Ako je zname, statistika je presny sucet nepresnych udajov

, ale aj tak sa mi to s tou inflaciou akosi nezda
Kazdopadne, aj na uvedenom priklade mojej ex-E39 je zrejme, ako ceny BMW stale rastu a to aj pri zohladneni inflacie. Zaroven je na tomto priklade krasne vidiet ako sprosto je urobena ta inflacna kalkulacka INEKO...
Je mozne, ze rocnu mieru inflacie maju dobre, len akosi zabudli zohladnit kurzove zmeny EUR-SKK v obdobi pred 01.01.2009, resp. DEM-SKK pred 01.03.2002.

Tak sa potom moze stat, ze ak nahodim cenu auta v "dobovych" EUR (t.j. 36t € v r.2003), tak prepocitane na dnesne EUR vychadza auto na cca 50t €, ale ked nahodim cenu v SKK r. 2003 (1,5M), tak uz to zrazu vychadza na dnesnych 70t € teda 2,1M SKK...
Sudruhom v INEKU akosi nedoslo, ze 1 EUR v roku 2003 nestalo 30,1260 SKK, ale cca 42 SKK
Ja osobne by som skor veril tomu prepoctu z "historickych" € na "dnesne" €, ceny aut sa u nas vzdy odvodzovali od ceny v EUR (DEM), takze cena v SKK ma vzdy slabsiu vypovedaciou hodnotu najma pre velke kurzove vykyvy (42 SKK za EUR v r. 2003 vs. 30,126° C na jachte v Stredomori v lete r. 2008

, co ak dobre pocitam je viac ako 40%).
Faktom vsak je, ze za 50t "dnesnych" EURupii kupim sotva hole-bose nove F10 530d uplne bez vybavy (viem, ze vacsina "nadstandardnej" priplatkovej vybavy mojej ex-E39 je dnes najsocialnejsi zaklad v F10) a to mi este musia dat zlavu... o novom BMW za 36t je asi skoda sa bavit... za tie prachy by pomaly nebola ani F30 318d v chabom zaklade...
Dalsia vec je, ze pred 10-15 rokmi by nikoho ani v totalnom deliriu nenapadlo pytat si za nejaky Hnujdaj 60t € (O.K., povedzme ze "dobovych" 43t €) , ako dnes pytaju za (povedzme si pravdu, nie zly) Hnojnik Genesis... a to jednak preto, ze za korejske auto by proste nikto taky balik penazi vtedy nedal a jednak preto, ze nic podobne proste nemali v ponuke

Ceny bohuzial hore idu, este ma napadol blaznivy priklad: na tie casy pomerne dobre auto Opel Vectra A 1.7D GLS (MY 1993) stalo na konci roka 1992 povedzme 35.976 DEM (18.394 €) (zdroj: cennik
Opel Vectra A), to by dnes bolo po zohladneni inflacie udajne 57.238 €

podla mna je ta kalkulacka uplne scestna...