xener napísal:aky pouzivaju argument, ze preplach je riskantny? velmi ma tato logika zaujima, moja hovori ze vysledkom nepreplachu je stary olej v mechatronike, chladici a trubkach k nemu, hydraulickom menici a novy olej v olejovej vani.
Úryvok z článku, na ktorý som narazil:
Olej v automatickej prevodovke vydrží niekoľko desiatok tisíc kilometrov aj z toho dôvodu, že ide o uzavretý systém. Samotné trenie, vysoká teplota a opotrebúvanie súčastí vo vnútri prevodovky však *spôsobujú zanášanie oleja malými čiastočkami (pilinami).* O ich zber sa čiastočne stará filter, zvyšok rieši spomínaná pravidelná výmena oleja.
*Pri samotnej výmene však nikdy nedôjde ku kompletnému vypusteniu starej náplne a časť pôvodného oleja zostáva naďalej v prevodovke.* Nová náplň sa tak po servise zmieša so starým olejom, ktorý zostal v prevodovke. Mnohí preto využívajú strojový preplach na odstránenie zvyškov starého oleja z celého systému automatickej prevodovky.
Napriek tomu, že *myšlienka kompletného preplachu prevodovky pred použitím novej náplne znie dobre na papieri, v praxi so sebou prináša viaceré riziká,* ktoré môžu ovplyvniť fungovanie prevodovky.
Hydrorozvádzač automatickej prevodovky obsahuje labyrint kanálikov a priechody, ktoré vedú prevodový olej množstvom ventilov. Tie následne uvedú do činnosti príslušnú spojkovú skupinu a hladko preradia rýchlostný stupeň. *Strojový preplach systému automatickej prevodovky môže spôsobiť upchatie (pilinami) alebo poškodenie týchto kanálikov a ventilov.* Vo výsledku tak riskujete poškodenie alebo nesprávne fungovanie automatickej prevodovky spôsobené tlakovým preplachom.
[Niektorí mechanici](
https://youtu.be/8RUcieMGriU) navyše varujú pred kompletnou výmenou oleja v automatickej prevodovke. Čistý olej totiž nemá rovnaké trecie vlastnosti, čo môže v systéme po úplnom odstránení starej náplne spôsobiť preklz prevodovky alebo ďalšie vedľajšie problémy. *Ponechanie časti starého oleja v prevodovke tak nie je na škodu* a pri dodržiavaní pravidelných servisných intervalov postupne dôjde k prirodzenej obmene prevodového oleja.
Inak dohadujem výmenu oleja v prevodovke, rozvodovke a v diferenciály v Autolabs v RK. Pokiaľ máte niekto nejaké skúsenosti s touto firmou, poprípade s nejakou inou, sem s tým :)