... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, Kraken, johnyfly1

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
DaDoAbraham
Autor témy
Auto: E39 530dA
Kraj: Prešovský

E36 vôla v riadeni + kolisave otacky na volnobehu

Štvrtok, 3. Júla 2014, 01:21

Zdravím chcel by som sa opýtať či mi nebudete vedieť poradiť...totižto nedávno som menil čapy, tycky stabilizatora a tycky riadenia na prednej náprave. Po výmene týchto dielov mi nastal problém a to taký, že ak vytočím plný volant a prejdem aj po najmenšej nerovnosti začne mi to nepríjemné buchat (niečo v kolesách/náprave ) ako keby kov o kov a zároveň ak stojím na mieste a potocim kúsok volantom niečo v náprave búcha...taktiež keď prejdem po dierach...pocit ako keby som jazdil s vybitymi tyckami riadenia, pričom su nové a pevne...osobne som to viackrát prezeral lebo pri tom zatacani som mal pocit ako keby ni tam koleso o niečo buchalo ale všade ma dosť priestoru, všade je to ok...čo by to mohlo byť ?

Zároveň mám už istý čas problém z klesanim otáčok na volnobehu po naštartovaní
Nie vždy ale takmer...niekedy zakolisu dokonca až tak že mi auto zdochne ak nepridam plyn...a zasa počas jazdy niekedy ak vyradim rýchlosť tak padnú na cca. 1100 ot/min a klesnú až keď spomalim alebo zastanem alebo až keď dlhšie idem tak po hodnej chvíľke. Zároveň sa mi stáva, že auto po naštartovaní za studena pri jemnom rozjazde (na jemnom plyne) nemá plynulý chod, po chvíľke sa to stratí a ide bez problémov... Môžu tieto veci spolu súvisieť ? A čo by ich mohlo spôsobovať ?
E46 318Ci Cabrio '03 - Vietor vo vlasoch
E39 530dA Sedan '01 - EX Príbeh traktora
E36 316i Compact '95 - EX

ferdy91
Auto: 318is m42,e61 530i
Kraj: Banskobystrický

Re: E36 vôla v riadeni + kolisave otacky na volnobehu

Štvrtok, 3. Júla 2014, 15:53

Podobny problem som mal aj ja s tym buchanim ako pises uplne typicky zvuk ako rozmlatena naprava pritom vsetko bolo pevne aj tycky nove vsetko nove az som sa nasral a dal som dole tlmic aj s vrchnym ulozenim rozobral premazal silikonovym sprejom tlmice boli tak 80% ale newa a horne ulozenie lozisko slo strasne tazko precistil som ho sprejom povolilo dal vazelinu zalozil a prestalo vsetko buchat neverim tomu ze to bolo v tom ale mne osobne to prestalo buchat.A to kolisanie otaciek mam presne to iste na m42b18 pokial je studene priblizne tak pol minutku nema auto 100% tah a potom uz pekne ide pritom motor po nastaveni rozvodov zabruseni ventilov atd cize vina motora to neni asi to tak je... :wink:

DaDoAbraham
Autor témy

Štvrtok, 3. Júla 2014, 19:20

No ako uloženie tlmicov mám kus maksie ale mne to skôr búcha v riadení... Ako keby tam bola vola... Niekde v strede medzi napravami a tým pádom kolesá pri prechode po diere vydávajú zvuky ako keby bola rozbitá náprava :-\

jurii
Auto: 30/36/46/60 +6v
Kraj: Trnavský

Štvrtok, 3. Júla 2014, 20:04

DaDoAbraham napísal:
No ako uloženie tlmicov mám kus maksie ale mne to skôr búcha v riadení... Ako keby tam bola vola... Niekde v strede medzi napravami a tým pádom kolesá pri prechode po diere vydávajú zvuky ako keby bola rozbitá náprava :-\

Menil si si to sam? Lebo mne raz taky magorci menili tycky riadenia a nesli im povolit tak potom marovali kladivom atd, boli lenivy to trocha nahriat autogenom, potom sice nahriali ale az moc a z riadenia sa len zadymilo vymenili tycky ,ale potych šupach to to riadenie neprezilo...
BMW Nevlastníš ,BMW Vlastní teba.

ferdy91
Auto: 318is m42,e61 530i
Kraj: Banskobystrický

Štvrtok, 3. Júla 2014, 22:09

Tak riadenie skus tak ze si zavolaj kamarata nech ti kyvoce volantom hore dole na malinkom kuse a rukou chyt ci neni vola v serve popripade odspodu pobuchaj a hned budes vedet na com si ja som si myslel ze vola je v tyckach vymenil som ich a vola stale ostala sice trosku mensia ale ostala mozno je v serve malinka vola mal som doma asi 3 serva kazde 1 som zrepasoval a mozem povedat ze v kazdom jednom urcite malinka vola je aj ked su v nom nove puzdra gufera loziska ovsem co je to malinka vola to je take relativne :wink:

Ronnie333
Auto: BMW e36
Kraj: Nitriansky

Piatok, 4. Júla 2014, 06:02

Tycky stabilizatora. Tiez som mal spravenu napravu a strasne mi to buchalo na nerovnostiach. Ono tie svine male vyzeraju na pohlad ze su dobre ale skus ich vymenit a uvidis. A ked neppomoze aspon budes mat nove :-) a zas nejake drahe niesu....

Ronnie333
Auto: BMW e36
Kraj: Nitriansky

Piatok, 4. Júla 2014, 06:06

A k tym otackam. Podla tvojich symptomov to vidim na dieru v sani - poriadne popozeraj hravne to gumene koleno...potom to moze byt volnobezny ventil, lambda sonda, vaha vzduchu...ale to je uz nakladnejsie...

DaDoAbraham
Autor témy

Piatok, 4. Júla 2014, 09:39

A ako nájdem tu prípadnú dieru ? pozeral som to viackrát a nikdy som nič nenašiel....váhu mám dobrú a lambda semtam vyskočila na diagnostike ale mi povedali, že keď mi to nerobí vysokú spotrebu a nedymí, tak že ju mám ešte nechať.... a volnobežný ventil na čo slúži ?

Tyčky stabilizátora sú tiež vymenené ;)

Arnold
Auto: E91 F48
Kraj: Košický

Piatok, 4. Júla 2014, 15:11

Ja by som to s riadením videl na servo. Dnu v serve je kovová tyč so zúbkami hore a od volantu ide tyč s kónusovitým ozubeným kolesom, funguje to podobne ako prevod na diferenciáli. Ak sú zuby v serve opotrebované tak by to mohlo spôsobovať vôľu v riadení a spomínané búchanie.

DaDoAbraham
Autor témy

Utorok, 8. Júla 2014, 12:28

Tiež ma to napadlo...no a servo treba repasovať však ? alebo resp. je to najvýhodnejšia možnosť, aspoň tak som to počul... A neviete koľko to cca. môže stáť ?

johnyfly1
Auto: E36/316i compact
Kraj: Žilinský

Utorok, 8. Júla 2014, 14:32

ak mas volu medzi zubami tak sa repas neoplati :) ale da sa to zospodu dotiahnut..je tam taka velka skrutka na riadeni cca kde sa spajaju hreben a spirala a ked sa trosku dotiahne tak vola bude mensia no riadenie ti pojde trosku tazsie :)
skontroluj ale este preistotu ako je na tom silentblok na riadeni
diel 2 je to ako hardyspojka ale v mensom :)
http://2009.bmwfans.info/parts/catalog/E36/Compact/Europe/316i_1.6-M43/LHD/M/1997/march/browse/steering/steer_col_lower_joint_assembly/

http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1282850-WRXEATR-DIY-Replacing-Your-Steering-Column-Guibo
E36 compact 316i           (||||)(||||)

justdoit
Auto: e36 318iS
Kraj: Bratislavský

Utorok, 8. Júla 2014, 14:40

otáčky kolíšu aj mne ked naštartujem, občas tiež musim maličko pridať plynu ale potom už pohoda, bud je niekde diera, prípadne ako bolo spomenute lambda sonda alebo tá váha vzduchu
Obrázok
ex: e36 318iS coupe

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných