Pred nejakým časom ma už začalo iritovať hnusne popraskané tesnenie okolo zadného okna. Všetky ostatné okná majú tesnenia v perfektnom stave, vrátane dverí - asi ich v minulosti niekto vymenil, ale kašlal na zadné okno.
V TISe je uvedené, že je možné ho vymeniť bez demontáže skla. Zdvihol som telefón a objednal tesnenie v regnume, cca 25 EUR. O pár dní som po neho došiel a len tak sa spýtal technika ktorý práve odovzdával kľúče nejakému zákazníkovi, či sa to tesenie dá vymeniť bez demontáže, odpoveď "nie pane, okno musí von" ma nejako sklamala.
Dnes som skúsil googliť a našlo sa video iniciatívneho autora ktorý to tesnenie vymenil bez demontáže skla.
(pozrite si video najprv)
Tak hor sa do práce.
Ešte podotknem, že prioritou bolo kvalitne vymeniť tesnenie a na detailné fotenie som nemyslel.
Nástroje: rozprašovač s vodou+trochu čistiaceho prípravku na sklo - pre vyčistenie sajrajtu ktorý zostane po demontáži starého tesnenia a pre zjednodušenie montáže, voda poslúži ako neškodný mazací prípravok. Štetec je pri čistení škár lepší než hubka alebo handra. Vnútro tesnenia je hliníkové a bolo potrebné opatrné ťahanie na koncoch tesnenia kliešťami. Vysávač na vysatie plastových úlomkov zo škáry medzi sklom a karosériou. Malá tenká pevná plastová lopatka na pritlačenie tesnenia a nakoniec škrabka na námrazu - s ňou je potrebné opatrne oddeliť tesnenie od okna.

- 1.jpg (313.71 KiB) 10616 zobrazení
Po otvorení kufra je možné vybrať spodné tesnenie, ktoré nie je súčasťou celku. Na kraji je potrebné začať oddeľovať a postupne vyťahovať. Na začiatku postriekať vodou.
Pri demontáži starého tesnenia sa roztrhne na 3 časti, v rohoch je len guma.

- 2.jpg (317.63 KiB) 10616 zobrazení
Detail na tesnenie - škaredé a popraskané

- 3.jpg (244.08 KiB) 10616 zobrazení
Montáž je potrebné začať v rohoch a postupovať ďalej ako vo videu

- 5.jpg (213.36 KiB) 10616 zobrazení
Lopatkou postupne od rohu smerom dole tlačiť tesnenie na okno

- 6.jpg (164.47 KiB) 10616 zobrazení
Počas montáže je potrebné mať kľud, trpezlivosť, nepôjde to hladko. Nechceme zničiť nové tesnenie, sklo alebo lak. Prsty bolia, dajte si pauzu, cigu, kávu...
Výsledok:

- 8.jpg (186.66 KiB) 10616 zobrazení
Na túto prácu bolo potrebné vyhradiť si 60-90 minút.
Neručím za škody spôsobené týmto príspevkom.