Štvrtok, 2. Februára 2017, 12:04
Po dlhšej dobe sa opäť vraciam ku mojej oblúbenej značke BMW. Hľadanie auta nebolo jednoduché, pretože som si stanovil presné kritéria výberu.
Model e91, atmosférický motor 330i N52 190kw a automat. Táto kombinácia nie je úplne bežná. Nakoniec sa však podarilo nájsť jedno ideálne auto v Rakúsku vo Viedni, ktoré spĺňalo všetky moje požiadavky. Pekné zachovalé auto so servisnou knižkou a všetko originálne v pôvodnom stave.
Pre tých, ktorý zvažujú kúpu e9x 330i napíšem aj zopár mojich pocitov a postrehov, ktoré som nadobudol za posledného cca pol roka. Je to ideálne auto pre niekoho, kto hľadá za volantom trochu zábavy a celkovo športový pocit z jazdy. Vo verzii kombi je auto taktiež pomerne praktické a pre potreby 3-4 člennej rodiny celkom dostačujúce. Každopádne auto patrí do kategérie menších kombi.
Motor N52B30 je veľmi vydarený a môžem ho každému len doporučiť. Je to atmosférický radový 6 valec s výkonom 190kw resp. 258 koní. Do 3-4 tis ot./min je motor veľmi dôstojným a tichým spoločníkom na pohodovú jazdu a nad hranicou 4-5 tis. ot./min začne mať pekný športový charakter a zvuk. Zrýchlenie auta je veľmi príjemné a lineárne v celom spektre otáčaok. Spotreba podľa výrobcu by mala byť 9,3 L/100 km. Mne sa dlhodobá spotreba pohybuje okolo 10,5 L / 100 km. Dojazd na jednu nádrž je teda cca 600 km, čo vnímam trochu ako negatívum. Nádrž by mohla byť jednoducho väčšia. Tento motor v kombinácii s automatom je veľmi dobrá voľba na každý deň. Samotný automat ma veľmi príjemne prekvapil, pretože v klasickom režime D radí veľmi plynulo a hladko už pri cca 2000 ot./min a jazda je tak veľmi príjemná, pohodlná a tichá. V športovom režime DS automat radí v podstatne vyšších otáčkach, čo znamená lepšiu dynamiku jazdy a aj zvuk motora je o mnoho výraznejší. V režime DS je možné radiť aj manuálne pohybom páky dopredu alebo dozadu.
Auto má už od výroby športový podvozok, ktorý je na dobrých cestách jednoducho fantastický. V zákrutách sa auto takmer vôbec nenakláňa. Riadenie auta je tuhé a presné. Podvozok je relatívne tvrdší. Každopádne po výmené všetkých tlmičov a 17" pneu bez runflat je komfort jazdy podstatne lepší. Zadný náhon mi absolútne vyhovuje a so zapnutými všetkými stabilizačnými systémami je auto veľmi bezpečné a stabilné. Z výbavy by som vyzdvihol najmä výborné športové sedačky a športový volant.
V skratke by som to asi zhrnul tak, že je to menšie športové kombi so zadným náhonom a veľmi dobrými jazdnými vlastnosťami.
BMW e91 330iA M-Packet
Rok výroby 4/2006
210 000 km
Motor N52B30 190kw
Automatická prevodovka
Športový podvozok
Xenónové svetlomety
Hmlovky
M-packet
iDrive
Navigácia Professional
Predné a zadné parkovacie senzory
TV funkcia
Automatická klimatizácia
Športový multifunkčný volant
Koženné športové sedačky
Vyhrievanie predných sedačiek
Elektricky ovládané predné a zadné okná
Ostrekovače svetlometov
Dažďový senzor
Elektrická panoramatická strecha
Disky 8x17 s pneu 225/45 R17...
-
Prílohy
-

-

-

-

-

- 0304398198007.jpg (45.33 KiB) 3288 zobrazení
Naposledy upravil/-a
ceco232 v Streda, 12. Júna 2019, 08:58, upravené celkom 40 krát.