... všetko o BMW ...
vilo napísal:na nete som nasiel toto http://www.bmwe34.net/e34main/upgrade/OBC.htm
no moja anglictina nic moc. Mohol by sa niekto na to mrknut a napisat ako je to narocne? ci sa to vobec oplati, ci netreba na to aj urcity model auta, a pod...
Ak Vaše BMW E34 prišlo z výroby s analógovými hodinami alebo kombinovaným prístrojom s digitálnymi hodinami, je možné zameniť ho za On Board Computer (OBC). Hodiny majú ten istý konektor ako OBC a všetky káble tam sú.
Autá, ktoré majú iba analógové hodiny, nemajú namontovaný vonkajší senzor teploty, takže táto funkcia nebude fungovať, ale ostatné signály idú z ECU.
Autá, ktoré majú združený prístroj, zvyčajne nemajú zvukovú signalizáciu, takže OBC zostane ticho v prípade chladu a rýchlostného limitu, ostane iba vizuálny signál.
Všetky ostatné funkcie by mali fungovať – vrátane CODE blokovanie štartu.
Čísla častí:
Prvým krokom je nájdenie OBC – Tento môže byť kradnutý (P/N 65 81 8 351 055), ale tieto sú drahé, takženajlepšia voľba je nájsť používaný z havárie. OBC z akéhokoľvek modelu BMW E34 bude fungovať – dokonca BMW E32 OBC bude fungovať, ale keďže sedmičková rada má väčšiu palivovú nádrž, niektoré kalkulácie ako „dojazd“ môžu byť nekorektné. Ostatné časti, ktoré by ste mohli chcieť, sú prepínač smeroviek s ovládaním OBC a nový držiak rádia/OBC. OBC bude správne fungovať aj bez prepínača smeroviek a bude zobrazovať informácie na displeji. Montážny rámik (drží pokope hodiny alebo OBC, rádio a ovládanie kúrenia) sa líši. Ten, pre OBC je približne dvakrát taký hlboký ako pre hodiny a konektor je vyššie ako ten na hodinách. Je možné odstrániť zadnú stenu držiaka hodín, ale ideálnym riešením je výmena montážneho rámika. Čísla týchto častí sú:
Držiak rádio/OBC 65 81 1 384 121
Držiak rádio/hodiny 65 81 1 384 141
Poznámka od Davida, zmenená Durhamom, Paulom L (UK)
E34ky majú 2 rôzne typy OBC, jeden pre BMW 518i, 520i a iný typ pre BMW 525i, 530i, 535i, 540i.
Existujú dva typy OBC, ale je možné použiť AKÝKOĽVEK OBC IV do 518 alebo 520 s malými zmenami.
Ja som úspešne namontoval OBC IV (so zvukovou signalizáciou a teplotným senzorom) do mojej 1995 520SEi, kde OBC NEMÁ zásuvku a je plne funkčný.
Všetky OBC IV z vyššie špecifikovaných áut ako 525, 535, atď (bez kódovacej zásuvky) sú technicky blbé ako také a neobsahujú žiadnu informáciu o type motora, atď.
To znamená ísť do BMW (ako ja) a kúpiť zásuvku za 20 libier (UK).
BMW potrebuje vedieť rok, model, typ paliva a či máte plastovú alebo kovovú nádrž, aby zásuvka mala správne kalkulácie pre váš motor.
Vy potom zoberiete zásuvku tak, že mini PCB je na ľavej strane. Potom otvoríte OBC a zapojíte mini PCB naspäť do vášho OBC. Je to len 6 pinov a je to super jednoduché urobiť.
Váš OBC bude teraz vedieť, aké je vaše auto (NO PPPP ERROR) !
Informácie, ako to urobiť, sú v PDF na
http://gunnar525.de/schraubereien/bc4_umbau_codierstecker.pdf
Je to v nemčine, ale stačí nasledovať obrázky.
Keď sa vám to podarilo, môžete sa vytešovať z výmeny.
Procedúra
Druhým krokom je odstránenie starých hodín. Aby to bolo možné urobiť, vyberte rádio aj s montážnym rámikom. Potom siahnite do prázdneho slotu na rádio a na strane pri hodinách navrchu by ste mali cítiť malú páčku (pozícia označená čevenou bodkou na remove_clock.jpg), ktorú treba stlačiť a mechanizmus by vám mal umožniť vybrať hodinky von.
Tretím krokom je skúška, či OBC funguje. Konektor je zapojený na zadnú stranu montážneho rámika, odpojte ho, kúsok ho povytiahnite (malo by to byť palec-dva) a potom ho zapojte na zadnú stranu OBC. Zapnite zapaľovanie a sledujte, či OBC ožil.
Ak sa OBC neprebral, ďalším krokom je zistiť prečo. Zoznam zapojenia je nižšie, takže začnite tým, že zistíte, či na pinoch 6, 8, 9 a 17 je +12V. Zvyčajne robí problémy pin 17, nie je tam napätie, ak vaše auto nemá nainštalované prídavné relé klaksónu a bez napätia na pine 17 je OBC totálne mŕtvy. Ak na tomto pine nie je napätie, najjednoduchším riešením, je prestrihnúť červeno-šedo-žltý kábel, ktorý ide na pin 17 čo najďalej od konektora a pripojiť ho na červeno-žltý (červený so žltými pásikmi, alebo žltý s červenými pásikmi!) kábel, ktorý vedie napätie na pin 9. Môžete ich prepojiť cez 5 alebo 10ampérovú poistku, ak chcete a aby nedošlo k škodám, zaizolujte koniec červeno-šedo-žltého kábla, ktorý vychádza z auta.
Digitálne hodiny/indikátor teploty
pin4 : uzemnenie
pin5 : modrý/červený/žltý, tepelný senzor
pin8 : + z poistky F1
pin9 : + z poistky F20
pin18: biely/modrý, zvonkohra
pin19: biely/červený, zvonkohra
pin22: šedý/červený, vypínač svetiel
OBC
pin1 : fialový/zelený/žltý, alarm
pin10: čierny/zelený, štartér
pin6 : + z poistky F17
pin9 : + z poistky F20 (červený/žltý)
pin8 : + z poistky F1
pin22: šedý/červený, vypínač svetiel
pin25: žltý/červený: vypínač smeroviek
pin3 : biely/žltý, diagnostika
pin16: biely/fialový
pin14: biely/šedý, zoskupenie prístrojov
pin7 : čierny/biely, zoskupenie prístrojov
pin4 : uzemnenie
pin5 : modrý/červený/žltý, tepelný senzor
pin20: čierny/červený/žltý, predventilácia
pin21: čierny/biely, predventilácia
pin23: fialový/biely/žltý, alarm
pin17: červený/šedý/žltý, alarm
pin26: čierny/červený/žltý, senzor zaplnenia nádrže
pin12: hnedý/fialový, senzor zaplnenia nádrže
pin11: biely/čierny, DME
pin24: čierny/fialový, DME
pin19: biely/červený, zvonkohra
pin18: biely/modrý, zvonkohra
pin15: biely/hnedý, rádio
pin2 : modrý/hnedý/žltý, rádio
Akonáhle OBC pracuje, ďalším krokom je samotná montáž. Môžete vymeniť aj montážny rámik za ten, ktorý je určený priamo pre OBC alebo môžete odstrániť zadnú plastovú časť pôvodného (toto sa dá spraviť aj bez vybratia, pokiaľ opatrne použijete vhodnú pílku).
Ďalej potrebujete nastaviť nastavenia krajiny kvôli jazyku, míľam/km, stupňom C/F a spotrebe v l/100km / km/l. Na toto potrebujete vojsť do OBC testovacieho menu za súčasného stlačenia tlačidiel 1000 a 10 tak, aby sa na displeji zobrazilo „TEST“. Pomocou tlačidiel 10 a 1 vložte na displej 11 a potom cez tlačidlo S/R. Teraz by na displeji malo svietiť „0 LAND“. Nastavenie zmeníte pomocou tlačidiel 1000 a 100, pomocou S/R uložíte. Nastavenia sú „0 LAND“ až „9 LAND“ a metódou pokus-omyl nájdite nastavenie, ktoré je pre vás najvhodnejšie. V každom prípade, niektoré nastavenia používajú US galóny, zatiaľ čo iné európske objemové miery.
Ak sa OBC tvári, že bude zobrazovať nesprávne hodnoty paliva, je možné ho nakalibrovať. Naplňte nádrž na maximum, zresetujte denné počítadlo a jeden z monitorov spotreby OBC . Vyjazdite nádrž na takmer prázdnu a znovu ju naplňte na maximum. Množstvo paliva, ktoré bolo potrebné na natankovanie je množstvo potrebné na prejdenie vzdialenosti na dennom počítadle. Skontrolujte si vypočítanú spotrebu s priemernou spotrebou, zobrazenou na OBC. Ak sa tieto dve presne nezhodujú, je potrebné OBC nakalibrovať vložením nového korekčného faktora.
Korekčný faktor spotreby paliva je blokovaná funkcia OBC, takže predtým, ako sa k nej dostanete, je potrebné odblokovať OBC. Vojdite do testovacieho menu súčasným podržaním tlačidiel 1000 a 10, aby sa na displeji zobrazilo „TEST“. Pomocou tlačidiel 10 a 1 vložte na displej 19 a potom cez tlačidlo S/R. Pridajte aktuálny deň a mesiac, vložte túto hodnotu a stlačte S/R. OBC by mal byť odblokovaný. Pre prístup ku korekčnému faktoru spotreby paliva potrebujete znovu súčasne stlačiť tlačidlá 1000 a 10 tak, aby sa na displeji zobrazilo „TEST“. Pomocou tlačidiel 10 a 1 vložte 20 (buďte opatrní, aby ste nevložili 21, toto resetuje OBC) na displej a stlačte S/R – mali by ste vidieť niečo ako 1000 CORR, toto je váš aktuálny korekčný faktor. Na výpočet nového faktora použite nasledujúci vzorec:
novy_korekcny_faktor = stary_korekcny_faktor * aktualna_spotreba / spotreba_podla_obc
Vložte váš novy korekčný faktor do OBC pomocou tlačidiel 1000/100/10/1 a uložte ho pomocou tlačidla S/R. Ak chcete opätovne zablokovať OBC, vložte znovu funkciu 19 a pomocou tlačidla C/F ho zablokujete.
Viac o informáciách spomenutých vyššie nájdete na internete na http://home.iae.nl/users/bts/obc.htm
Takže, po chvíli hľadania som zistil, že káblový zväzok pre tepelný senzor je v aute namontovaný. Je za chladičom v miestach, kde je namontovaný klaksón. V strede auta, pri chladiči medzi svetlami. Káblový zväzok bol zvinutý a zabezpečený proti pohybu. Keď som ho povolil, stačilo jednoducho zapojiť tepelný senzor na káblový zväzok a fungoval na prvý krát. Skúšal som premiestniť senzor niekde ďalej od chladiča, aby to meralo vonkajšiu teplotu a nie teplotu chladiča!
Jediný zádrheľ, ktorý sa vyskytol bol ten, že OBC zaregistrovalo správnu teplotu po niekoľkých hodinách. Hodnota sa pomaly šplhala od -39°C na správnu teplotu. Predpokladám, že tam musí byť nejaký druh digitálneho alebo analógového filtra, ktorý potrebuje veľmi dlhý čas na nastavenie. V každom prípade, akonáhle to raz ukazovalo korektnú teplotu, ďalej fungoval správne.
Viac o tepelnom senzore od Marka A.
Už ma prestalo baviť, keď mi displej ukazoval, že vonku je -34, tak som objednal tepelný senzor od dealera BMW len za 17 UK libier.
Šiel som k predku auta a strávil hodiny hľadaním magického kábla, aby som ho mohol zapojiť. Vyzeralo to, že moja 525 z 94tého (európska špecifikácia) ho nemá. Rozhodnutie znelo natiahnuť jeden kábel zo senzora na zem (kostru) a druhý cez auto na pin 5. Teraz už všetko funguje ako má.
Len som si myslel, že to môže byť užitočné pre niekoho, kto robí výmenu a bude ho trápiť, že nemá potrebný kábel.
Viac info od Andyho:
OBC cinkne zakaždým, keď zapnete zapaľovanie a dá vám varovanie o -34 stupňoch, pokiaľ nemáte zapojený tepelný senzor. Myslel som si, že to je moja chyba, kým som neprešiel pár stránok.
Viac info od Martina M.
Užívateľ by mal skontrolovať zväzok káblov na zadnej strane hodín. Ak ich tam je „kopa“, potom je ok, ak sú len tri (ako som mal na svojej E34), potom to nie je možné.
Viac info od Toma Bosmana:
Práve som namontoval OBC do 525i z roku 89 (vďaka vašim poznámkam) a chcel by som sa podeliť o niekoľko informácii, na ktoré som prišiel.
Ako súčasť výmeny som si zadovážil aj prepínač smeroviek. Keď som vybral pôvodný a porovnal ho s novým, bolo tam niekoľko rozdielov (okrem extra káblov na prepínač). Starý prepínač mal relé pripojené na pin 12 bez výstupu. Jeden z káblov na tomto relé bol na tom istom pine, ako žlto/červený kábel na novom prepínači, ktorý obsluhuje displej OBC. Vyskúšal som len pripojiť nový prepínač, ale nefungovalo to. Tak som potom natiahol nový kábel podľa starého prepínača a mal som voľný žlto/červený kábel. Po ďalšom skúmaní som našiel ďalší žlto/červený kábel pod zásuvkou prepínača. Zapojil som tento kábel naspäť na pin 25 OBC. Po tomto zapojení všetko fungovalo tak, ako malo. Tiež som zistil, že relé nemá žiadny kontakt pripojený na smerovky, aby ich bolo počuť. Bez tohto relé blikajú, ale sú ticho. Snáď to niekomu pomohlo, kto mal problémy s prepínačom.
MT-SPEEDY napísal:Tak ten preklad mate hotovy