jezis vy ste tu fakt odbornici na e34 e36 e38 e39 ale nie na 4/3 :)
4/3 je format cipu v olympus zrkadlovkach. To co pisu v manuale je cisty marketing, ok?
http://en.wikipedia.org/wiki/Four_Thirds_System
cip pouzivany v zrkadlovkach olympus je MENSI a to PODSTATNE MENSI ako bezne APS-C cipy 24x16mm v konkurencnych zrkadlovkach. Ano, fyzika plati aj pre olympus teda ten cip je schopny za rovnakych svetelnych podmienok nachytat MENEJ SVETLA ako konkurencia kedze ma MENSIU plochu. To znamena:
- vyssi sum na vysokych ISO hodnotach a potrebu pouzit silnejsiu Noise Reduction = strata kvality fotky, hlavne detailov
- dlhsi expozicny cas pri rovnakych svetelnych podmienkach
- principialne menej kvalitne fotografie v dosledku mensej velkosti jednotlivych pixelov
- vyssiu nachylnost na opticke vady [uplne vsetky ktore existuju]
tym netvrdim ze olympus zrkadlovky nefotia kvalitne - ano, fotia. Ide o to, co je pre teba definicia kvality. Ta kvalita proste NIE JE to iste ako foti napriklad canon so svojim legendarne cistym high-ISO prejavom na CMOS cipoch pripadne Nikon na svojich hlavne poslednych zrkadlovkach napr. d300 [to je ale ina cenova kategoria].
kto si mysli ze trepem blbosti a ze ten rozdiel nie je podstatny, tak tu:
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse3/page19.asp
sa presvedci o opaku. Olympus E-3 co je najdrahsia bezna olympus "vec" ma na ISO400 priblizne rovnaky sum ako Canon 40D na ISO1600 co je rozdiel "dvoch expozicnych krokov". Dajme tomu, ze fotis BMW v hodinach nie zrovna v auguste o 13:00 naobed na Sahare :) teda nemas idealne svetelne podmienky. Povedzme... napriklad taky marec na slovensku, 17:00. Na to, aby Olympus spravil fotografiu spravne exponovanu, potrebuje na ISO400 expozicny cas vymyslime si 1/50s. PRE DANE DRIFTUJUCE BMW TO ZNAMENA, ZE ODFOTIS JEDNU MACHULU A NEBUDES VEDIET CI JE TO NA OBRAZKU AUDI ALEBO TRABANT. Ked budes fotit to iste s Canonom pri uplne rovnakych expozicnych podmienkach avsak na ISO1600 aby si mal na fotografii TAKY ISTY SUM AKO MA OLYMPUS NA ISO400, dosiahnes cas 1/200s co znamena OSTRE KRASNE TAKMER UPLNE "ZASTAVENE" DRIFTUJUCE BMW.
Zhrnme si to : rozdiel je ten, ze s Olympusom to BMW pri vymyslenych konkretnych podmienkach neodfotis kdezto s Canonom ano. Podla toho co som mal moznost vidiet v spomenutom teste by som v ziadnom pripade nefotil Olympusy cez iso400...
A este jedna vec : poznam viac ako desat ludi, ktori si na zaklade marketingu kupili Olympusy. Do dvoch mesiacov mali na krku ine pristroje - VSETCI.