... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

bmwtt.sk

Užívateľov profilový obrázok
Solty
Auto: mhd
Kraj: Bratislavský

Re: :: kde dat eloxovat hlinnik v BA?

Štvrtok, 12. Júna 2014, 14:23

Ahoj pane,

načo to potrebuješ? resp. akú vec chceš dať eloxovať? konštruujem linky pre automobilvý priemysel worldwide, 95% častí linky, ktoré sú z hlinníku sa eloxujú, buď na čierno alebo na lesklú sivú (naturfarben) je to ochrana proti oxidácii, proti škrábancom to až také dobré nieje hlavne pri častom používaní, ale viem v BA o dobrej firme:

http://www.bmdesign.sk/praskove_farbenie.htm

skús sa s nimi spojiť pravdepodobne by mali mať aj spůsob ako elektromagneticky nanášať farbu aj na hlinník a nielen pre oceľ. A podľa mňa majú aj lesko-sivú farbu a budeš to mať ako hlinník eloxované v naturefarben :D Keby nie Slovensko, CZ su na tom lepšie a brno neni až tak ďaleko:

http://galvanovna.pbsvb.cz/?utm_source= ... 4HfQvD_BwE

Ale práveže také fajnšmekerské operácie (chemicko-tepelne spracovanie, dokončovacie spůsoby obrábanie a povrchové úpravy) to v BA tuším ani nenájdeš. Ale zase výsledok stojí zato :thumbup:

Každopádne veľa úspechov prajem.

ice.blade
Autor témy

Štvrtok, 12. Júna 2014, 14:33

ja chcem ciernu a medennu a do cr je to daleko, niekto predsa musi robit tvrdy elox aj na zapadnom slovensku BA TT :) ked tak skocim do noveho mesta nad vahom www.europur.sk

Solty

Štvrtok, 12. Júna 2014, 15:03

Možno by ti bohate stačila tá farba ono to vytvorí monolit, proste ľudovo povedané ako keby namočíš piškót do horúcej čokolády a vybereš ho akurát s tým rozdielom, že na tej farbe niesú bublinky, trhlinky a vrstva je rovnomerná! A drží sa jak kurva penazí. :thumbup:

ice.blade
Autor témy

Štvrtok, 12. Júna 2014, 15:43

no hej a ja prave potrebujem zachovat strukturu materialu :) elox by na to bol uplny ideal... uvidime snad niekoho najdem

1morok
Auto: 330ci smg
Kraj: Banskobystrický

Streda, 18. Júna 2014, 19:51

monolit?namočiť piškot do čokolády?
to asi hovoríš o práškovaní, či?
ice.blade, ak chceš elox, viem pomôcť v žiari n/hronom

Solty

Štvrtok, 19. Júna 2014, 08:35

1morok napísal:
monolit?namočiť piškot do čokolády?
to asi hovoríš o práškovaní, či?
ice.blade, ak chceš elox, viem pomôcť v žiari n/hronom

Áno, celistvá rovnomerná vrstva farby a drží to jak fras.

EBOLA
Auto: E46 325xiT, mini 1,6

Štvrtok, 19. Júna 2014, 08:51

trosku otazka mimo.
aka tvrda je praskovana farba? v ZH som si dal praskovat kolesa a vobec sa mi nepaci ako to dopadlo. opetovne sieskovanie dokaze odstranit tu nepodarenu farbu?

crumar
Auto: 528i
Kraj: Žilinský

Piatok, 20. Júna 2014, 06:53

Balotinou praskovu farbu urcite nedas dole. Mame to odskusane. Mozno korundom, no hrozi, ze povrch bude viac poskodeny, takze radsej by som isiel chemickou cestou.

http://www.youtube.com/results?search_q ... ng+removal

EBOLA napísal:
trosku otazka mimo.
aka tvrda je praskovana farba? v ZH som si dal praskovat kolesa a vobec sa mi nepaci ako to dopadlo. opetovne sieskovanie dokaze odstranit tu nepodarenu farbu?

EBOLA
Auto: E46 325xiT, mini 1,6

Piatok, 20. Júna 2014, 08:20

cize radsej nechat praskovu ako zaklad a na to klasicky lak?

ice.blade
Autor témy

Streda, 25. Júna 2014, 09:13

uz som nasiel ludi ktori robia elox lenze mam par otazok, jedno z mala veci chcem dat opravit su dekor alu listy black cube ktore su povodne eloxovane, su z 2 casti predna strana je hlinik + zadna strana plast a su dohromady zalepene, neviem aka elektrolyza ci co frci v roztoku kyseliny sirovej ale mam otazku na znalejsich ci bude nejaky problem keby sa dali listy komplet eloxnut tak ako su alebo ci sa plast v roztoku rozpusti... dalsia otazka je mozne eloxovat eloxovane rovnakou farbou? jeden clovek hovori ano, druhy ze treba hydroxidom sodnym - vyluhovat a potom eloxnut kde je pravda? :) sak eloxovanie je vlastne "otvorenie" porov hlinnika a nanasanie nejakeho farbiva co ma za nasledok farebnost a nejaku povrchovu odoslnost nie? ak by som tie listy dal oluhovat co by na to povedal ten plast?

vdaka za rady :thumbup:

crumar
Auto: 528i
Kraj: Žilinský

Streda, 25. Júna 2014, 18:13

Eloxovanim vytvoris na povrchu tvrdu oxidovu vrstvu, takze co sa tyka farbenia, tak farba ostava v tejto povrchovej vrstve, ktora sa potom uzatvori pri teplote cca 90°C. Hlinik je pod touto vrstvou stale cisty, takze ak Ti niekto radi stary elox odstranit, uplne s nim suhlasim. Hydroxid sodny Ti odstrani eloxovu vrstvu a plastu by urcite nemal ublizit. Vsak aj odpadove rury su z plastu a luh znesu bez problemov. ;)

Co sa tyka samotneho eloxovania, tak kyselina sluzi ako elektrolyt a miesa sa v urcitom pomere (cca 15%) s destilovanou vodou. Jej teplota by pri eloxovani nemala prekrocit 20°C, co je pre plast nizka teplota, takze ja by som vyskusal rozrobit kyselinu sirovu v uvedenom pomere a skusil ten plast do toho namocit.

Osobne si myslim, ze na Tvoje otazky Ti mal vediet odpovedat ten, kto sa eloxovanim zaobera a pyta za to peniaze.

ice.blade napísal:
uz som nasiel ludi ktori robia elox lenze mam par otazok, jedno z mala veci chcem dat opravit su dekor alu listy black cube ktore su povodne eloxovane, su z 2 casti predna strana je hlinik + zadna strana plast a su dohromady zalepene, neviem aka elektrolyza ci co frci v roztoku kyseliny sirovej ale mam otazku na znalejsich ci bude nejaky problem keby sa dali listy komplet eloxnut tak ako su alebo ci sa plast v roztoku rozpusti... dalsia otazka je mozne eloxovat eloxovane rovnakou farbou? jeden clovek hovori ano, druhy ze treba hydroxidom sodnym - vyluhovat a potom eloxnut kde je pravda? :) sak eloxovanie je vlastne "otvorenie" porov hlinnika a nanasanie nejakeho farbiva co ma za nasledok farebnost a nejaku povrchovu odoslnost nie? ak by som tie listy dal oluhovat co by na to povedal ten plast?

vdaka za rady :thumbup:

ice.blade
Autor témy

Štvrtok, 26. Júna 2014, 15:09

vdaka, mozno skusim doma spravit nejaky slabsi roztok hydroxidu sodneho tak 10g na liter vody a slahnut tam listy co mam nazvys ci to nieco urobi potom ocot a do cistej vody alebo lepsie destilka? este postudujem cim povrch dokladne odmastnit... co tak kyselina solná? potom niekto mi poradil aby som po ocisteni eloxu povaril listy v destiloveanej vode

pripadne odstranovac naterov P05? alebo nebol by setrnejsi na odstranenie eloxu nejaky cistic na sporaky? tam su tiez hydroxidy napr mefisto cistic z kauflandu a drhnut zubnou kefkou? :mrgreen: nic kupim asi mefisto len tak na test :D

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 36 neregistrovaných