo že vraj sa može zalepit termostat s toho ale neviem poradte

cim viac nemrznucej tim viac agresivnejsie to bude na tesnenia. na svk ti staci v pohode do -30 no mozes si dat aj do -50 ak sa chystas na severny pol

. inac nechapem tych co v lete leju len destilku
](https://www.bmwklub.sk/images/smilies/eusa_wall.gif)
, pretoze voda ma bod varu 100 stupnov no 50% zmes(nemrznucej a vody) ma bod varu ma 107,2 stupnov a zamrza az pri -37 ! a nemrznuca zmes ma antikorozne ucinky
inac na motoride bol celkom dobry prispevok o chladiacej kvapaline :
Nemrznuca zmes ma rozdielnu viskozitu ako voda. Viskozita hrubo a nie celkom presne povedané odpor, ktorý kladie kvapalina pri tečení - nie je hustota. Sú to dve rozdielne veci, aj keď to ľudia často zamieňajú a automaticky odhadujú, že kvapalina ktorá "ťažko" tečie musí byť automaticky hustejšia. Typickým príkladom je napríklad aj olej.
možno trochu viac povedia nasledujúce tabulky
Viskozita µ[cpos]
Teplota voda 50% zmes čistý koncentrát
27°C 0,862 2,8 (+324%) 14 (+1624%)
71°C 0,401 0,95 (+237%) 3,8 (+948%)
93°C 0,305 0,7 (+230%) 1,4 (+459%)
Z týchto údajov vyplýva, že ak je v chladiacej sústave koncentrát chladiacej zmesi namiesto 50% zmesi, bude tlaková strata pri tom istom prietoku v prípade koncentrátu 2,29 × vyššia, resp. v prípade toho istého tlaku bude pretekajúce množstvo o 2,29 × nižšie.
Keďže ide o chladenie, tak nemenej dôležitou je merná tepelná kapacita chladiacej kvapaliny - to znamená koľko tepla je potrebné na zvýšenie teploty 1kg kvapaliny o 1 K(°C)
c [J/kgK]
Teplota voda 50% zmes čistý koncentrát
27°C 4187 3412 (-18,5%) 2470 (-41%)
71°C 4271 3556 (-16,7%) 2680 (-37%)
93°C 4354 3622 (-16,8%) 2763 (-37%)
To znamená, že chladiaca zmes 50% etylénglykolu a vody je pri tom istom prietoku schopná pri teplote 93°C odviesť o 16,8% menej tepla ako čistá voda, pri čistom koncentráte je to až o 37% menej, inak povedané, ak by sa malo zabezpečiť to isté chladenie pri koncentráte ako pri 50% zmesi, musel by sa prietok chladiacej kvapaliny zvýšiť o 20,2%(čo v praxi samozrejme nenastane, čerpadlo je stále to isté, rozdiel v špecifickej hmotnosti nie je významný). Keď sa k tomu pripočíta ešte určité zníženie prietoku zapríčinené vyššou viskozitou, tak bude chladenie ešte slabšie.
Záver: z hladiska účinnosti chladenia by bola určite najlepšou chladiacou kvapalinou čistá voda (kvôli zvýšenej korózii a najmä zamŕzaniu u nás nedá použiť celoročne).
Každopádne 50% zmes je určite z hľadiska chladenia lepšia ako koncentrát. Mnohí môžu namietať, že veď majú naliaty koncentrát a funguje to, nič sa neprehrieva. Áno, môže to tak byť, veľmi záleží na tom, aké rezervy tam nechal konštruktér pri návrhu chladiaceho systému a ako sa ten daný konrétny motor používa, to znamená aké aktuálne nároky sú kladené na chladenie. Účinnosť chladenia pri použití inej chladiacej kvapaliny ako prepokladal konštruktér tak môže byť dostatočná ale aj nemusí ....
Keby mal niekto záujem o viac čísel, dajú sa nájsť všelikde, ale celkom pekne zhrnuté sú napríklad aj na
http://www.engineeringtoolbox.com/ethyl ... d_146.html