Štvrtok, 28. Februára 2013, 07:35
Ak mozes skus problem trochu viac popisat. Pises ze to mas prekruzkovane, nanovo poskladane takze predpokladam ze netesnosti v sani a ine mechanicke zavady to sposobovat nemozu (stvrdnute tesnenia na sani, popraksane hadicky atd, napriklad aj zly brzdovy posilovac, casovanie rozvodov). Ako prve by som odporucil skusit na diagnostike pozret zavady - ci DME vidi nejaku chybu. Ak ano - tak aku? Ak nie, tak pokracovat v hladani zavady. Kolisanie otacok a stratu vykonu moze mat na svedomi viacero veci (a idealne ked sa napr polo-zle cidlo otacok stretne s polo-zlym regulatorom tlaku paliva). Ako prvu vec by som skusil to najjednoduchsie - zmerat tlak paliva (a nie len na volnobeh). Pokial bue tlak nizky, vacsinou za to moze cerpadlo v nadrzi alebo palivovy filter. Pokial bude tlak vysoky alebo bude kolisat, zameral by som sa na regulator tlaku (jeden dobry pripadne mam v inzercii). Ovsem toto sa da vo vacsine pripadov poznat na tom ze auto dlho (dlhsie ako normalne) startuje.
Ked pises ze motor absolutne nereaguje na odpojenie vahy - aj keby bola neviem ako zla tak minimalne musi zvysit volnobeh a potom sa ustalit, pretoze toto je pre neho kriticka zavada a v pripade ze nema signal od vahy bezi v "limp mode" rezime. Nemusi byt primarne v prdeli vaha ale moze byt napr KO kabelaz. Takze do ruky multimeter, pri nastartovanom motore a zapojenej vahe premerat ci vaha dostava 5V (alebo 12V?) napajanie, a ako reaguje na pridavanie a pustanie plynu. Takto z hlavy ti nepoviem ktory kabel je co, ale s voltmetrom nemas co pokazis ked si to odskusas. Medzi dvomi bude stale napajanie ktore sa nemeni (nemalo by sa) a druhe dva budu reagovat na prietok vzduchu - pridas plyn a napatie pojde hore, ak je vaha OK). Ak nenameras nic (a trikrat si to skontrolujes ze fakt tam nikde neni ziadne meratelne napatie) tak bude v prdeli kabelaz medzi jednotkou a vahou vzduchu, na opravu sice narocne na nervy, ale nic co by sa nedalo za chvilu poriesit.
Dalsou vecou co zvykne odchadzat a nielen na M50 motoroch je snimac uhla skrtiacej klapky. Je to v podstate len hlupy potenciometer bez nejakej internej logiky, cize odpojit konektor, pripojit multimeter v rezime merania odporu (ma tri kontakty, treba skusit medzi ktorymi dvomi sa meni odpor). Najlepsie na toto je rucickovy merak, aby si videl ci rucicka neskace ked pomaly otvaras a zatvaras klapku, pripadne ci pri zavretej klapke neskace odpor. Ak rucicka skace - vymenit cidlo.
Nenapisal si ale, ci tam nahodou nemas ASC/ASC+T, tam moze byt dalsia zrada.
"Řídit diesel je něco jako bejt teplej, v dnešní době nic neobvyklého, ale pořád špatně."