... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

mmracing.sk

Strexi
Autor témy
Auto: E60 520i 125kw 2004
Kraj: Zahraničie

E60 520i 2004 - Automat řadí jen někdy. Jinak nouzák

Streda, 23. Apríla 2025, 16:36

Ahoj,
už 5 měsíců řeším problém se svou převodovkou na bmw E60 520i 125kw 2004. Motor M54B22, převodovka ZF 6HP19.

Auto jsem koupil bourané s tím, že si ho dám dokupy co se karoserie týče, ale jak se později ukázalo, šlo o pojistný podvod právě kvůli převodovky, protože to bývalý majitel nechtěl řešit, ale to je řekl bych momentálně nepodstatné. Teď teda k problému.

Převodovka je jednoduše stále v nouzi. Hned když přijdu k autu a odemknu ho, tak už na mě čeká na budících červené ozubené kolečko bez toho abych vůbec vložil klíč do spínačky. Po zapnutí zapalování je samozřejmě hned i na IDRIVE s tím, že můžu řadit bez brzdy. Nouzák zůstane i po startu a je jedno jak dlouho mám auto nastartované, nebo kolikrát ho vypnu a zase nastartuju. Dokonce i když vymažu chyby přes ISTA+, tak se zase hned vrátí. Chyby v diag jsou:

005089 - EGS: Line status does not match transmission position / (P,R,N,D ale ukazuje správně i v live datech)
005087 - EGS: One-touch gearshift or M gate switch
004E87 - EGS: Solenoid valve 4 (shift lock)

V live data píše - Mechanical limp home mode - Active

Podle toho co jsem se dočetl na forech když jsem hledal konkrétně tyto chyby, tak ani jedna nikomu nezpůsobuje nouzový režim (kromě limp home samozřejmě).

Dostal jsem se až do bodu, že jsem prostě koupil použitou převodovku z pojizdného auta a vyměnil jsem si komplet mechatroniku s TCM, vymazal jsem adaptace, ale žádná změna. Jediné co, tak mi přibyla chyba 005150 (No message from the trailer module, receiver EGS, transmitter AHM), protože nová mechatronika je z auta co mělo tažné, ale taky nic co by mělo způsobit nouzák. Ostatní chyby zůstaly taky. Auto jsem teda odstavil na parkovišti, protože jsem na to už neměl nervy ani chuť.

Přibližně po třech týcnech od odstavení jsem si řekl, že zajedu zase ke garáži zkusit pár věcí co jsem četl tady na foru. Přijdu k autu, odemknu a chyba nikde. Otočím klíčem, nastartuju a chyba převodovky stále nikde. Zkusil jsem se tedy rozjet a převodovka krásně řadila. Vše šlo hladce, bez cukání, ani bych nepoznal, že řadí. Vůbec jsem nechápal jak je to možné, ale byl jsem rád, že to konečně funguje. Projel jsem to i diagnostikou a kromě 005150 tam žádná chyba nebyla. Auto takhle fungovalo asi 3 dny. Najel jsem za tu dobu přibližně 150km. Čtvrtý den jsem chtěl zase vyjet, ale vše bylo zpět při starém. Nouzák hned po odemčení auta a všechny chyby se vrátily. Ten funkční stav se stal přibližně před měsícem a od té doby se mi několikrát stalo, že to zase fungovalo, ale vždy to bylo jen na pár minut a ne 150km jako před měsícem.

Nesetkal se tady někdo s podobných chováním převodovky? Přijde mi, že to ani nebude převodovkou když mi to chybu vyhazuje ještě než vůbec zapnu zapalování, ale težko říct. Je to moje první E60 a vědět před koupí, že je problém s převodovkou, tak se toho ani nedotku... Díky

Užívateľov profilový obrázok
airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Re: E60 520i 2004 - Automat řadí jen někdy. Jinak nouzák

Piatok, 25. Apríla 2025, 17:46

podla mna tvoj problem nesuvisi s prevodovkou, ale s volicom prevodu, resp. pakou. Prva chyba hovori o tom ze mechanicky vyvod volica ktory ide k mechatronike, nesuhlasi s poziciou paky, a druha chyba hovori o vadnom snimaci M gate switch - to je nejaky spinac resp snimac ak sa da paka do polohy M/S , teda steptronic. Ten snimac je priamo pri volici prevodu, nie v mechatronike..... Moze byt od neho poskodene el. vedenie ktore vedie k EGS alebo aj ten snimac samotny. Sice tvoja prevodovka vidi spravne PRND, ale zaroven mozno vidi sporadicky zaradenu paku na M/S a tym padom je problem hned po otvoreni vozidla, kedze teoreticky sa paka v stojacom vozidle musi nachadzat v rezime P a nie v rezime M/S. Navyse, do rezime M/S sa da prejst len z rezimu D, a to EGS dobre vie....cize pri zaradeni do M/S musi snimac volica v mechatronike v pozicii D. Obcas to ide, obcas nie.... Klasika... Cely ten kablik musis skontrolovat, ako aj ten samostatny snimac.... resp pozri sa cez diagnostiku na M/S snimac, ci reaguje, nereaguje apd.

Strexi
Autor témy

Piatok, 25. Apríla 2025, 18:05

Děkuji za odpověď. Je pravda, že když mi poprvé začala převodovka řadit, tak první den fungovalo i M/S a steptronic, přitom v live data mi před tím nikdy na M/S nepřeplo. Další 2 dny už ale na M/S nereagovalo a ani diagnostika ho od té doby zase nevidí ani když se převodovka rozhodne řadit. Když s voličem hýbu, tak u N se rozsvítí i jedna z diod u M/S. Dalo by se pro zkoušku M/S odpojit? Nebo pokud je odpojeno, tak je automaticky nouzový režim? A který z konektorů to případně je? Kabely kolem voliče jsem kontroloval a vypadají v pořádku. Už když jsem to kolem voliče rozebral poprvé, tak šlo vidět, že se tam už někdo hrabal a kontroloval.

Strexi
Autor témy

Piatok, 25. Apríla 2025, 18:49

Nedalo mi to a musel jsem jít do auta natočit co přesně to dělá.

Tady je záběr na páku i live data polohy : https://youtu.be/VE0n9CKFvEc

Toho jsem si původně vůbec nevšiml, protože jsem nekoukal do CAS. Vidí stále "Driving position": https://youtube.com/shorts/6XLNHjSNH3w

A nakonec divné chování v poloze N: https://youtube.com/shorts/Mi-5Dtu1bPY

Užívateľov profilový obrázok
airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Sobota, 26. Apríla 2025, 15:15

po tom poslednom videu je 100% jasne, kde je problem, teda vo volici prevodov.....

Strexi
Autor témy

Sobota, 26. Apríla 2025, 15:20

Dobře, objednám někde jetý a snad to konečně bude fungovat. Dám pak vědět. Zatím díky

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 13 neregistrovaných