... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

bmwtt.sk

Kiwwiaq
Autor témy
Auto: BMW E46 316i
Kraj: Košický

[E46 316i] Bozenka

Sobota, 11. Augusta 2012, 21:50

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktualizacia: 16.11.2012
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hello,

V jednu obycajnu sobotu, sa moj zivot obratil naruby. Sok bol tak silny, ze moje skalopevne presvecenie preslo do stavu chcem. Pravdou je, ze som BMW nikdy nemal v laske. Dokonca som jararakovi buchal o hlavu takmer 2 roky, ze jazdit BMW je proste blbost. Diely su drahe, servis tiez a to nevravim o spotrebe. Sedan tiez nie je prevedenie, ktore vyhladavam, ba az by som povedal, ze ich nemam rad. Su neprakticke. Do kufra napracem tak akurat nakup a to je vsetko.

Tyzden na to, jednu krasnu nedelu, podvecer, stretol som sa nahodou s chlapikom, co predaval ten svoj bavorak. Slovo dalo slovo a tlapli sme si.

Vehicle information:
VIN WBAAL11000AX16811
Type code AL11
Type 316I (EUR)
E series E46 (4)
Series 3
Type LIM
Steering LL
Doors 4
Engine M43/TU
Displacement 1.90
Power 77
Drive HECK
Transmission MECH
Colour TITANSILBER METALLIC (354)
Upholstery STOFF FLOCK RAUTE/ANTHRAZIT (E3AT)
Prod.date 2000-05-18

Options:
S235A ANHAENGERKUPPLUNG,KOPF ABNEHMBAR Towing hitch, detachable
S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Deleted, model lettering
S428A WARNDREIECK Warning triangle and first aid kit
S465A DURCHLADESYSTEM Through-loading system
S534A KLIMAAUTOMATIK Automatic air conditioning
S660A RADIO BMW REVERSE Radio BMW Reverse (C42)
L801A DEUTSCHLAND-AUSFUEHRUNG NATIONAL VERSION GERMANY
S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Dealer List Europe
S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR On-board literature, German
S915A AUSSENHAUTSCHUTZ ENTFALL Omission of outer-skin preservation

Standard equipment:
S548A KILOMETERTACHO Kilometre speedo

Trochu to zhrniem:
airbac 6x, ABS, ASR(TC,EDS), ASC, ???ESP(VDC)???, automaticka klima,elektricke okna predne, elektricke vyhrievane zrkadla, radio CD

Vybava je, by som povedal zakladna a zatial plne dostacujuca. Chcel som hobby, mam ho mat. Retrofitnut sa da dnes takmer vsetko, ak sa bude moct a chciet.

Toto je teda Bozenka
Obrázok
Priznam sa, je to moje prve auto, hned aj zadny nahon, vykon mi teda staci. Prete-kar teda fakt nie som, cenim si vsak pohodovej jazdy a Bozka v tomto dava pocit uzasny.

Bozka ale potrebuje zopar oprav, niekolko zmien uz vidim aj ja, casom. Nastastie je ticha, nezerie, nevrzga, nebucha. Mechanik nie som, no hadam mi nejaka trpezliva dobra dusa pomoze, navedie ma, ci snad poradi, ak bude treba. Na oplatku ponukam sluzby IT. :smile: Rozhodol som sa, ze drvivu vacsinu oprav chcem robit sam. Zacnem teda od nuly ako panic mechanik. Naozaj potrebujem hobby. Chcem podakovat karcimu (jararak), za ochotu pri prvych krokoch :thumbup: . Snad ho to neomrzi. [-o<

Logbook:
07/12
- plna nadrz :D
08/12
- dofukane gumy, v pravej zadnej som mal pol atmosfery :evil: [-X
- prostriedok na palivovu sustavu aplikovany, uz len spalit 10 galonov benzinu :thumbup:
09/12
- sedacky von, 12 rocny brud, pred, sedacky dnu
- auticko je vyumyvane
- vonkajsie plasty vypulirovane
- predne a zadne tlmice s ulozeniami - 166 500 km
10/12
- vzduchovy a kabinovy filter - 168 200 km
- nove zimne gumy a plechove disky - Continental TS850 195/65R15
11/12
- jezko kurenia vymeneny
- vymeneny olej s filtrom

ToDo:
- vymenit predne ramena so silenblokm
- vymenit stabilizator s ulozenim a tyckami stabilizatora
- vymenit obe tyce riadenia
- vymenit olej kde sa da, s rozumom
- vymenit vsetky filtre (uz len palivovy)
- vymenit rozvody
- vycistit klimu a naplnit
- kto vie co vsetko sa ukaze, nepoznam jej minulost az tak dobre
- mizne mi chladiaca
- olepit interierove listy
- skontrolovat poriadne kurenie, hlavne motor :(
Naposledy upravil/-a Kiwwiaq v Nedeľa, 3. Marca 2013, 13:20, upravené celkom 7 krát.

Užívateľov profilový obrázok
jararak
Auto: skodofka 120l
Kraj: Bratislavský

Re: [E46 316i] Bozenka

Streda, 15. Augusta 2012, 13:03

neni zac :thumbup: , snad budem vediet pomoct/poradit
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

Solty
Auto: mhd

Streda, 15. Augusta 2012, 14:12

Pekná Boženka nech slúži, postaraj sa o ňu.

Avenger
Auto: E46 320i 110kw
Kraj: Žilinský

Streda, 15. Augusta 2012, 14:38

Aha dvojicka vitaj :thumbup:
---------------
Aerodynamics are for people who can’t build engines. – Old Enzo
-----------------
Doska na cibulu

Kiwwiaq
Autor témy

Streda, 15. Augusta 2012, 21:05

Bozenka dnes dopapala prvu plnu nadrz. Na pumpe som nalial cistic palivovej sustavy do benzinu. Davkovanie je jednoduche, 1 cistic na 10 galonov, co je zhruba 38 litrov. Aj ked s danymi produktami mame v rodine vynikajuce skusenosti, som trochu skepticky, ako to bude fungovat na bavore. Musim prebrat s vedenim fora, ci tu tomu mozem robit reklamu. Ak ano, zverejnim grafy bez aditiv a s aditivami od rovnakeho vyrobcu.

Zo Shellky som sa teda vydal omrknut, ako sa maju ludia v Saci. Prefukol som celu palivovu sustavu agresivnou jazdou v trojke a stvorke, az po obmedzovac. To riadenie naozaj potrebuje dat do poriadku. Po vydatnom plavani na vozovke som zaparkoval, Bozku pohladil a uistil ju, ze uz coskoro bude v 100% stave, ako nova.

Tlmicovy komplet Sachs je uz na ceste domov a neviem sa dockat, kedy to tam namontujem. Medzicasom zhanam chrom-vanadiovu golu za prima cenu. V baliku budu aj vzpery kufra. Tie povodne vzdychaju az placu a nevladzu otvarat kufor. Vcera som sa naucil, ze TESCO stierac, nie je stierac. Predosly majitel si ich nevedel vyhachvalit, no pri vcerajsom jemnom dazdi som sa skoro zabil, tak uzasne (ne)stieraju. Bosch stierace na ceste. Za tie prachy, to musia aj kavu varit.

Kiwwiaq
Autor témy

Utorok, 21. Augusta 2012, 20:08

Tato dnes nestastne rozbil Bozke celne sklo ...

Kiwwiaq
Autor témy

Nedeľa, 9. Septembra 2012, 18:28

Auto je fajn vec, treba sa o to ale vela starat. Tlmice predne i zadne, aj ulozenia, to vsetko mi tu stoji uz 3 tyzdne v izbe. Naradia uz mam kolko nechcem. 1/4" + 1/2" gola, sada torxov, hlbokych nastrckovych nasad tiez, velke vratidlo racna ala trhac zlych zlych srub. Nemozem mat obycajne, ja musim mat minimalne Proxxon, aby to v penazenke bolelo. :smile: Robi sa s tym vsak fajn. Citit, ze to nieco vydrzi. Nesmiem zabudnut na momentove kluce. Ked mojkat, tak poriadne. Stve ma, ze pomaly zacinam byt poriadne vybaveny kadejakym naradim. Zabezpecil som si aj stahovak na stierace, kopec dalsich stahovakov mam v oku. Ak niekto bude potrebovat helfnut, staci sa ozvat.

Stojky su stale na ceste uz od minuleho pondelka, aj stahovak pruzin 37cm (snad ho neohne), hydraulicky dvihak tiez. Podarilo sa mi od kolegu pozicat garaz, kde to budem robit. Sice je to typ dacia, no je tam elektrika a prinajhorsom urobime viacej miesta buranim do susedovej garaze.

Kratim cas umyvanim a pulirovanim. Auticko je nalestene, to je fakt. Vonkajsie plasty a plechy sa lesku ako kocurove gule. Predosly majitel vraj casto chodi okolo, tak mu asi spadne huba na beton, ked to uvidi. Ako nove. :smile: Uz ma caka len tepovanie a vykartacovat cely plastovy interier. Mam na to fantasticky bazmek. Vyzera to ako semeno, ale nechava to paradny ochranny film, ktory dlho vydrzi. :smile:

Vytiahol som sedacky. Zmurkol na mna 12 rocny brud a s nadsenim som nan zmurkol vysavacom. Vsetko by bolo fajn, keby som nenasiel poskodeny zavit na jednej sedacke. :evil: Bude potrebovat prebehnut zavitnikom, dufam, ze len to. Sruba je ale v poriadku, tak snad to bude dobre a nebude treba vacsi zavit aj so srubou.

Vcera som vymenil vzpery kufra, len su nejake silne. :? Navod pise 300N, vzpery su 320N. Ak mi este raz tresne kufor pri otvarani, mam pocit, ze objednam originalne za 30 eur kus.

Ak vsetko pojde ako ma, v stredu montujeme tlmice ! Juchu ! \:D/ Uvidime, v akom stave to tam cele je. Snad nebude treba aj pruziny.

Kiwwiaq
Autor témy

Utorok, 30. Októbra 2012, 21:48

Vymenil som tlmice ! \:D/ Auticko zacalo sediet na ceste. :twisted: Vpredu to bol porod, vzadu to bolo za hodinku obe strany, no zvladol som to s pomocov kamosov, ktori maju v rukach hrubu silu. Zle som poskladal kufor, tak to musim na jar opravit.

Co dalej ? Pustil som sa do priprav na opravu pravej strany zavesenia riadenia, teda rameno, silenblok, tyc riadenia. Nasiel som vsak prasknuty stabilizator. :( Rozhodol som sa, ze ked uz, tak to spravim cele a mam pokoj. Teda Lemforder ramena, tyce riadenia + capy riadenia, silenbloky, stabilizator s tyckami stabilizatora. Penazenka to pocitila. :( Aj kolega mi povedal, ze zacinam robit na auto a nie auto na mna, no ja este ten pocit nemam. Spravil som na nom uz takmer 3000 kilakov a toho roku este par tisic bude.

Konecne som vyhodil tu mrtvolu, co som mal v kureni. Kabinovy filter je MANN uz filtruje. Uz len vycistit, dezinfkovat a naplnit klimu. Vymenil som aj vzduchovy filter MANN a auto ozilo, dufam, ze pomozu aj nove sviecky NGK.

Prisla zima, z prace sa stahujeme do novej budovy, do krasnych novych izieb. Auticko asi bude viac parkovat, ako jazdit. Zacnem teda pomaly rozoberat vsetky plasty a davat ich do pucu.

Caka ma olej. Rozhodol som sa pre Mobil 1 0w40 s LL01 specifikaciou. Teraz tam je Mobil Super 3000 5w40. Dufam, ze to bude v poriadku. Ked som pozeral, kde co ide a kde co je, nasiel som cely motor ostriekany od oleja. Prelakol som sa, ze tesnenie pod hlavou, ci nebodaj hlava nie je v poriadku. Nastastie je to viecko oleja na motore. Pojde nove. Tiez som si vsimol, ze mi z expanznej niekde z boku vyteka chladiaca. Ked dam dole sanie, uvidim to poriadne, kde je co a co je zle. Snad to bude iba nejakym tesnenim.

Mame zimne gumy. 195/65R15 Continental TS850 a na novych plechacoch.

Mam aj prve udaje o spotrebe, no iba zhruba, ide zima, tak hadam velmi nestupne.
- mesto: 8.5 - 9
- mimo mesta slusne: 6.5
- dialnica: 7.5

Moj pocit, ze predosly majitel sa o auto staral laxne sa potvrdzuje stale viac a viac. A mozno sa len ja Bozenke prehnane venujem.

blavak1
Auto: zx-10r

Utorok, 30. Októbra 2012, 21:54

Kolega asi čaká že keď kúpi jazdenku tak je všetko v 100% stave :)
Nikdy chyby, vždy len lekcia.

jokkke
Auto: E46 330xd,e63 645ci

Utorok, 30. Októbra 2012, 22:14

Vitaj ... :thumbup: Som rad ze tu je dalsi sedanik prajem vela stastnych KM bez nehody a staraj sa o to ako o oko v hlave :bmwball: plaujes nejake upravy?
BMW e63 645ci STANCE story coming soon MY STORY BMW 330xd CSL ®
http://www.bmwklub.sk/pribehy-nasich-aut/sahara-m3-csl-look-zaciname-csl-style-t46261.html

Avenger
Auto: E46 320i 110kw

Utorok, 30. Októbra 2012, 22:48

Pekne vybavenie si si zadovazil chlape :thumbup: a tiez si sa dobre zakusol do toho....

len tak dalej treba cukrikovat :thumbup:
---------------
Aerodynamics are for people who can’t build engines. – Old Enzo
-----------------
Doska na cibulu

runder
Auto: ropak
Kraj: Prešovský

Utorok, 30. Októbra 2012, 23:03

tak vítaj v klube :) nech slúži fešák a čo najmenej problémov :)
BMW F01 740d
ex: BMW e92 335d
ex: Nissan 350z

rebel
Kraj: Zahraničie

Utorok, 30. Októbra 2012, 23:36

:thumbup: Chrumkavy poeticky prednes a meno ''Bozenka'' mi dava signal, ze toto bude zaujimavy pribeh :-({|=
Nech sluzi
Krása sveta je vždy úmerná kráse Ducha, ktorý ho vníma

jararak
Auto: skodofka 120l

Streda, 31. Októbra 2012, 10:23

blavak1 napísal:
Kolega asi čaká že keď kúpi jazdenku tak je všetko v 100% stave :)

nikto take nic necakal, to je len hrube konstatovanie. len clovek bezne necaka ze najde zlomeny stabilizator a podobne.

kiwi, skusim dat ten moj cerep znova kus dokopy, snad ked pridem nabuduce budeme mudrejsi.
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

Kiwwiaq
Autor témy

Sobota, 17. Novembra 2012, 00:00

Od posledneho prispevku sa nezmenilo nic. :( Nestihal som. Zbieram posledne vady na objednavku dielov, nech menim co najviac naraz. Aj vyplata je dolezita.

Kurenie hnevalo. :evil: Pred startovanim, (kluc v polohe 2) ventilator pulzoval. Rozhodol som sa, ze sa kureniu pozrieme na zubok.

Podarilo sa mi rozobrat kurenie a vytiahnut motor kurenia a nejake plasty. Bol to teda pekny porod, no dalsia vec, ktoru som sa naucil na E46 rozobrat a snad aj poskladat bez poskodenia. \:D/ Ked clovek vie ako na to, je to lahke a robota na pol hodinu von, a rovnako aj dnu. No ale cista spina. Sajrajt sa ale v tejto oblasti asi ocakava a klima s kurenim asi cistena pekne dlho nebola. Plasty ktore sli von som umyl vodou, tesnenia osetril pripravkom na obnovu gumy.

Z motora kurenia som nemal dobry pocit. Po poslednej dlhej jazde trochu zapiskal a zaskuvinal, tak som mu spravil olejovu sprchu. Pouzil som 3 in 1 High Performance Lubricant + PTFE. :twisted: Vravim si, ze racej vystriekam spej za 8 EUR, ako novy motor za 4 stovky. Prvy prestrek bol des. Cierne sadze zmiesane s olejom, druhy aj treti boli lepsie, stvrty uz bol takmer ok, no 100% cistotu asi nedosiahnem. Odpociva teda zabaleny v novinach na balkone. :-" Stale sa mi vsak nepozdavaju otacky. Vsade citam, ze by mal ist lahko, ked je vonku a pohnem ho prstom. Ked ho otacam, mam pocit, ze hladko ide, nedrhne, nevydava zvuky, no ked ho prstom roztocim ako kolotoc, spravi tak par otacok (do 5) a zastavi sa. Je to v poriadku ? Neviem. Neviem sa dopatrat k videu, ako by to malo ist a skusenost zial nemam. Som vsak rad, ze nelinga. V kazdom pripade zalozim temu aj s videom, ci to je v poriadku.

Pulzujuce otacky bude asi "jezko kurenia", co je asi nejaky termistor. Spisovne vraj koncovy stupen kurenia, alebo odpor motora kurenia. Sup s nim do kosika.

Konecne objednavam olej a buduci tyzden ho vymenim. Slubujem :oops:

Dlhy vecer si kratim masturbaciou nad diagnostikou, co si tu pre Bozenku skladam. Kabel od ice.blade (DIKESKA :!: ) Netbook je pripraveny, sielene rychlo SSD disk je v nom. Uz len to cele doinstalovat. Aj dnes by som sa este pohral, no uz na to kaslem. Je polnoc a ja som zrely na postel.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 17 neregistrovaných