Zdravím, dúfam píšem do správnej sekcie. Napíšem aj niečo viac a zbytočnosti dám menším písmom, aby ich bolo ľahšie preskočiť :)
momentálne vlastním postaršie ľudové vozidlo Passat B3 (1991). Páčia sa mi staršie Nemecké autá. Značky BMW a Mercedes považujem za najlepšie autá sveta. Kvalita, luxus, dizajn, klasika. Plus BMW trošku viacej športovosti a Mercedes trošku viac pohodlia. Z toho vyplýva pre mňa Mercedes ako vhodnejší, ale zrovna model v generácii ktorú hľadám sa mi veľmi nepáči W210 s tými 4-mi oválnymi svetlami.
E39 je pre mňa asi najkrajšie BMW, len si nemôžem dovoliť cukrík za 7000, ani taký stred za 5000. Ideálna cena pre mňa je tak 3000. Ešte napíšem že moje auto musí byť manuál a musí byť diesel a mohlo by byť kombi. Na výbavu ani výkon nepozerám vôbec, hlavne E39 asi bez klímy a aspoň predných el. okien nedostanem, čo mne úplne stačí. A aj keby to bolo 520d, 100kw úplne stačí, nie som pretekár.
Ale k veci: píšem, lebo kamarát má
E39 525tds ročník
1999. Cena je ešte dosť pod mojou hranicou 3000, ale auto je aj náležite k tomu opotrebované až rozšalátené. Kamarát má auto 4 roky a najazdil na ňom 160 000km. Mal ho ako taxík. Auto má teraz niečo cez
300 000km, viem je neuveriteľné že 9 ročné BMW malo 140 000km, ale ozaj vyzeralo ako nové vtedy, kamarát si myslí, že sú pravdivé km, ja neviem.
A teda k chybám:
Bude treba meniť tlmiče a zjavne aj časti prednej nápravy (čapy, ramená...). Napriek tomu však pri prejazde nerovnosťami z neho nie je veľmi zlý pocit.
Motor má veľmi dobrý a rovnomerný ťah a veľmi pekný zvuk (pre mňa je 6 valcov stále nadštandard :) ) nič nepíska, nebúcha.
V zime štartuje na brnk aj pri -17C, ale
za tepla, keď stál len pár minút mu trvá dlhšie (tak
5-10 sekúnd štartovania) kým naskočí. Neviem či je to veľká závada, ale nepáči sa mi to.
Čo sa o tds hovorí, že praskajú hlavy a tak, na to ten kamarát povedal, že neexistuje zlý motor, len zlý šofér a tento motor možno vydrží menej zlého zaobchádzania. Každopádne motor nežerie vodu ani olej. Kamarát menil olej vždy keď si to auto (počítač) vypýtalo. Čo ma ešte trochu hnevá, slzí nafta asi na niektorom vstreku.
Karoséria je buchnutá na pravý predný roh od zrážky zo zverou. Svetlo je zalepené, kapota a blatník vyklepané. Mne to nevadí, beriem to ako dobrý dôvod na zľavu. Od tej zrážky auto neukazuje vonkajšiu teplotu a rozbil sa vtedy chladič klímy, takže ani klíma neide a stratil aj ladvinky (mriežku kapoty), tak dal z novšieho modelu E39. Celkovo sú po aute drobné odreninky z parkovania a čo mi trochu vadí zlomená ľavá zadná kľučka, takže dvere sa dajú otvoriť len zvnútra.
V interiéri je roztrhaná vodičova sedačka (kamarát je mohutnejšej postavy) a odlomená kľučka na vodičových dverách, takže sa otvárajú ťahaním lanka.
Čo kamarát spomínal že sa robilo, tak bol repasovaný alternátor predminulú zimu aj nová 100A batérka, menené čerpadlo v nádrži, menené to neviem ako sa to volá (termospojka?) čo zapája vrtulu chladenia.
Je to veľká blbosť kupovať? Po pravde ak by to bol Touring v tom istom stave a cene, tak už ho mám doma

Ďakujem za každú radu a názor.
Vždy som radšej kúpil lacnú haraburdu a tešil sa z každého kilometra čo prejde a keby sa niečo totálne pokazilo, tak si poviem, že pri tej cene sa dalo čakať a pri drahších ojetinách mám obavy, že je to len opticky krajšie a rozpadnúť sa môže tak isto, len pri toľkých peniazoch by to viac mrzelo.
Celkovo mi to príde ako dosť zložité auto, preto sa toho bojím a rozmýšľam či nekúpiť radšej zase Passat okolo rv 2000, motory TDI všetci poznajú, samozrejme sa nechytá komfortom, výkonom ani kvalitou, ale keď kúpim pojazdnú haraburdu, tak myslím, že Passat mi ľahšie a lacnejšie opravia. Samozrejme guľatý Passat B5 sa mi až tak veľmi nepáči. Možno kúpim len Passat B4 (čo je vylepšené to čo mám), ale to zase nemusím meniť, môžem si ďalej rapotať na tomto.