... všetko o BMW ...
J.D napísal:No tak idem popridávať nejaké ďalšie info.
Keďže už mám auto 7 mesiacou.
Neviem čím mám začať kedže s autom som zažil vela dobrého a aj zlého.
Začnem tím dobrím auto je to super konfortné pre osobu 2 metre vysokú.
Takže už v aute netrpím :-)
Výkon postačujúci predbehnem čo chcem a zvuk motora je úžasný. Ked to
Dostanem do otáčok tak mi to pripadá že to nasaje aj ludí popri ceste. No a výfuk
tú kulisu úplne doplní. Dá sa povedať že som si na automat úplne zvikol ten
tiptronik prepínam len vtedy keď si chcem vypočuť ten orchester v plnom zvuku.
No samozrejme že sa to odzrkadluje na spotrebe. Priemernú mám stále 10,5. Najvyšiu
som mal 12,6 to som ale jazdil dosť po meste. Toto auto neni robené do mesta. Tak
ale povecme si ktorý 6 valec je? Ďialnica je ale zasa o niečom inom dá sa spravyť aj 8,5.
Len to už treba s plinom opatrnejšie. No vydržal som to asi iba raz :-)
V tomto aute sa to proste nedá.
No hádam pridám aj pár negatývnych vecí.
Začnem asi audiosústavou velký problé zohnať niekoho za normánu cenu, čo by nakódoval mp3
alebo pridal iPod kábel do auta na tejto strane sveta.
Riešenie prešiel som na origínál CD ( hrá to ale slušne) a FM tranzmiter kúpil som kvalitnejšiu značku hrá to celkom normálne.
Ďalšia vec čo ma dosť prekvapuje je spotreba oleja 1500km 1liter oleja WTF?
S tím boli súvisiace aj nákladi na opravu pretesnenie motora výmena termostatu výmena chladiacej zmesi a auto 5 dní v servise. Asi sa pítaťe prečo tak dlho no bmw inžiniery sa rozhodli vyrobyť matice z horčíka. 3 sa pri povolovaní zlomili a bolo potrebné ich dostať von. Jasné bolo to aj preto že auto som doniesol do servisu vo štvrtok. Cez výkend nepracujú. No ale ja som pracoval a taxík na výkend 150€.
No jediná pozitívna vec bola že mám poistku na auto ktorá pokrila servis.
No výsledok ten istý spotreba oleja 1500km 1liter (e60 motor 523i )
No to nebol jediný problém čo som mal s motorom. No za túto dalšiu poruchu možem vyniť servis majitela bazáru. Stalo sa to takto:
Jedného krásneho dňa sme sa vybrali na výlet národného parku asi tak 400km prevažne kopcovitého terénu popri atlantiku prímorskými cestička. Úplne ideálna cesta na športovejšiu jazdu.
Vtedy som mal auto už mesiac a zdalo sa mi že je v poriadku tak som si tú jazdu nehladiec na ukazovatel palivomeru celkom užíval. Po polovici celodennej jazdy bol čas na návrat domov. Keď tu v jednej pravotočivej zákrute asi na 3/4 plinu v jemnom driftíku sa mi zazdalo že mi niečo prebliklo na tachometry. Hovorím si v duch to bol tracking control asi už som ho tam párkrát dneská mojím periférnym vyďením zazrel. No kým som stihol sklopiť zrak na prístrojovku už tam nič nebolo. Keď tu zrazu ďalšia zákruta a to oranžové čudo čo vyzerá ako motor alebo prevodovka zostalo svietiť na oranžovo a výkon motora sa zrazu začal strácať. Tak som to hned na najbližšom odpočívadle zaparkoval. Vipnem klúč počkám chvílku naštartujem a ono to zmizlo. Tak si vravím so synovcom to asi len nejaká somaryna. No ale už som sa rozbehol opatrnejšie a prešiel som asi ďalšie try serpentíny a kontrolka zasa zasvietil. No tentoraz už nezhasla. Keď sme sa začali zamíšlať čo to mǒže byt synovec začal rozprávať že raz stretol známeho na benzínke a že on mal takí istý problém a že tieš nevedel čo to je a odfrčal na tom aute a od vtedy ho už nevydel ani telefón mu už nezdvíha. Tak som si pomyslel že keď pojdem na tom aute ďalej že dopadneme rovnako. Rýchlo som začal googliť čo tá kontrolka znamená no všetky odpovede boli všeobecne a mohlo to byť čokolvek ohladom motora.
Tak som začal volať asitenčé služby no odpoveď bola že prídu po mňa až ráno a že bez diagnostyky to nebú mocť spravyť priamo na ceste. No keďže som sa nachádzal tak 10km od najbližieho mesta a ono sa začalo už aj stmievať. Rozhodol som to rysknúť a vybral som sa 50km rýchlosťou na cestu. Po piatich kilometroch to už bolo aj počut že motor ide na 4 valce a ten zvuk bol dosť zauímavý ako tratktor.
No došiel som na parkovisko v strede mesta kde som sa rozhodol zostať stáť a počkať na odťahovku.
Nočný spánok v aute nebudem opisovať radšej preskočím k rannej odťahovke. Bolo už okolo 10 hod a šofér ma už konečne našiel medzi autami a hovorý tak to naštartuj a potiahni to k ceste. No keď som mu povedal že to auto dovolí naštarovať iba opravárovi tak pochopil že su musíme vyhrnuť rukávy. Naložili sme to za pomoci pozerajúcich okoloidúcich ludí. A odfrčali šme od ťial ako chudáci v gabíne odťahovky s autom na korbe. Šofér sa pousmial a vravel že takéto typi aut moc nevozí že to musí byť niečo velmi vážne ked svieti ta kontrolka. Už som si v duchu hovoril že si rovno mǒžem kúpiť iné auto.
No každopádne sme dorazili do BMW servisu kde nás už technik čakal a hneď sa do toho pustil.
Tak už sme čakali tú správu že prečo som pokračoval v jazde keď sa rozvietila kontrolka že na tento prípad tá poistka nebude platiť ( poistka na mobilitu). Technik prišiel vyložil mi dve sviečky na stol a a4 papier s cenoukou 480€ a začal vysvetlovať. Sviečky v motore nie su správny typ ako pozmaduje výrobca. Tie čo som tam mal boli o 2,5 cm menšie ako tie čo tam mali byť. Takže v piestoch ostávalo palivo a to časom zničilo vstrekovače ktoré treba vymeniť plus sviečky robota atď. Cena by bola aj vyžšia len nemal viac vstrekovačou na sklade tak že vymení iba ten čo vyhadzuje chybu. Ako náhle vymenil tie sviečky auto chytilo druhý dich ako by som sedel v úplne inom aute. Proste po tej strávenej noci v aute to bola nádherná hudbička mre moje uši.
No a tak dopadol jeden z výletov čo som si spravil na tomto aute.
Pokračovanie nabudúce.
jararak napísal:m54 motor, nemozes cakat nizku spotrebu oleja, jedna z mosti je pretesnit vanos a samozrejme ist na nizsie otacky. mimochodom nedymi ti to na modro?