Utorok, 26. Januára 2010, 00:10
sekac323 :Když jsem kupoval 530d, hledal jsem manuální řazení, ale zrovna takové auto nebylo k dispozici. Kamarádi mi říkali, že automat má větší spotřebu, je poruchový a jeho oprava je drahá. Potom jsem se svezl s Octavií s automatem a zjistil jsem, že je to strašně pohodlé. Nakonec jsem koupil 530dA, ale pořádně jsem si ten automat prověřil ve všech režimech a řadil hladce, necukal. Taky jsem si nechal dát auto na zvedák a kouknul na olej - byl trošku tmavší, bez nečistot a nesmrděl spáleninou. Při inspekci 2 v BMW jsem se na výměnu ptal, dostal jsem podobnou odpověď (celoživotní náplň). Ale nechal jsem znovu trošku odsát a na olej jsem se podíval, byl OK. Dlouhodobá spotřeba (mimo město+dálnice) je cca 6,5l/100km, když to držím na dálnici okolo 140kh/hod na tempomatu, 4 lidi + zavazadla tak je spotřeba okolo 7 litrů. Spotřebu po městě neřeším. A když uvážím, kolikrát jsem musel řadit na trase Mariánské Lázně - Liptovský Mikuláš, tak už v Brně mne bolela pravá ruka, levá noha a v pravé noze jsem měl křeče od plynu. Teď s automatem a tempomatem prostě pohoda, už bych auto bez automatu nechtěl.
V jednom měli kamarádi pravdu, opravy automatu jsou velmi drahé. Ale nemusíš s tím zrovna do BMW, je dost firem na Slovensku i v Čechách, které ty opravy dělají dobře a laciněji. Já to zatím opravovat nepotřeboval, klep-klep. Takže pokud bude při prohlídce auta problém s automatem, pryč od toho a nebo pořádnou slevu. Žádné kecy jako, že po přehrátí softwaru se problém vyřeší. A pokud to bude mít tažné zařízení, tak budu pátrat jestli s tím předchozí majitel netahal obytný příveš.
bruno75 :Zkušenosti majitelů jsou takové, že udělat výměnu oleje a filtru se vyplatí. Někdo říká při 80 tis. někdo až při 150 tis. Důležité je, v jakém stavu ten olej je, v jakém provozu je vozidlo používáno a jak se automat při řazení chová. Pokud řadí blbě a olej bude černý, smrdí spáleninou, řešil bych jeho výměnu v některém ze servisů, které automaty opravují. Pokud auto jezdí převážně po městě, volil bych kratší interval, pokud jezdí dálkové jízdy - interval delší. Rozhodující je stav oleje a nečistot s něm. Taky je důležitá čistota chladiče oleje automatu (před velkým chladičem), protože pokud se nebude dobře chladit, automat při delší jízdě začně blbnout, i když je zdánlivě vše v pořádku.
Pokud chci výměnu udělat, v BMW nebo v odborné firmě mi to vymění, je to jen otázka peněz. Pokud se budou zdráhat, tak radši pryč, protože to asi neumí. Za další je třeba si uvědomit, že filtr stojí přes tisíc korun, litr oleje přes 500 a stejně je možno vypustit a tedy i vyměnit pouze asi polovinu množství. Zbytek vypustit nelze, musela by se celá převodovka rozebrat. Tyto firmy mají svoje ověřené oleje a filtry a zpravidla mají jejich ceny přijatelnější, než když to budu snánět v malém množství v maloobchodě.
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex