... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK
pelo napísal:Mensie zlo v tomto pripade neexistuje. Ked si pozries kroky vsetkych vlad co tu mame po prevrate, tak zistis, ze robia uplne to iste, nikto nerobi viac ani menej...pretoze politici NEROZHODUJU o nicom a osoby, resp. podla honosneho nazvu "financne skupiny" na pozadi sa nemenia...
MuadDeeb napísal:No trosku vam ozrejmim preco ma fico 40 percent a preco vsetci co neboli volit ho prave preto volili. Ano pocujete dobre, volili ste F!ca.
Ked si chcel Meciar udrzat kreslo premiera, tak zmenil volebny system na jednomandatovy volebny obvod, mame pomerny volebny system.
1. Ak by sme mali viacero volebnych obvodov (napriklad tri) tak do parlamentu by sa dostali kandidati s najvacsim poctom hlasov z kazdeho obvodu a tak by sa skladal parlament. Vtedy je vacsia sanca zvolit si cloveka z okolia, ktora sa v tom vyzna. Tento system ale nemame, preto sa do parlamentu volia zastupcovia pre cele slovensko.
2. Ludia na kandidatke maju kazdy svoje cislo a podla toho kolko kresiel v parlamente dostane, tolki sa z kandidatky dostanu. Kandidati sa mozu prekruzkovat, ak niektori z nizsich pozicii dostanu viac hlasov ako ti pred nimi.
3. Pocet odovzdanych platnych hlasov sa musi nejak prepocitat na kresla (kolko kresiel dostane kazda strana). Na to, aby sme vedeli, kolko kresiel kto dostane, musime vypocitat tzv. republikove cislo. To sa urcuje na Slovensku pomocou tzv. agenbach-Bischofovej metody. Republikove cislo je cislo, ktorym sa nasobi pocet odovzdanych hlasov a vypocita sa pocet kresiel v parlamente.
4. Dolezite je, ze vetky hlasy sa v koncnom zuctvani zaratavaju. Opravnene hlasy su doleziteci ideme alebo nejdeme volit. Prave tie maju najvacsi vplyv na volbu.
5. A teraz preco ste volili F!ca. Budeme pracovat s jednoduchymi cislami aby to olo prehladne.
Mame 100 opravnenych volicov. 30 z nich sa zucastni volieb: 15 voli SMER, 10 voli KDH a 5 voli Most. POTIALTO JE TO DOBRE.
Mame volebnu ucast 30%, neplatnych hlasov 0%. Aby to bolo co najjednoduchsie, dajme pocet kresiel na 100. Kedze zo vsetkych opavnenych volicov bolo volit iba 30% mame zatial v parlamente obsadenych len 30 kresiel.
Teraz prichadza na radu tzv. republikove cislo. Sucet platnych odovzdanch hlasov sa vydeli cislom 101 (100kresiel + 1). Toto cislo vyjadruje, kolko hlasov musi strana dostat na jeden mandat (jedno kreslo). Takze mame 30 hlasov / 101 = 0,297. Tym sme si urcili republikove cislo.
Pocet platnych hlasov odovzdanych pre stranu sa nasledne vydeli republikovym volebnym cislom a ziskame pocet kresiel v parlamente. 15 ludi volilo smer, cize 15/0,297= 50 kresiel. 10 ludi volilo KDH, cize 10/0,297=30 kresiel a 5 volilo Most/0,297=17 kresel. Zopakujeme si: Smer 15 hlasov, 50 kresiel. KDH 10 hlasov, 3 kresiel. Most 5 hlasov a 17 kresiel. TAKTO SA OBSADZUJE PARLAMENT NA SLOVENSKU.
6. Ak sa volieb zucastni vyssie percento ludi, republikove cislo klesa a rozdiely medzi stranami sa vyrovnavaju. Cize vyssou volebnu ucastou dostavaju strany menej kresiel (konkretne Smer by mal menej). Co myslite preco si Smer dovoluje to co si dololuje? Ma vacsinu v parlamente a moze si robit co chce. Preto je tu takyto bordel. Ak by boli pocty hlasov vyrovnane, viac by sa medzi sebou kontrolovali a nedovolili by si toto.
Strany vyhravaju a maju vysoke zastupenie kvoli nizkej ucasti ludi vo volbach. Este dve poznamky. Ak odovzdate hlas strane, ktora neprejde (min.5%), hlas sa na konci zapocitava. Neplatny hlas sa do repbulikoveho cisla nezapocitava a tym padom je zabezpecena vyssia vyvazenost stran.
Dufam ze som to aspon z casti vysvetlil.
Igmaus napísal:
S týmto máš úplnu pravdu v škole sme v minulom semestri preberali presne toto isté ... Tento volebný systém je podľa mňa nastavený dosť zle.
Igmaus napísal:S týmto máš úplnu pravdu v škole sme v minulom semestri preberali presne toto isté ... Tento volebný systém je podľa mňa nastavený dosť zle.