... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
ROKI49
Autor témy
Auto: G20 330i
Kraj: Bratislavský

Výmena oleja v automate - vhodné spôsoby

Streda, 21. Augusta 2013, 11:07

Caute, nikde som tu nenasiel diskusiu ohladom tejto problematiky, tak skusim takto.

Ohladom sposobu vymeny oleja v automate som sa bavil uz s vela servisakmi, ale nazory sa roznia a kazdy vravi nieco ine. Nieco ako preplach motora, niekto to ospevuje do nebies, dalsi povie, ze to takto clovek posle "do kytek". Preto by som chcel pocut nazory ludi tu, ked tak aj podlozene dakymi skusenostami.

Prvy sposob je samozrejme zhodit vanu, vymenit filter, tesnenie a doplnit olej. Takto nevymenime vsetok olej, kedze z hydromenica nevytecie, takze vymenime asi tak polovicu. Ked chceme byt dosledni, mozme to po par sto km vymenit znova, cim zase dosiahneme len ciastocne vyradenie stareho oleja a nejake % toho stareho oleja tam ostane. Pre mna je to trosku iritujuci pocit, ze vymena nie je kompletna. Ale lepsie ako nic, to urcite.

Druhy sposob, viacerymi odsudzovany je preplachnut to. Teda sofistikovany pristroj napojit na vstup/vystup chladica automatu a nechat to tade prebehnut. Vymena sa zastavi az ked z vystupu ide uz novy olej. Cize vymena je kompletna. Otazka je, ci je takyto sposob na starsiu prevodovku vhodny, lebo kazdy odporca operuje s tym, ze prevodovku takto odpisem, nikdy som vsak nepocul taky "fyzikalny rozbor", ze co tym vlastne odide. Poskodi sa hydromenic, upchaju sa kanaliky, zvacsia sa nejake vole? To prave neviem. Samozrejme vana musi ist zase dole, aby sa vymenil filter a tesnenie. Takze co je lepsie?

Preto by som rad pocul nazory ludi co k tomu maju co povedat a aspon rozumeju ako automat pracuje, pripadne maju osobnu skusenost. Ja sam neviem k comu sa priklonit.

Vdaka. :wink:
PRÍBEH: ex E39 525d, 2003, Individual Obrázok
ex F30 330d, 2013 Obrázok
G20 330i, 2022 Obrázok

Mi_t_is
Auto: BMW E36 325iA
Kraj: Žilinský

Re: Výmena oleja v automate - vhodné spôsoby

Streda, 21. Augusta 2013, 11:45

1. vypustiť olej cez vypustaci srob
2. zhodiť vaňu s tesnením
3. zhodiť filter
4. očistiť vaňu od oleja
5. očistiť magnety vo vanu
6. vymeniť filter
7. založiť vaňu s novým tesnením
8. naplniť olej v automate až pokým nevyteká
9. naštartovať motor, dať do Dčka
10. napuštať další olej až kým nezačne vytekať (automat si ho sám naberie koľko potrebuje)
11. rýchlo uzavrieť.

Dôležité je dať tam ten správny olej. Do vačšiny bmw automatov ide MOBIL LT 71141

takto sa to normálne mení a stačí toto opakovať každých 60tisic km, spôsob s nejakym preplachom by som uvažoval ked by bol starý olej už spálený.
Na predaj:

Obrázok
Znaky BMW,Kľúčenka 1er,3er,5er,7er,X rada ,čiapočky ventilov BMW,///M
Reseter intervalov OBDI, OBDII, tlačidlo kľúča centrálu

Predám manžetu radiacej paky E34(pravá koža,nová),Lanko ručnej brzdy E36 -bubon

Kontakt

ROKI49
Autor témy

Streda, 21. Augusta 2013, 12:00

Mne ta vymena je jasna, skor mi islo o to, ze preco ten preplach nie, ked olej vymenim cely, pricom pri tomto iba polku. Postupov na vymenu tu je na fore dost.
G20 330i, 2022 Obrázok

Mi_t_is
Auto: BMW E36 325iA
Kraj: Žilinský

Streda, 21. Augusta 2013, 12:21

ked ten olej nie je prepálený tak stačí výmena ako som napísal ja.. A prečo nie preplach? Však si ho vymen kľudne aj viac krát.. Ale neviem či tu je niekto kto to robil.. mne to príde zbytočné.. Moc mu to nepomôže vzhladom na klasickú vymenu.. a ked je automat už na odpis.. ani cela nova napln ho nevzkriesi.
Na predaj:

Obrázok
Znaky BMW,Kľúčenka 1er,3er,5er,7er,X rada ,čiapočky ventilov BMW,///M
Reseter intervalov OBDI, OBDII, tlačidlo kľúča centrálu

Predám manžetu radiacej paky E34(pravá koža,nová),Lanko ručnej brzdy E36 -bubon

Kontakt

dasto
Auto: E39 523iAt (sporak)

Streda, 21. Augusta 2013, 12:33

u mna sa menil nasledovne: vypustenie stareho, nechalo sa to poriadne odkvapkat, nalial sa novy s tym, ze sa nalial, nastartoval som, zaradil D a dolialo sa este co bolo treba. Troska som pojazdil, asi 10km, aby vsetky stupne preradili a olej sa zohrial. Nasledne vypustenie oleja, dole vana, vycistenie magnetov a vsetkeho okolo. Nahodenie noveho tesnenia a filtra. Zlozenie, naliatie noveho oleja, znova pokial nevytekal, potom zaradit D a na zdvihaku doliat az pokial nevyteka. Rychlo uzavriet. Od vymeny najazdenych nieco cez 10tis. a v pohode. Este mi odporucil ze pri 2hej vymene mot. oleja by vymenil este raz olej sposobom, ze vypustenie stareho a naliatie noveho, bez vymeny filtra. Pri takejto vymene sa spotrebuje 10litrov oleja. Pri vymene bez nejakeho preplachu je to 5 litrov. Pri 2hej vymene mot. oleja budem menit este tych spomenutych 5 litrov oleja. Tento sposob pouziva stale a menil olej vo vela BMW automatoch. jedina ktora odisla bola jeho ked menil prvy krat (kazdy sa uci na vlastnych chybach) odvtedy uz vela vody pretieklo dunajom...
radosť - jazda - bmw :.... vieme o čom ten slogan je

jetzt?
ex E39 523iA touring (sporak LPG)
ex E36 coupe 320i

PeqpeK
Auto: povacsine BMW

Streda, 21. Augusta 2013, 12:43

znamy ma v servise ten pristroj na preplach a on to velmi chvali, logicky by som sa k tomu tiez asi viac priklanal

mne bolo povedane, ze ked uz je olej fakt stary (200k km), tak je vhodne to uz komplet preplachnut aby sa zamedzilo prave tomu spominanemu "usmrteniu" automatu vzajomnym zmiesanim stareho vs noveho oleja

este pred vymenou do toho vraj leje podobnu chemiu ako sa pouziva na preplach motorov, ukazoval mi foto a ta prevodovka ostala fakt krasna cista, ma to odstranit aj vsetky usadeniny...ja sa to chystam na mojom riesit takto, dufam, ze ho tym neusmrtim lebo to by som asi nerozchodil...

ale tiez by som rad pocul nazory od ludi, co s tym maju skusenosti

ROKI49
Autor témy

Streda, 21. Augusta 2013, 12:56

Diky za nazor, potom daj vediet ako si dopadol, ked to vymenis. Mna to caka az za vyse rok, len som chcel vediet nazory.
G20 330i, 2022 Obrázok

PeqpeK

Streda, 21. Augusta 2013, 13:01

ROKI49 napísal:
Diky za nazor, potom daj vediet ako si dopadol, ked to vymenis. Mna to caka az za vyse rok, len som chcel vediet nazory.

myslim, ze sa to prejavi az po case (10k km) alebo tak...
teraz mi automat robi to, ze za studena ked zastavim na dlhsie a idem sa rozbehnut, tak kopne... a medzi 3 a 4 tiez trochu vaha, pri vyssich teplotach medzi 3 a 4 obcas toci otacky o nieco vyssie, inak OK

vravel mi, ze jemu to na starej X5 robilo to iste a od vymeny je to iny zivot, zatial mu to ide :D

jorge_sk
Auto: BMW 320xdT LCI (E91)

Streda, 21. Augusta 2013, 17:31

Trosku mimo temy ale predsa: Po kolko km to prvykrat menite? a kde si to davate robit? Nejake tipy kde to dobre robia (BA kraj)

PeqpeK

Streda, 21. Augusta 2013, 18:16

jorge_sk napísal:
Trosku mimo temy ale predsa: Po kolko km to prvykrat menite? a kde si to davate robit? Nejake tipy kde to dobre robia (BA kraj)

Skus trosku hladat na fore a vsetko sa dozvies

jorge_sk
Auto: BMW 320xdT LCI (E91)

Streda, 21. Augusta 2013, 23:03

No praveze som aj hladal. A ide o to ze v roznych temach sa tie udaje dost roznia. Od 60.000km (co sa mi osobne zda dost skoro) cez 100.000 az po nejakych 150k (co mi pride zasa uz neskoro). Ide o to ze ten rozptyl co sa tu na fore vyskytuje je prilis velky. Osobne si myslim ze niekde na polceste medzi 60 a 100 je optimalne, ale ak mi to aj niekto potvrdi budem rad. A inak rakcia "prva vymena u mna (uviest auto a prevodovku) po xxxxxxx km" mi urcite viac pomoze ako "Hladaj a najdes", co som samozrejme tiez urobil.

PeqpeK

Streda, 21. Augusta 2013, 23:34

jorge_sk napísal:
No praveze som aj hladal. A ide o to ze v roznych temach sa tie udaje dost roznia. Od 60.000km (co sa mi osobne zda dost skoro) cez 100.000 az po nejakych 150k (co mi pride zasa uz neskoro). Ide o to ze ten rozptyl co sa tu na fore vyskytuje je prilis velky. Osobne si myslim ze niekde na polceste medzi 60 a 100 je optimalne, ale ak mi to aj niekto potvrdi budem rad. A inak rakcia "prva vymena u mna (uviest auto a prevodovku) po xxxxxxx km" mi urcite viac pomoze ako "Hladaj a najdes", co som samozrejme tiez urobil.

slabo hladas kamos
bmw5-e60-e61/vymena-oleja-v-automatickej-prevodovke-e-60-t41919.html?hilit=zf%20odporuca%20olej%20menit
bmw5/vymena-oleja-v-prevodovke-525d-automat-2004-pk-a-okolie-t39483.html?hilit=vymena%20oleja%20automat

ak si dobre pamatam, tak samotny vyrobca prevodovky (ZF) odporuca prvu vymenu po 120 000 a potom dalsie po 60 000km

2bad
Auto: BMW 530d e39
Kraj: Nitriansky

Pondelok, 26. Augusta 2013, 08:46

ja mam najazdene 290 000km a z toho 90 som nabehal ja. olej v prevodovke som nemenil a radi dobre, az na kopance ked je studena, ale som pocul ze to je skorej problem vnutornych casti, tak s tym jazdim a pomaly setrim na repas :D naco do stareho verklu rvat peniaze ked netusim co je vo vnutri... keby mam repasovanu prevodovku, tak je to ina pesnicka, ale predchadzajuci majitel mi nic o prevodovke nespominal :-P a vyhodit len tak do vetra 200€ na to aby som repas za 2000€odlozil o par mesiacov je trocha blbost. :)
Felicia "novy xicht" 1.3MPi 50kw ex
BMW e36 M52 320i 110kw ex
BMW e39 M57 530dA 142kw - aktual

Obrázok

http://www.youtube.com/watch?v=dZTTn2gq ... re=related

Pity777
Auto: BMW F34 320xd
Kraj: Košický

Štvrtok, 29. Augusta 2013, 11:45

ROKI ale ja som uz olej v automate na tvojom aute menil... a menil som ho na 2x... to znamena take nieco ako preplach, lebo prvy krat som dal dole vanu, vsetko ocistil, vymenil filter dal nove tesnenie a naplnil ho novym olejom... pobehal som mesiach a o mesiac som uz len vypustil olej a naplnil ho este raz novym olejom... robil som to prave preto, aby som dostal von co najviac stareho oleja, kedze som tam dal novy behal som mesiac nech sa pomiesa so starym a potom este raz vypustil naplnil novym olejom...

tu mas aj fotodokumentaciu :) takze je podla mna zbytocne ti menit ten olej este raz...
pribehy-nasich-aut/bawo-individual-pity-na-predaj-t40965-315.html
BMW F34 320xd M-paket melbourne rot
EX BMW E61 530d M-paket, Black Sapphire, styling 128, 190kW
EX BMW E91 330d ///M-paket, Black Sapphire, styling 193, r.v. 2006, 212kW / 290HP, 335 look duplex
EX BMW E39 525d Individual ///M-paket, carbonschwartz, r.v 2003, 205hp

ROKI49
Autor témy

Štvrtok, 29. Augusta 2013, 13:15

Tak s autom sa ale jazdi aj nadalej, takze menit sa bude musiet niekedy. Skor som to tu zalozil, kvoli zvedavosti, lebo som chcel vediet nazory, nie preto, ze sa na to chystam v dohladnej dobe. Tak o dva roky asi. Ale diky :wink:
G20 330i, 2022 Obrázok

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 41 neregistrovaných