... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
barabas
Autor témy
Kraj: Žilinský

CAR PC

Nedeľa, 24. Februára 2008, 12:22

CAR PC koncepty

Urcite tu je niekolko nadsencov z IT, ktori sa pohravali s myslienkou si zabudovat do svojich milacikov pocitac. Existuje niekolko variant, ktore prichadzaju do uvahy, kazdeho oslovi ina.
Na zaciatok by som vas chcel oboznamit z jednotlivymi typmi zariadeni:

Notebook, mozme mat klasickej velkoti, vacsinou s 15“ obrazovkou alebo takzvany mininotebook, ktory je mensich rozmerov. Preco pisem aj o klasickych notebookoch, ked tie budu ovela jednoduchsie na osadenie v aute? Lebo nie kazdy chce kupovat koli svojmu car pc hned novy notebook. Vela z vas uz ma doma notebook, ktory by radi vyuzili aj na toto riesenie.

Touchscreen:
Dash-in:
Obrázok
Obrázok
Pricom rozlisujeme motorizovane, a manualne, motorizovane ako uz nazov hovori maju v sebe mechaniku ktora dokaze nielen dany displej vysunut a schovat ale aj natacat do stran, ked je vysunuty. Par typov uz ma zabudovanu cd/dvd mechaniku s usb vystupom, cize mozeme nase media pohodlne vkladat priamo pod touch screen, a dokazu fungovat ako audio a video prehravac nezavisle od toho ci je pocitac pripojeny alebo nie je, samozrejme ze cenovo su vyssie. Potom su typy, ktore sice dokazu prehravat , video, audio, tv, radio bez pripojeneho pc...ale nemaju vga vstup a usb vystup touch screenu co je pre vacsinu rieseni tiez nepouzitelne.

Double alebo 2 Din:
Obrázok
Su raz take vysoke co sa tyka zabudovania, cize zaberu dve casti v stredovom panely, byvaju tak isto motorizovane a staticke, motorizovane sa daju este natocit a to tak ze sa dokaze displej posunut zhora nadol a mierne vyklonit dopredu. A su aj modely so zabudovanou cd/dvd mechanikou

Standalone
Obrázok
Su pomerne problematicke co sa tyka umiestnenia a podla mna aj neesteticke, ked sa len tak polozia niekde v aute a urcite velmi lahko padnu do oka zlodejovi, kedze sa daju rychlejsie odpojit ako zabudovane. Ale ich hlavna vyhoda je oproti zabudovanym to ze niesu obmedzeny velkostou stredoveho panela, cize mozme mat napriklad 10,4“ monitor, co je ucite pohodlnejsie na pozeranie filmov ako napr zabudovany 7“.

Urcite sa vacsina z vas rozhodne, pre in-dash screen, ano, efekt je velmi prijemny ked dakomu odprezentujeme ako sa elegantne vysunie z klasicky vyzerajuceho panela obrazovka a natoci spravne na vas, ale treba sa zamysliet ci je prave toto riesenie vhodne pre vas, kedze cim nizsia teplota a cim viacej casti ktore mozu byt nou ovplyvnene, tak tym vacsia pravdepodobnost ze sa tak stane. Niektori pouzivatelia hlasia zlyhanie mechaniky, pri roznych nizsich teplotach, od -5 mozu ale nemusia nastat problemy. Teplota ovplyvnuje nielen mechaniku in-dash monitora ale aj zobrazovaciu cast, cize displej, krystaly ktore su v monitore maju horsie vlastnosti v mraze a preto pri minusovych teplotach moze nastat to ze nas displej nebude pouzitelny, kym sa nezohreje prostredie v aute.

PC:
Klasicky:
Obrázok
Je ulozeny v pevnom, najcastejsie kovovom puzdre niekde v aute, najvacstejsie v kufri aj s cd/dvd menicom a prepojeny cez cele auto az ku monitoru vpredu. Najcastejsie sa pouziva via epia maticna, ktora je mini itx a ma integrovane komponenty.
http://www.stevieg.org/carpc/install/building/

1 a 2 Din pc:
Obrázok
1 Din PC s DVD mechanikov umiestneny v stredovom panely

Obrázok
2 Din PC s touchscreenom a DVD mechanikov

Daju sa zabudovat do stredoveho panelu, existuju varianty ktore sa zmestia do 1 Dinu, na miesto radia, alebo varianty ktore potrebuju 2 Diny. Casto maju zbaudovanu cd/dvd mechaniku a vyvedene usb porty a citacku na pamatove karty na predny panel, ale na druhej strane zbytocne drazdia oci zlodejov. A niektore uz aj touch screen, cize sa nemusite o nic starat, len zabudujete dane zadriadenie ako celok do stredovej dosky a pripojite ho.

Notebook:
Obrázok
Je varianta ktora vdaka napriklad: novemu asus eee pripada v dnesnej dobe ako rozumna, hlavne koli prizanivym rozmerom zariadenia.
Pozitiva:
Mozeme ho zabudovat tak, ze notebook bude mozne hocikedy vybrat a uschovat na bezpecnejsie miesto
Odolnost komponentov
Mozne pouzitie ako klasicky notebook, napr na dovolenke na prehranie filmu mimo auta.

UMPC:
Obrázok
Je to vlastne tablet pc mensich rozmerov, je mozne zabudovat ako pc, cize sa niekde ulozi v aute a prepoji sa s touch screenom vpredu, alebo ho priamo pripevnit bud do stredovej dosky alebo na nu. Vyhoda je, ze ho mozeme zobrat so sebou.
http://www.ultramobilegeek.com/2006/09/ ... -umpc.html

Ja som sa rozhodol pre variantu in-dash touch screen v spojeni s notebookom(asus eee s upravami)

Moj plan je:
1.
Osadit touch screen miesto radia.
Umiestnit notebook do auta
Prepojit zariadenia
Prepojit notebook s audio zostavou auta
Zmeny notebooku:
Rozsirit ram
Rozsirit pamat na ukladanie
Gps prijimac a vyviest antenu pod predne sklo
Usb Radio s prijimanim rds
Bluetooth modul
Mobilny internet(zatial asi s vyuzitim mobilu)

2.
Vyviest panel s usb portami, ovladacimy tlacidlami, citackou kariet a externou dvd rw na dosah sofera.

3.
Prepojit pc s ovladacimi prvkami auta:
Okna, svetla, klakson, klimatizacia.
Dovod je ten, aby som mohol na dialku cez wifi z mobilu ovladat svoje auto(okna, svetla, klakson, mozno este par dalsich, nie plyn, starter a rychlosti nemam chut ovladat;)
Venuju sa tomu napriklad tu:
http://www.mp3car.com/vbulletin/sensors/
http://www.mp3car.com/vbulletin/fusion- ... brain.html
Zabudovat do notebooku accelerometer, na snimanie a vyhodnocovanie spravania sa auta v roznych(krajnych) situaciach a na snimanie posobenia gravitacnych sil.
Obrázok
http://www.active-robots.com/products/p ... eter.shtml
http://www.olimex.com/dev/mod-mma7260q.html

4.
Prepojit pc S riadiacou jednotkou:
Monitorovat a zaznamenavat celkovy stav auta:
Rychlost, rychlostny stupen, otacky, spotreba, stupanie, uhol zakruty...Neskor je mozne reprodukovat komplet vsetko na mape. A samozrejme zobrazovat na touchscreene pocas jazdy, v peknom multimedialnom prostredi.

mno niekto si moze mysliet ze som blazon:) ok, co uz, tak som:)
neviem na kolko sa mi podari zrealizovat vsetky moje plany,
prekazku vidim akurat pri prepojeni nb s autom, sw ktory vyhodnocuje vsetky udaje, bud uz niekto napisal, cize pohladam, alebo si ho napisem sam.
momentalne som do asus eee osadil usb hub so 4 portmi, dva vyuzivam na 16gb usb disky, ktore su vzadu jednoducho vymenitelne. staci zhodit kryt na ramku a su pristupne, 3ti port vyuziva bluetooth modul a posledny si zatial setrim na dalsie rozsirenie, mozno touch panel a budem mat z neho tablet pc;p
ale tuto temu nejdem dalej preberat, kedze to tu nepatri a venuje sa tomu uz niekolko ludi na internete. osadit touchscreen do stredoveho panelu a prepojit ho s notebookom.
jeden taky moj hlavny momentalny problem je ten ze mam v plane si mozno kupit ako dalsie auto e60 a neni tam kde umiestnit touchscreen, cize toto musim este vyriesit, skor ako dokoncim svoj car pc

sorac za preklepy:)
privitam vsetky navrhy, napady a kritiku...
Naposledy upravil/-a barabas v Nedeľa, 24. Februára 2008, 21:59, upravené celkom 2 krát.

barabas
Autor témy

Nedeľa, 24. Februára 2008, 12:39

stranka fusion control center s produktom fusion brain je mometalne nedostupna, dostal som mail ze presuvaju hosting, cize treba ich stranku skusit o par dni, alebo pogooglit resp pozriet mp3car.com tam su tie popisy tiez...

kačo
Auto: OOOO A6 3.0TDi

Nedeľa, 24. Februára 2008, 13:17

a co tak dotykovy LILIPUT monitor? .... ja som ho chcel davat ako carpc do e36 ... chcel som aj do e46 car PC, ale zatial su v plane ine veci, ale napad s asus eee je velmo dobry ;)....
E36 325 TDS (ex)
E46 MT-330CI (ex)
E46 M3 (ex)
E70 X5 35d (ex)

OOOO A6 C7 3.0TDi quattro avant

barabas
Autor témy

Nedeľa, 24. Februára 2008, 13:30

kačo napísal:
a co tak dotykovy LILIPUT monitor? .... ja som ho chcel davat ako carpc do e36 ... chcel som aj do e46 car PC, ale zatial su v plane ine veci, ale napad s asus eee je velmo dobry ;)....

ktory z liliput produktov myslis?

ja som komunikoval s jednou cinskou firmou a vedia mi zabezpecit za spolu 375usd aj s postovnym in dash touch screen s fm radiom.

kačo

Nedeľa, 24. Februára 2008, 13:48

no ja sok kukal cisto len dotykovy displej ... ziadne in-dast , ale proste pevny monitor (ako ma Marko-ZH ale dotykovy) 7" a tusim staci na neho spravit ramik jemny a pasuje na 2din do e36 aj e46

a cena bola na nom nejakych 7500czk tusim za fungel ....
E36 325 TDS (ex)
E46 MT-330CI (ex)
E46 M3 (ex)
E70 X5 35d (ex)

kačo

Nedeľa, 24. Februára 2008, 13:50

barabas napísal:
ktory z liliput produktov myslis?

ja som komunikoval s jednou cinskou firmou a vedia mi zabezpecit za spolu 375usd aj s postovnym in dash touch screen s fm radiom.

ale za tu cenu co tu pises, by som to asi zobral aj teraz :lol: ... ved to je super cena ... a podla obrazkov co som videl, tak liliput bol velmo ochotny spolupracovat s PC ako carPC ;)
E36 325 TDS (ex)
E46 MT-330CI (ex)
E46 M3 (ex)
E70 X5 35d (ex)

m4x
Auto: E60 545i
Kraj: Bratislavský

Nedeľa, 24. Februára 2008, 15:10

to asus eee sa mi velcie pozdava, to uz sme tu nedavno nieco podobne rozoberali a ty si to zakladal.. tak isto planujem nieco podobneho mozno rovnakeho porobit ked bude vlastne auto.. zatial ti len mozem drzat palce
ale ten cely 4 bod, no vela stastia a pevne nervy :wink: osobne by som sa na to asi vysral, ale keby som vedel o niekom na svk ci v blizkosti ze to sprovoznil a vie to spravit mozno by som o tom uvazoval, ale osobne su mi take funkcie ukradnute
takze gl & hf :wink:
!!! Obrázok ???

crumar
Auto: 528i

Nedeľa, 24. Februára 2008, 15:58

barabas
Autor témy

Nedeľa, 24. Februára 2008, 21:36

crumar napísal:

jj poznam, ale trocha drahsie riesenia mi to pridu, inak podla mna je momentalne asi naj masina do auta infill g4:
[youtube]Gw8RwjiBY1Q[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=Gw8RwjiBY1Q

WhiteE39

Štvrtok, 6. Marca 2008, 16:20

Tieto origo compy do auta su pekne, ale skor by ma bavilo si to vyskladat v kufri. Aj nad tym uvazujem. Budem mat teraz navyse jeden comp, ktory by na to stacil, len sa obavam, ze budem musiet doriesit HDD, lebo ten original z desktopu by asi nezniesol otrasy pocas jazdy. Predpokladam ze notebookový disk bude riesenie v dobre vytlmenej bednicke.

Chcem to zabudovat do kufra a vyviest kabel na monitor k palubovke. Ovladanie asi cez bezdrotovu klavesnicu a mys.

V lete sa tymto mienim silno zaoberat, tak uvidim co zistim v praxi.

BTW. infill g4 je šupa, len cca 40.000 na naše je drahá hračka.. :cry:
E39 - 525 tds

Obrázok http://www.epro.sk

BlackMW
BMW Waffenschmiede Pressburg
Auto: E38

Štvrtok, 6. Marca 2008, 17:12

WhiteE39 napísal:
len sa obavam, ze budem musiet doriesit HDD, lebo ten original z desktopu by asi nezniesol otrasy pocas jazdy. Predpokladam ze notebookový disk bude riesenie v dobre vytlmenej bednicke.

desktopovy ani neskusaj.. bude ti to mrznut..
notbukovy vydrzi 6x vacsie pretazenie aj za behu,
ale najlepsie riesenie je SSD (solid state disk),
uz su cenovo celkom dostupne..
same shit, different day..
There's no replacement for displacement..
Aké krásne ticho by bolo na svete, keby ľudia hovorili len to, čo vedia.
Obrázok

barabas
Autor témy

Štvrtok, 6. Marca 2008, 20:21

BlackMW napísal:
desktopovy ani neskusaj.. bude ti to mrznut..
notbukovy vydrzi 6x vacsie pretazenie aj za behu,
ale najlepsie riesenie je SSD (solid state disk),
uz su cenovo celkom dostupne..

suhlas, treba brat do uvahy: otrasy, vlkhost a chlad.

BlackMW
BMW Waffenschmiede Pressburg
Auto: E38

Štvrtok, 6. Marca 2008, 21:31

barabas napísal:
suhlas, treba brat do uvahy: otrasy, vlkhost a chlad.

ale v podstate aj notbukovy je uplne postacujuci, zamrzol tusim len 2x za pol roka ked bola fakt supa ked som vletel do nejakej jamy..
a v zime som ho veselo pustal tiez a nevadilo mu to, ani fatherboardu..
same shit, different day..
There's no replacement for displacement..
Aké krásne ticho by bolo na svete, keby ľudia hovorili len to, čo vedia.
Obrázok

crumar
Auto: 528i

Štvrtok, 6. Marca 2008, 22:46

Treba kupit 24/7 disk.

WhiteE39

Piatok, 7. Marca 2008, 09:16

crumar napísal:
Treba kupit 24/7 disk.

To je aky? 24/7

To Black:

Ty si nieco taketo riesil? Okrem disku si tam mal dektopovy comp nahodeny, alebo cely notebook?
E39 - 525 tds

Obrázok http://www.epro.sk

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 28 neregistrovaných