... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, SmartBastard

reklamne predmety bmwklub.sk

Rade8653
Autor témy
Auto: BMW X1 F48 xDrive20d
Kraj: Banskobystrický

Re: X1 xDrive20d (2017) - kúpa

Včera, 08:27

Ahojte. Riešim akurát výmenu oleja v automate a čoraz častejšie sa stretávam s názorom, že preplach prevodovky je jednak zbytočný a môže byť dokonca riskantný. Viete sa mi ešte k tomu niekto vyjadriť? Aký máte na to názor?
Nedalo by sa nejak dostať k servisnému manuálu na tento typ BMW? Samozrejme nie zadarmo.
Ďakujem.

Užívateľov profilový obrázok
xener
Auto: biele, sede, modre
Kraj: Bratislavský

Včera, 13:26

aky pouzivaju argument, ze preplach je riskantny? velmi ma tato logika zaujima, moja hovori ze vysledkom nepreplachu je stary olej v mechatronike, chladici a trubkach k nemu, hydraulickom menici a novy olej v olejovej vani.
Imperialblau Brillanteffekt Metallic - A89

xener

Včera, 13:32

co sa tyka servisneho manualu, na to je treba spravit konto AOS a tam mas TIS kde je skoro vsetko.

Rade8653
Autor témy

Včera, 13:40

xener napísal:
aky pouzivaju argument, ze preplach je riskantny? velmi ma tato logika zaujima, moja hovori ze vysledkom nepreplachu je stary olej v mechatronike, chladici a trubkach k nemu, hydraulickom menici a novy olej v olejovej vani.

Úryvok z článku, na ktorý som narazil:
Olej v automatickej prevodovke vydrží niekoľko desiatok tisíc kilometrov aj z toho dôvodu, že ide o uzavretý systém. Samotné trenie, vysoká teplota a opotrebúvanie súčastí vo vnútri prevodovky však *spôsobujú zanášanie oleja malými čiastočkami (pilinami).* O ich zber sa čiastočne stará filter, zvyšok rieši spomínaná pravidelná výmena oleja.
*Pri samotnej výmene však nikdy nedôjde ku kompletnému vypusteniu starej náplne a časť pôvodného oleja zostáva naďalej v prevodovke.* Nová náplň sa tak po servise zmieša so starým olejom, ktorý zostal v prevodovke. Mnohí preto využívajú strojový preplach na odstránenie zvyškov starého oleja z celého systému automatickej prevodovky.

Napriek tomu, že *myšlienka kompletného preplachu prevodovky pred použitím novej náplne znie dobre na papieri, v praxi so sebou prináša viaceré riziká,* ktoré môžu ovplyvniť fungovanie prevodovky.
Hydrorozvádzač automatickej prevodovky obsahuje labyrint kanálikov a priechody, ktoré vedú prevodový olej množstvom ventilov. Tie následne uvedú do činnosti príslušnú spojkovú skupinu a hladko preradia rýchlostný stupeň. *Strojový preplach systému automatickej prevodovky môže spôsobiť upchatie (pilinami) alebo poškodenie týchto kanálikov a ventilov.* Vo výsledku tak riskujete poškodenie alebo nesprávne fungovanie automatickej prevodovky spôsobené tlakovým preplachom.

[Niektorí mechanici](https://youtu.be/8RUcieMGriU) navyše varujú pred kompletnou výmenou oleja v automatickej prevodovke. Čistý olej totiž nemá rovnaké trecie vlastnosti, čo môže v systéme po úplnom odstránení starej náplne spôsobiť preklz prevodovky alebo ďalšie vedľajšie problémy. *Ponechanie časti starého oleja v prevodovke tak nie je na škodu* a pri dodržiavaní pravidelných servisných intervalov postupne dôjde k prirodzenej obmene prevodového oleja.

Inak dohadujem výmenu oleja v prevodovke, rozvodovke a v diferenciály v Autolabs v RK. Pokiaľ máte niekto nejaké skúsenosti s touto firmou, poprípade s nejakou inou, sem s tým :)

Rade8653
Autor témy

Včera, 13:43

xener napísal:
co sa tyka servisneho manualu, na to je treba spravit konto AOS a tam mas TIS kde je skoro vsetko.
To je ono? https://aos.bmwgroup.com/

xener

Včera, 16:19

Rade8653 napísal:

ano

xener

Včera, 16:22

ten clanok mi pripomina styl umelej hluposti.
kazdopadne, neexistuje, aby bol na to jediny spravny nazor, mas svoj rozum, zhodnot si informacie ktore mas a rozhodni sa ako chces.

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Včera, 17:36

Take hlupusti ze az. Robim bmw cez 17rokov a taketo demagogie neviem kto širi. Za posledne 2roky sme urobili 150 vymien olejov v prevodovkach z olejovym preplachom…99,9% je vzdy o zlepseni radenia….

Tie preplachy to platilo 20r spet a viac nie pri novodobych autach…Ale tak nech si kazdy urobi ako chce…ked chce nech si da vypustit a napustit iba 5L oleja bude spokojny….

Problem je ze masina kvalitna je draha a nie kazdy servisak chce investovat….moja stala 6000 napr….potom to plnia manualne…

Napriklad Aisinom sa vyhybam,tam je vzdy riziko….
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

Igmaus
Auto: G20 330dx
Kraj: Trenčiansky

Včera, 18:23

Ja si dávam meniť v automatoch pravidelne aj na iných autách nie len bmw, vždy s preplachom a prevodovky radia ako nové nikdy som nemal žiadny problém, keď sa to robí pravidelne, nie po 300tis km prvý krát nemá tam byť aký problém.

xener

Včera, 18:57

TT-SIMIK napísal:
Take hlupusti ze az. Robim bmw cez 17rokov a taketo demagogie neviem kto širi. Za posledne 2roky sme urobili 150 vymien olejov v prevodovkach z olejovym preplachom…99,9% je vzdy o zlepseni radenia….
tak ja budem zas ten 0.01% , lebo mne to radenie nezlepsilo :)

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Včera, 19:44

Co sa ti ma zlepsit ked radi dobre…🤣
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

xener

Včera, 19:47

presne tak, radila krasne aj pred vymenou, ale nebudem cakat na vymenu ked zacne robit problemy. menit v normalnych intervaloch a nebude co vylepsovat :)

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných