... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK

bmwtt.sk

Užívateľov profilový obrázok
januar
Auto: e90 320i
Kraj: Bratislavský

Re: Pozor na naftu - Slovnaft!!!

Nedeľa, 5. Decembra 2010, 19:28

Certisko napísal:
Navine je flakanie udrzby pump Slovnaft - a celkovo Slovnaft cerpacky nevynikaju kvalitou sluzieb akurat vynikaju vysokymi cenami.

Povedal by som tak ako sa netankuje na Jurki a podobnych srandach asi nie je vhodne tankovat ani na Slovnaftke.

tak preto je uz u nas slovnaft lacnejsi nez jurki zahada vyriesena :shock:

gila
Kraj: Bratislavský

Nedeľa, 5. Decembra 2010, 19:56

ja som zase preistotu dnes rano nastartoval svoju naburanu sedmu, a po cca 3/4 hodine co bezal motor mi zrazu zacala dost striekat voda z prasklinky na chladici, a motor sa prehrieval, tak som to radsej rychlo vypol... vyzera to tak ze nocne mrazy mi nieco odpalili, snad mi nepraskla hlava :-/
a BTW, je tam slovnaft :D

oseldusan
Auto: Ex E39, E61, F10,G05
Kraj: Žilinský

Nedeľa, 5. Decembra 2010, 23:11

Ja osobne som cca tri roky dozadu natankoval na Slovnaftke na Kragujevskej v Ziline ( vypadovka na Bratislavu ). Rano , kedbolo cca -20 som uz nenastartoval. Vybral som palivovy filter ( este som mal Opla ) a vyklepal z neho kopec parafinu ?! Podotykam, ze to bolo v zime , takze mali mat uzzimnu naftu. Odvtedy iba Shell. Sem tam OMV.
ex E39 525D facelift
E61 530XD facelift
F10 530XD
G05 45e

Ahmed
Auto: BMW
Kraj: Prešovský

Pondelok, 6. Decembra 2010, 12:49

tankoval som na Shell (snv) a tiez som nenastartoval :roll: a este som sa bol pytat...aj mi potvrdili ze maju zimnu naftu a predsa zamrzla
Speed means freedom of the soul.

Jannci
Auto: MB
Kraj: Trnavský

Pondelok, 6. Decembra 2010, 13:06

chalani, pomente si palivove filtre. voda vacsinou ostane tam, a potom to zamrzne a mate stym takuto ostaru

jojom555
Autor témy
Auto: BMW
Kraj: Žilinský

Pondelok, 6. Decembra 2010, 16:29

Palivovym filtrom to nie je, ani nicim inym, iba tou naftou... Palivovy bol meneny asi pred mesiacom - to patri Janncimu.. poobede som auto odtiahol k Milosovi /BMino/ - chalanisko z fora /som mu za to velmi vdacny, a nie iba za to =D> / do garaze, trosku sme tam prikurili a vecer auto naskocilo ako hodinky, bolo to moje asi tretie tankovanie na Slovnafte v KNM /predtym take mrazy neboli/, ale urcite aj posledne vobec na Slovnaftackej cs, k tomu este aj ta udrzba Slovnaftu v celej SR - otras, mozno na par vynimiek. Prechadzam k OMV - Alpin Diesel, maju dobre referencie, tak uvidime..
E65 735i ex
E46 330D ex

Thorien
Kraj: Košický

Pondelok, 6. Decembra 2010, 18:30

Jannci napísal:
chalani, pomente si palivove filtre. voda vacsinou ostane tam, a potom to zamrzne a mate stym takuto ostaru

ano .. a zamrzne vam filter cim dosiahnete presne to iste ... ze sa nafta nedostane k valcom :D

PetiE34
Auto: E34 524 TD +E34+E30
Kraj: Košický

Pondelok, 6. Decembra 2010, 18:35

Neviem ako to je pri novších modeloch ale ja na E34 mam na palivovom filtri zospodku šrubu a pred každou zimou vypustím sajrajt zo spodku filtra. Po kúpe pred prvou zimou som vypustil viac ako poldeci vody až tak išla nafta posledné dve zimy už oveľa menej.
Keď tankujem na starej Slovnaftke pri studenom štarte hustí bieli dym až kým sa poriadne nezohreje s naftou zo shell po naštartovaní troška a po pár min vôbec nedymí (nabielo :mrgreen: ). A myslím každý nafťák ma vyhrievaní filter takže by sa parafín nemal až tak vylučovať aspoň vo filtri. Zatial som môjho natočil vždy bez vážnejších problémov okrem prípadu že nešli 2 žhaviče

takže odkaliť alebo vymeniť filter , pozrieť vyhrievanie filtra voziť plnú nádrž a netankovať na 1000 ročných benzinkách
E34 525 tourig tds-ON AIR
E34 524 td-Sterlingsilber-Metalic
E34 525 tds
E34
E30
Kočky chcú BMW, seriem nanich ... mám BMX! 8998

starML
Kraj: Zahraničie

Pondelok, 6. Decembra 2010, 21:26

Já si myslím, že těm čerpacím stanicím nadáváte zbytečně, protože z 80% to bývá chybou uživatele vozu. Nejsem, ani jsem nikdy nebyl zaměstnancem čerpací stanice (tj. možná chyba?), ale 23 let jsem dělal technika v bývalé ČSLA. Takže to můžete vzít jako vzpomínky starého zbrojnoše.

Asi 80% čerpacích stanic je v ekonomickém pronájmu různých osob a teprve ta zbývající pětina je skutečně provozována petrochemickou firmou, ať už se jmenuje Slovnaft, Benzina nebo jinak. Schválně si všimněte cedule na dveřích, kdo tu pumpu skutečně provozuje. Na tyto pumpy je potom dodáváno palivo petrochemických firem, buď přímo z rafinerií, nebo z jejich meziskladů, různými dopravci a buď při plnění cisterny nebo až na pumpě se do paliva přidávají firemní aditiva, barviva atd. Jednou cisterna veze naftu, podruhé benzín, ale taky LTO do teplárny, jak kdy, jak kdo. Že se cisterna mezi naftou a benzínem vyčistí je teorie, praticky to dělají jen lidi. Pokud v hospodě nevyčistí trubky, tak pivo stojí za hovno a může za to hospodský a ne pivovar. Na rafineriích a meziskladech je režim kontroly kvality a čistoty dobrý, celkem dobře je to popsáno v této semestrální práci http://envi.upce.cz/pisprace/prezencni/28_09_3.doc . Pokud nebudete číst všech 25 stran, přečtěte si na str. 3 o "dýchání nádrží". Co to "dýchání" je najdete i zde http://www.petroleum.cz/slovnik.aspx?pid=79 . Za ty roky si nepamatuji, že by mi někdy do kasáren přivezli špatné palivo. A to nám to vozili skoro výhradně ze státních hmotných rezerv, kde bylo 2-3 roky a při jeho obměně ve skladech šlo do spotřeby v kasárnách. Takže rafinerie a mezisklady jsou podle mne OK- jdeme na pumpy.

Obsluha čerpací stanice týdně odkalovala nádrže a vyspádované potrubí a vždy se našlo pár deci vody a sem tam nějaká nečistota z povrchu nádrže. V zimě té vody bylo méně, ale v létě i litr z nádrže 50m3. Myslíte si, že obsluha zakrývala manko dolitím litru vody? Ne, je to tím "dýcháním nádrže", kdy se při vyprázdňování nádrže dostává nad hladinu paliva atmosférický vzduch a na stěnách nádrže vodní páry zkondenzují a stečou do paliva. A v létě je vzduch mnohem vlhčí, než v zimě. Samozřejmě, že na vstupu vzduchu do nádrže byly vysoušeče vzduchu, ale i tak se tam vlhkost dostala. Tak to jsme byli v kasárnách, kde byla nějaká zodpovědnost, občas i kontrola a to vydrenážované palivo se shromažďovalo v sudu. A pokud ten sud nikdo nešlohnul, tak se to někam odváželo. Jen blbec by to někam nalil. Takže pumpy bývají taky v pořádku, pokud se o to někdo stará, jak má.

Pokud je někde bordel, tak to dopadne takto : Na jedné pumpě v ............... pracuje 1 chlap a 5 ženských jako pokladní (jedna z nich je vedoucí) a jeden důchodce tam v létě seká trávu a v zimě hrabe sníh. Kdo tam asi dělá, to co dělala obsluha PHM v kasárnách? No přece na to jezdí firma, jenže to stojí peníze. Takže první průser byl v srpnu s benzínem u BMW530i, majitel auta má prodejnu s autodíly. Druhý byl ředitel servisu Škoda s Oktávkou v naftě. V obou případech voda a rezavé sračky. Ale hlavně to nikde neříkejte, všechno Vám zaplatíme. Jenže to bych musel chodit do kostela a né do hospody. A kasáren ubylo a někam se to palivo ze SHR vozit musí, uděláme s Vámi cenu ........ . Jdeme na auta.

Takže palivo nám vozili čisté, pumpař pravidelně odkaloval a přece v každém autě nebo pásové technice jsme našli vody dost, tj. poldeci i decák, podle velikosti nádrže. A především u techniky, která pravidelně jezdila, takže teorie o vodnatění paliva u auta, které se nepoužívá moc neplatila. Sem tam se palivo ztratilo, uteklo přes bránu nebo přes plot, ale vodu tam nikdo nelil. Zase tam zkondenzovala ta vodní pára, ale pokud ho bylo jen malé množství, tak se zachytila v prolisech nádrží, kde byly výpustné šrouby a v odkalovačích - pamatujete na "skleničky" u Tater? A dvakrát ročně byly tzv. přechody na letní/zimní provoz, kdy se odkalení provádělo. A před odjezdem na zimní cvičení jsem nafasoval kanystr lihu, kanystr benzínu a každý benzíňák dostal hlt lihu a nafťák hlt lihu i benzínu, Velfobin byl tenkrát drahý. Jdeme na naše auta.

Ať si každý vzpomene, kdy a jestli vůbec dal před zimním obdobím do nádrže nějaké aditivum pohlcující vodu. Kdo odkalil palivový filtr jako PetiE34, vyměnil nebo alespoň benzínem propláchnul filtr u diesela. Na co, všichni přece tankujeme na pumpách světových značek a jejich kvalita paliva je garantovaná atd. Jenže i v našich nádržích kondenzuje voda, která se nám tam dostala vzduchem při vyprázdňování nádrže. Polovina z nás jezdí s 1/4 paliva v nádrži a když se rozsvítí magické oko, tak zase dotankujeme na 3-5 stovek (20Euro), na co jezdit plnou, ještě by mi to někdo vypustil. Takže i v našich nádržích vzniká voda bez zavinění rafinérie nebo čerpací stanice a když přijdou náhlé mrazy jako teď, tak se najde viník na pumpě? Zamžívají se Vám okna, našli jste na autě někdy ranní rosu? Tak přesně tohle se děje i v poloprázdné nádrži, akorát ne v takovém množství, ale opakovaně. Snad jsem dokázal, že ne všechna voda pochází z nekvalitního paliva a všechno vyřeší jedna lahvička za 70-120 korun a je po starostech na 2tisíce km.

A přidám ještě jeden odstavec. Určitě jste si všimli, že v zimním období z výfuku delší dobu vychází vodní pára a přesto se chladící kapalina neztrácí. A na nalévacím víčku oleje mám takovou hnusnou emulzi, ale olej je dobrý, nedávno vyměněný. Je to Fridex nebo ne?

Obrázok

Tak nějaká voda je v tom palivu, to jsme si už řekli. Ale ona se dostane i do olejové náplně, pokud to ale není chladící kapalina. Více objasní článek Ing. Černého z VŠCHT Praha zde http://oleje.cz/index.php?left=main&pag ... sti_oleju9 . Zajímavý je ten žehličkový prskací test, já to zatím vždycky olizoval.
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex

MuadDeeb
Auto: EX: E46 320dT 2005
Kraj: Prešovský

Utorok, 7. Decembra 2010, 07:28

Chlape, k tomu len =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
We ride together, we die together - Bad Boys For Life
Ford Escape 3,0 V6 XLT Limited

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 208 neregistrovaných