Chcem sa podelit o svoje skusenosti s pohonom 4x4 u e46 330xi a jednou velmi nebezpecnou situaciou, ktora sa mi stala. Predtym som mal zadokolku e46 a musim povedat ze zadny nahon tahal v zime za kratsi koniec. V pripade, ze bol na ceste lad, tak pohnut sa bol niekedy problem, takisto na neodhrnutom parkovisku. Ako dalo sa s tym jazdit aj v zime, dokonca som bol vzdy rad, ked napadol sneh, lebo auto bolo velmi hrave, ale vzdy som trpol aby som nemusel zastavit niekde v kopci.
Oproti tomu 330xi ma neskutocnu trakciu a na snehu vystreli ako raketa. Takisto na zladovatelom povrchu nema problem s rozbehom. Nie je nutne ziadne dohovoranie s trakcnou kontrolou a lahkym plynom, vypinanie DSC, rozbehy na dvojke a pod., jednoducho zaradim jednotku a idem.
Zastavit v kopci nieje ziadny problem, a aj pokial je sneh vysmykany tak trocha sa zachveje zadok a auto sa pohne dopredu. No kedze mam auto prvu zimu, tak som sa rozhodol otestovat, kde ma stvorkolka limit a ako funguje asistenta na zjazd z kopca HDC.
Tak som sa vybral do lesa vyskusat ako sa bude stvorkolka spravat v extremnych podmienkach (mladicka nerozvaznost

). Cesta bola pokryta totalnym ladom a zmrznutym zvyskom snehu. Na aute som mal zapnute DSC. Auto celkom slusne tahalo aj v miernejsom zladovatelom kopci, takze som nemal pocit ze by mohol nastat problem. No prisiel posledny poriadny tiahli stupak a auto zacalo pomaly spomalovat, uz vyzeralo ze tam vyleziem no auto zrazu zastalo, nepomohlo ani vypnutie DSC, zadok zacal utekat do strany a brzda bola absolutne nepouzitelna, pretoze kolesa sa zablokovali a auto sa zacalo stacat do strany smerom k dost strmemu zrazu medzi stromy, akonahle som povolil brzdu bolo mozne auto mierne korigovat a vyrovnat no zase sa zacalo prudsie rozbiehat dole kopcom – a to som bol stale otoceny smerom do kopca. Tak som zase pritlacil na brzdu a auto sa znova zacalo smykat von z cesty, pretoze bola mierne klopena k tomu zrazu. Cesta bola dost uzka, takze som bol z toho dost vysrany a uz som sa videl prekoteny niekde medzi stromami a vycital som si naco som sa tam trepal. V tom momente ma napadla jedina vec povolit brzdu a snazit sa stocit zadnu cast auto do opacnej strany ako bol zraz. To sa aj podarilo, sice pri tej otocke som narazil zadnym naraznikom do zmznuteho kopca, ale aspon auto uz bolo vyrovnane dole kopcom. No auto zrychlovalo a bolo neovladatelne a zase prednom castou sa tahalo do toho zrazu a vtedy som zapol zazracne tlacidlo HDC pustil brzdu, nechal neutral. Auto zacalo vydavat od kolies divne zvuky, zrovnalo sa a uz som konecne mohol ciastocne korigovat smer. Takto som zisiel cely kopec. Urcite by to lepsi sofer vedel zvladnut aj bez HDC a bez diery v narazniku no mne to fakt zachranilo auto a mozno aj zdravie. HDC ma jedinu chybu, ze nefunguje aj pri cuvani

, ked uz auto v kopci zastane a nieje mozne sa otocit.
Tato skusenost ma presvedcila o tom, ze lad na strmom sikmom kopci je velmi nebezpecny a ako malo stacilo, aby sa to skoncilo ovela horsie ako len s dierou v narazniku. Tych par sekund, ked je clovek takmer bezradny a uz sa vidi ako sa auto s nim kotula v tej rokline medzi stromami. Vycita si, ze mal z roboty ist ako vzdy domov k priatelke a nie kvoli takejto zbytocnosti si pokazit zivot.