... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK
Majo bmw napísal:chalani vsetko je to iba o intercooleri...v lete musi viac chladit a v zime mu to ulahcuje vonkajsia teplota....niekedy v lete sa mi stava ze pri +30 a viac auto na petke a 130km/h vobec netaha ako keby tam ani turbo nebolo....no teraz v zime to taha ako besne...turbo proste potrebuje chladny vzduch a na to tam je intercooler....akurat v zima to ma lahsie... a to je aj rozdiel medzi td a tds motorami....
mattto napísal:Ja som si svojim motorom isty sice ma 700000 ...
mattto napísal:No ma,bola to prva 5ka v CA,clovek by nepovedal ze tolko spravi,a v podstate bez problemov :)vsak po 10tich rokoch spolahlivosti pribudli za posledny rok dva nove kusky X5 35d a 123d(dalsi dufam uz bude benzin),som zvedavy ci to spravi aspon 500000 tie auta lebo sa mi zda ze oproti E39 sla kvalita v mnohych veciach bokom.
sysell napísal:kalon ty si sice pisal uplne halucinacie, ale ano je to tak, je to obrovsky roziel ci ej zima alebo teplo, u mna je rozdiel naozaj vyrazny povedal by som aj zo 20 koni, resp. ako rozdiel pred chiptuningom a po. (Pri telotach okolo okolo 25-30 a - 10)
takze podla mna vzduch vhanany do valca v pripade diesela ma rovnaku teplotu ci v lete ci v zime.
Helldiver napísal:
Kallon, nic v zlom, ale tu si predsa len trosku zadrel - kazdy turbomotor ma pomerne pokrocile riadenie plniaceho tlaku, obtokovymi ventilmi, wastegate, variabilnou geometriou lopatiek... A tento tlak v sani je snimany MAP senzorom a ECU ho presne reguluje, takze neexistuje aby sa ten tlak vyrazne menil podla rocneho obdobia, podla toho su okrem ineho aj nadimenzovane suciastky v motore, takze sa to nemoze svojvolne menit, ale musi to byt presne regulovane. prave naopak, v zime sa meni teplota toho nasavaneho vzduchu, je chladnejsi (ale ide do motora pod tym istym tlakom ako teplejsi vzduch v lete, MAP senzor rozoznava iba tlak a nie teplotu, samozrejme ze ECU ma k dispozicii aj teplotne cidlo a podla toho moze robit iste upravy, ale to bude skor vo vstreknutej davke a iba minimalne v plniacom tlaku, ten sa moc hybat na motore v zaklade nemoze, hlavne smerom nahor), energeticky bohatsi ako si spravne spomenul (viac kyslika) a teda sa moze vstreknut vacssia davka paliva ako v lete - treba si uvedomit ze dizel nema skrtiacu klapku, motor nasava vzdy rovnake mnozstvo vzduchu a vykon je v podstate regulovany len mnozstvom vstreknutej davky paliva (ted bohatostou zmesi) - to je aj jeden z dovodov lepsej spotreby dizla, neni tam ziadna restrikcia v sani (obrazne povedane oprotu benzinu so skrtiacou klapkou).
Kallon napísal:... zabudate na jednu vec. pri kompresii sa vzduch ohrieva a na to aby sa ulahcila kompresia je tam intercooler (medzichladic) kt odobera toto teplo a tym umoznuje vyssiu kompresiu. takze podla mna vzduch vhanany do valca v pripade diesela ma rovnaku teplotu ci v lete ci v zime.
problem je viac menej na strane benzinu lebo v tomto pripade rozdiel teploty nasavaneho vzduchu v lete ci v zime je znacny. ale na druhej strane je to kompenzovane vacsim mnozstvom kyslika vo vzduchu kt vyrovnava energeticky obsah reakcnej zmesi.![]()