Chlapi inzerat, ktory tam je je moj a nech sa paci tu mate vysvetlenie
1. Seriove zvody obsahuju katalyzatory, co je vyznamny restriktor - ich vyhodenie pri zachovani ostatku vyfukoveho systemu pridava cca 5 percent vykonu samo o sebe.
2. Vacsina seriovych zvodov su liatinove, s nerovnakou dlzkou potrubia, nastava jav, ze sa vyfukove plyny z dvojice valcov stretaju a spajaju v jednom momente, co vytvara nechceny protitlak vo vyfuku. Podstatou ladenych zvodov je rovnaka dlzka potrubi, takze valce nakolko sa nikdy neodpaluju naraz - vyfukove plyny sa nestretavaju a nezavadzaju si.
OSOBNE skusenosti mam!!!
na svojom aute BMW 330i e90 - myslim, ze je to jedina svojho druhu s ladenymi zvodmi bez katalyzatorov. ZVUK je proste uzasny, mozete ho smelo porovnavat s Mkom e46 (porovnavat, rovnaky urcite nie je!). Auto je naozaj citelne silnejsie. Maximalka podla GPS 271 medzi BB a ZV. A auto ide navlas rovnako s E91 330d s chipom na 280 koni. (pred zvodmi bola 330d rychlejsia). Davam video sprintu s beznou 328i a aj so Z3M - vidite ze to auto chodi naozaj ako sialene

Na zraze v Cerin/cacine som bol druhy najrychlejsi po 135i (rychlejsi ako 4,8 e39 Hamman, e39 4.4i, ako spominana e91 330d chip 280ps)
dalej dobry znamy ma zvody na Z3 - je aj tu na klube, pod nickom
trewq83, predtym ako mal zvody som jeho z3 3.0i "vytrel" v kazdej rychlosti.. momentalne bola z3 dokonca rychlejsia... takza na M54 narast urcite 25 koni. (povodne zvody boli liatinove)
predanych cca 15 zvodov hlavne na motory M52 a M54 v ramci klubu,
sodap na svojej vinovocervenej 328i ma namerane 230 koni a to ma iba zvody a K&N filter.
... ak mate niekto otazky piste sem, mam fakt realne skusenosti s motormi M52, M54 a N52... nie kecy co su na fore
trewq ova z3
z3m vs 330i