... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK

reklamne predmety bmwklub.sk

Pežot

Sobota, 8. Marca 2008, 11:40

Tak asi teraz už vážne neviem ...

V hre ostal Olympus E-410 a Canon EOS 350D :? :? takže vlastne vôbec neviem, ktorý ... niekto vraví Canon iný Olympus ... lenže ako písal sooky tak Olympus má ten 4/3 síce neviem čo to je ale tak čo už :lol:

Ešte budem uvažovať a sooky dúfam, že nespravím :lol:

Užívateľov profilový obrázok
vilkoxs
Kraj: Trenčiansky

Sobota, 8. Marca 2008, 12:29

njn 4/3 je pocet stran ze 4 ku 3 mam take DVD aj to tam bolo vysvetlene ze co to znamena a je to daco take ze aj normalne nie digitalne zrkadlovky to mali a ece to aj zabranuje nejako vynetacii (t.j. ze ked zozoomujes taq sa ti sem tam niekde objavi na prechodoch take modre a toto 4/3 tomu nejako zabranuje ale samozrejme to zalezi aj od objektivu

Pežot

Sobota, 8. Marca 2008, 12:30

vilko: čiže tých 4/3 je ako normál čo mám na telke??? :lol:

vilkoxs

Sobota, 8. Marca 2008, 12:47

mno prave som nasiel to moje DVD co som k tej E-500 dostal a tam to opisuju ze zabranuje vynetacii dalej ze to robi take zivsie obrazky atd a to 4/3 znamena asi to ma daco spolocne s tymi starymi zrkadlovkami ktore zaznamenavajku na ten stary 35mm kinofilm a ze to dako zmensuje na ten CCD cip

sooky

Pondelok, 10. Marca 2008, 21:27

jezis vy ste tu fakt odbornici na e34 e36 e38 e39 ale nie na 4/3 :)

4/3 je format cipu v olympus zrkadlovkach. To co pisu v manuale je cisty marketing, ok?

http://en.wikipedia.org/wiki/Four_Thirds_System

cip pouzivany v zrkadlovkach olympus je MENSI a to PODSTATNE MENSI ako bezne APS-C cipy 24x16mm v konkurencnych zrkadlovkach. Ano, fyzika plati aj pre olympus teda ten cip je schopny za rovnakych svetelnych podmienok nachytat MENEJ SVETLA ako konkurencia kedze ma MENSIU plochu. To znamena:

- vyssi sum na vysokych ISO hodnotach a potrebu pouzit silnejsiu Noise Reduction = strata kvality fotky, hlavne detailov
- dlhsi expozicny cas pri rovnakych svetelnych podmienkach
- principialne menej kvalitne fotografie v dosledku mensej velkosti jednotlivych pixelov
- vyssiu nachylnost na opticke vady [uplne vsetky ktore existuju]

tym netvrdim ze olympus zrkadlovky nefotia kvalitne - ano, fotia. Ide o to, co je pre teba definicia kvality. Ta kvalita proste NIE JE to iste ako foti napriklad canon so svojim legendarne cistym high-ISO prejavom na CMOS cipoch pripadne Nikon na svojich hlavne poslednych zrkadlovkach napr. d300 [to je ale ina cenova kategoria].

kto si mysli ze trepem blbosti a ze ten rozdiel nie je podstatny, tak tu:

http://www.dpreview.com/reviews/olympuse3/page19.asp

sa presvedci o opaku. Olympus E-3 co je najdrahsia bezna olympus "vec" ma na ISO400 priblizne rovnaky sum ako Canon 40D na ISO1600 co je rozdiel "dvoch expozicnych krokov". Dajme tomu, ze fotis BMW v hodinach nie zrovna v auguste o 13:00 naobed na Sahare :) teda nemas idealne svetelne podmienky. Povedzme... napriklad taky marec na slovensku, 17:00. Na to, aby Olympus spravil fotografiu spravne exponovanu, potrebuje na ISO400 expozicny cas vymyslime si 1/50s. PRE DANE DRIFTUJUCE BMW TO ZNAMENA, ZE ODFOTIS JEDNU MACHULU A NEBUDES VEDIET CI JE TO NA OBRAZKU AUDI ALEBO TRABANT. Ked budes fotit to iste s Canonom pri uplne rovnakych expozicnych podmienkach avsak na ISO1600 aby si mal na fotografii TAKY ISTY SUM AKO MA OLYMPUS NA ISO400, dosiahnes cas 1/200s co znamena OSTRE KRASNE TAKMER UPLNE "ZASTAVENE" DRIFTUJUCE BMW.

Zhrnme si to : rozdiel je ten, ze s Olympusom to BMW pri vymyslenych konkretnych podmienkach neodfotis kdezto s Canonom ano. Podla toho co som mal moznost vidiet v spomenutom teste by som v ziadnom pripade nefotil Olympusy cez iso400...

A este jedna vec : poznam viac ako desat ludi, ktori si na zaklade marketingu kupili Olympusy. Do dvoch mesiacov mali na krku ine pristroje - VSETCI.

zizibmw

Utorok, 11. Marca 2008, 07:13

to je super, prave ked som si precital tvoj clanok este viac sa tesim na novy canon co som si objednal, uz sa neviem dockat, este desat dni.... :(
BMW - Push it to the limit

Pežot

Utorok, 11. Marca 2008, 07:14

Tak toto je už na uvažovanie ... tak teda asi vyhral Canon ... :lol: :lol: :lol:

Inak neviete poradiť nejaký kamenný šop, kde ho splašiť??? Lebo v NAY, čo ja viem ? :? :?

zizibmw

Utorok, 11. Marca 2008, 07:31

pozri na nete, na kazdej druhej stranke je ina cena tak si vyber tebe vyhovujucu, napr. skus www.obchodnydom.sk :wink:

Pežot

Utorok, 11. Marca 2008, 07:34

Tam 350D nemajú :lol:

zizibmw

Utorok, 11. Marca 2008, 07:35

hmmmmm.......... :(
tak potom 450d ale to bude za tie peniaze uz fotit same :D

Xader
Kraj: Bratislavský

Utorok, 11. Marca 2008, 13:04

Pežot napísal:
Tam 350D nemajú :lol:

Ja som ho kupoval v meste ISTROPOLISE ... super predajna a poradia ti , predvedu ... tam kupis za dobru cenu a maju ich priamo v predajni :wink:
bmw e61 530xd
bmw e60 535d - ex
bmw e46 M3 - ex
bmw e36 M3 - ex
bmw e46 325xi - ex
bmw e46 330xd - ex
bmw e46 330ci - ex
bmw e39 530d - ex

Pežot

Utorok, 11. Marca 2008, 13:09

To by som sa šiel kuknúť ale ešte musím niečo vybaviť :wink:

sooky

Utorok, 11. Marca 2008, 13:13

gratulujem k tomu canonu a prajem dobre svetlo ako sa medzi fotografmi hovori.

Ja som sice z ineho tabora [nikon] ale na rozdiel od mnohych "zarytych" fanusikov znacky typu "moj canon je parada, tvoj nikon je blbost" a opacne proste objektivne priznavam ze obidva tabory su velmi kvalitne pre bezneho cloveka a nejake technicke rozdiely su mnohonasobne prevazene kvalitou respektive nekvalitou fotografa a kitoveho objektivu ktory bude pouzivat :)

Canon 350D, 400D pripadne zatial nerecenzovana novinka 450D su mimoriadne kvalitne masiny ; o ich "desiatkovych" bratoch 20D, 30D, 40D to plati este viac.

Drobny tip : ked budes fotit "vysokorychlostne" akcie, nastav si ISO800 ak budes mat slabsie svetlo pripadne ISO1600 ak budes mat dobre alebo lepsie ako dobre svetlo. Dovody:

a) expozicny cas. Zmrazit driftujuce BMW na fotke si ziada co najkratsi cas, preto treba pouzit co najvyssie za danych svetelnych podmienok POUZITELNE ISO s ohladom na sum.

b) sum. Ak v slabom svetle natocis iso1600, budes tam mat viac sumu ako v pripade iso800 [a samozrejme naopak, cim mensie ISO cislo, tym mensi sum na fotografii, preto sa za dobrych svetelnych podmienok foti iso100 alebo 200]. ISO1600 vs. ISO800 a sumovost samozrejme plati aj v dobrom svetle az na to, ze v dobrom svetle je ten sum natolko maly, ze ten rozdiel je velmi zanedbatelny a ten kratsi expozicny cas co ziskas ti umozni viac zmrazit akciu = dostat kvalitnejsiu fotku. Niekedy fotografia nie je len o technickom prevedeni, ale aj o obsahu.

Dalsi tip: ked budes fotit taketo nestaticke veci a'la drift BMW pripadne ked budes fotit v polotme a'la Horkyze Slize koncert, v kazdom pripade pouzi davkovy rezim. Tieto zakladne zrkadlovky robia priblizne 3fps, 3 obrazky za sekundu. Mas vacsiu sancu ze ziskas zaujimavejsie foto pripadne si mozes vybrat medzi nimi [tu bmw vchadza do driftu, tu uz driftuje, tu ho uz fesak vyrovnava do direkt smeru] a hlavne V PRIPADE TAKYCHTO RYCHLYCH AKCII PRVA FOTKA ZVYCAJNE NEBYVA NAJOSTREJSIA z dovodu pohybu a klepnutia zrkadla vnutri vo fotaku a z dovodu stlacenia spuste [nikto z nas nie je profisniper a garantujem ti ze ked tu spust stlacis, ze pohnes aj fotakom - rotacny pohyb doprava dole].

Dalsi tip: ked budes fotit drift bmw v dobrom svetle, kvoli rychlosti zaostrovania si zvol manualny rezim s prioritou clony, nahukaj tam vysoke F-cislo [priblizne od f/8 maju standartne objektivy optimalnu ostrost] a zaostrenie na nekonecno. Velmi podstatne tym skratis dobu potrebnu na zaostrenie toho fotaku cim mnohonasobne zvysujes sancu na zachytenie "tej najlepsej" fotky z daneho driftu. Nevyhoda : pri pouzivani vysokych F/cisel [malej clony] prichadza k predlzovaniu expozicneho casu co nie je zrovna to co potrebujes na zmrazenie drift akcie. A machulu mozes nafotit aj s beznym kompaktom :)

Dalsi tip: kup si nejaky vysokosvetelny objektiv, teda s malym F/cislom, napriklad 50mm/f1.8 pripadne 75mm/f1.8. Okrem toho, ze nezoomovacie objektivy maju vyssiu kvalitu [lebo vyrobca dokaze dany objektiv maximalne zoptimalizovat len na jednu jedinu dlzku], vdaka vyssej svetelnosti [mensiemu f/cislu] dosiahnes kratsie expozicne casy. Nevyhoda : musis zoomovat nohami :) to znamena ze podla daneho objektivu musis byt daleko resp. blizko pri driftujucom bmw a treba si dat bacha, aby si mu nestal v ceste ked nahodou vodic ten drift nezvladne :)

zatial tolko.

Pežot

Utorok, 11. Marca 2008, 15:39

Hmm ďakujem za info, tak ešte uvidím ako to bude s objektívom ... kurnik toto byzerá nad 15 ooo :lol: :lol: :lol:

Nevadí, ale investícia sa myslím, oplatí :wink:

vilkoxs

Utorok, 11. Marca 2008, 19:03

pozri ked ti nevadi ze za to vyvalis kopec penazi taq si to zober je jasne ze olympus neni naj znacka ale myslim ze pre nie profi fotografoch to je good ale je to na tebe takze vela zdaru pri kupe Canon-u

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 246 neregistrovaných